Kuchnia amerykańska
Przyrządzamy mięsa po amerykańsku – sprawdzone przepisy na pyszne mięsa
W codziennym menu Amerykanów nie może zabraknąć mięsa, a w szczególności wołowiny, z dodatkiem której powstaje m.in. hamburger czy cheeseburger. Podstawy przepisu na hamburgera domowej roboty zna chyba każdy, jednak warto uzupełnić swoją wiedzę o sprawdzone i często dość oryginalne receptury. Sprawdźcie, jak smakuje burger wg przepisów Kuchni Lidla:
- burger z kurczakiem w curry na ostro
- grillowany burger teksański
- cheeseburger z frytkami z batatów
- cheeseburger z ketchupem domowej roboty
- megahamburgery wieprzowe
- burgery wołowe z sosem z karmelizowanej cebuli
- burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
- hamburger zebra
- hamburgery orzechowe w chlebie
- hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą
- pizzo-burger
Do kompletu popularnych fast foodów brakuje tu jeszcze tylko hot doga, którego bazą jest oczywiście parówka. Tymczasem, jeśli wspominamy o wołowinie, to wśród potraw z niej przygotowywanych, oprócz burgera wołowego, koniecznie trzeba wymienić stek, będący majstersztykiem sztuki kulinarnej. Nie jest łatwo go przyrządzić, tym bardziej że wg oryginalnego przepisu często stosuje się stek wołowy z grilla, co znacznie utrudnia jego przygotowanie. Z przepisami Kuchni Lidla na stek po amerykańsku każdy może jednak spróbować swoich sił. Tylko spójrzcie na poniższe przepisy:
A pozostając przy grillowaniu, nie sposób nie wspomnieć o pulled pork, czyli szarpanej wieprzowinie dodawanej do kanapek, którą podobnie jak żeberka ostro pikantne można, a właściwie powinno się, przyrządzać metodą barbecue. Typowe amerykańskie BBQ (barbecue) nie może obyć się bez dobrej marynaty, np. takiej, jaką przygotowuje się do żeberek po amerykańsku z colą. Słodko-ostre sosy to zresztą charakterystyczny element tej kuchni. Z powodzeniem można je wykorzystać do marynowania schabu, skrzydełek czy kurczaka po amerykańsku. Każde mięso, które zostało przyprawione na słodko-ostro i upieczone, nieważne czy na ruszcie, czy w piekarniku, ma smak Ameryki! Osobną kategorią jest natomiast indyk. Przyrządzony po amerykańsku i spopularyzowany zwłaszcza podczas Święta Dziękczynienia, powinien zawierać farsz z dodatkiem owocu. Taką propozycję podania znajdziecie również w przepisach Kuchni Lidla na:
Amerykańskie wypieki – nasze propozycje na amerykańskie ciacha
Zza oceanu zaczerpniecie też inspiracje na pyszny deser. I będzie to nie tylko popularne czekoladowe brownie z syropem klonowym oraz masłem orzechowym, które w polskim menu rozgościło się już na dobre, ale również specjał przygotowywany na Halloween, tj. pumpkin pie, czyli amerykańskie ciasto z dyni. Niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, może być spożywane jako deser o każdej porze roku. Wystarczy użyć mrożonej dyni. Ten amerykański klasyk z łatwością daje się modyfikować, dzięki czemu można go dostosowywać do własnych potrzeb kulinarnych. Na bazie kruchego ciasta, z jabłkami zamiast masy dyniowej, przygotujecie np. szarlotkę po amerykańsku albo owocowy pie wg przepisu Kuchni Lidla. A gdy macie ochotę na nieco mniejsze słodycze, to koniecznie skuście się na amerykańskie ciastka, wśród których prym wiodą oczywiście muffinki. Sprawdźcie najlepsze przepisy na muffiny Kuchni Lidla:
- piwne muffinki z malinami
- muffinki z orzechami, jogurt naturalny, pomarańcza
- muffiny czekoladowe z brzoskwiniami i kruszonką orzechową
- czekoladowa mega muffina z kremem czekoladowo-orzechowym
- muffiny bananowe z czekoladą
Amerykańskie naleśniki – sprawdź nasze przepisy na najlepsze pancakes
A na śniadanie w stylu amerykańskim? Oczywiście pancakes! Bez tych puszystych, pulchnych, pachnących, a przede wszystkim niezwykle sycących naleśników Amerykanie nie wyobrażają sobie początku dnia. Wśród składników w przepisie na tradycyjne amerykańskie pancakes znajdują się drożdże, soda lub proszek do pieczenia. Te dodatki zapewniają im puszystość, która odróżnia je od typowych europejskich naleśników. Często spotyka się też wersje smakowe, np. pancakes bananowe albo pancakes z borówkami. Tak naprawdę możliwości jest nieskończenie wiele, bo możecie dodać swoje ulubione owoce, aby nieco urozmaicić podstawowy przepis. W Kuchni Lidla znajdziecie także pomysł na kokosowe pancakes bez glutenu i bez cukru, które są świetną propozycją śniadania fit. Spróbujcie koniecznie!
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Muffinki ze śliwkami
Delikatne muffinki ze śliwkami to świetny pomysł na małą przekąskę w ciągu dnia lub drugie śniadanie do szkoły i pracy. Sprawdź ten smak!

