Talarki ziemniaczane

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • papier do pieczenia
  • ręcznik papierowy
  • 2 duże miski
  • miseczkę
  • praskę do czosnku

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowujemy ziemniaki

Ziemniaki myjemy i obieramy. Kroimy je w talarki nie grubsze niż ½ cm (optymalnie 3 mm). Przekładamy je do miski i zalewamy zimną wodą. Płuczemy, by pozbyć się nadmiaru skrobi. Wyjmujemy na ręczniki papierowe i bardzo dokładnie osuszamy.

Krok 2: Przygotowujemy zalewę z cukrem

Miskę po płukaniu ziemniaków opłukujemy czystą wodą i osuszamy. Ok. 3 litrów wody podgrzewamy, by była wyraźnie ciepła. Wlewamy do miski i dodajemy po łyżce miodu oraz cukru. Mieszamy, aż się rozpuszczą. Wkładamy frytki, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Krok 3: Robimy sos

Koperek myjemy, osuszamy i kroimy. Z cytryny wyciskamy 2 łyżki soku. Czosnek obieramy i rozgniatamy praską. Dodajemy wszystko do miseczki wraz z jogurtem, oliwą i majonezem. Mieszamy, doprawiamy solą. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Krok 4: Mieszamy przyprawy

W osobnej misce mieszamy olej z przyprawami: majerankiem, oregano, mieloną kolendrą, wędzoną papryką, solą, pieprzem, mielonym kminkiem oraz cząbrem.

Krok 5: Osuszamy ziemniaki

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Miskę z talarkami wyjmujemy z lodówki. Ziemniaki dokładnie osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Przekładamy je do miski z przyprawami i dokładnie mieszamy, by każdy talarek pokryty był mieszanką.

Krok 6: Pieczemy ziemniaki

Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ziemniaki w jednej warstwie. Pieczemy przez około 40 minut w piekarniku, aż staną się złociste i chrupiące. Jeśli nie wszystkie ziemniaki zmieściły się na blaszce, pieczemy resztę w drugiej turze lub układamy je na drugiej blaszce i pieczemy jednocześnie w 190°C z termoobiegiem.

Krok 7: Serwujemy talarki

Po upieczeniu wyciągamy talarki ziemniaczane z piekarnika i podajemy je gorące z przygotowanym sosem na zimno.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Kto z nas nie uwielbia ziemniaczanych przekąsek? Talarki ziemniaczane to jedna z tych prostych przyjemności, które nigdy nie wychodzą z mody. Te złociste, chrupiące krążki to coś więcej niż zwykły dodatek - to kawałek polskiej tradycji kulinarnej, który z powodzeniem konkuruje z gotowymi przekąskami ze sklepu. I można je zrobić na różne sposoby, nie wspominając o różnych sposobach podania!

Talarki ziemniaczane - czym są i skąd