Brownie z czekoladowymi kulkami
Łatwy przepis na pyszne brownie z dodatkiem czekoladowych kulek, które dodają mu chrupkości. Spróbuj tego chrupiącego połączenia!

Pulled pork z jackfruita
W przepisie Kingi jackfruit, czyli owoc chlebowca, zastępuje szarpaną wieprzowinę. Podany z aromatycznym, pikantnym sosem barbecue idealnie sprawdzi się jako pyszny obiad.

Slushy brzoskwiniowo-miętowe
Niezwykle orzeźwiające slushy brzoskwiniowo-miętowe to świetny pomysł na przekąskę w gorący dzień. W dodatku wg naszego przepisu i przy użyciu robota MCC ten wspaniały deser będzie gotowy zaledwie w 2 minuty!


Cookie dough
Sprawdzony i szybki przepis na kultowy przysmak inspirowany kuchnią amerykańską. Ta przepyszna surowa masa ciasteczkowa świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska lub dodatek do lodów i innych deserów.


Cobbler – owoce pod kruchymi ciasteczkami
Potrójnie owocowy cobbler to prawdziwy klasyk deserów. Nektarynki, borówki i truskawki trafią pod warstwę kruchych ciasteczek, by po zapieczeniu stworzyć wyborną kompozycję. Spróbuj!

Masło orzechowe
Tylko trzy proste składniki wystarczą, by przygotować pyszne, domowe masło orzechowe! Posmaruj nim pieczywo lub wykorzystaj je w potrawach kuchni w stylu azjatyckim.


Wegetariańskie hot dogi
Szukasz alternatywny dla klasycznych hot dogów? Przygotuj je w wersji wegetariańskiej! Są równie pyszne!

Wegańskie hot dogi lodowe
Hot dogi i lody w jednym? Wypróbuj nasz przepis na wegańskie hot dogi lodowe. Słodkie i wytrawne w jednym!

Sałatka szefa w stylu amerykańskim
Bogactwo świetnie dopasowanych składników i pyszny dressing: oto cechy sałatki szefa w stylu amerykańskim. Ułóż składniki na talerzu, wymieszaj i ciesz się doskonałym smakiem!

Cruffiny czekoladowo-cynamonowe
Połączenie croissanta i muffina, czyli cruffin, zachwyca delikatnością ciasta i wspaniałym czekoladowym nadzieniem. Sprawdź, jak smakuje ten według przepisu Pawła – z cynamonową nutą!

Hot dogi z frankfurterkami
Zaskakujące hot dogi z frankfurterkami z grilla. Obok takich chrupiących pyszności ciężko przejść obojętnie, także wyciągajcie patelnie lub grille i do dzieła!
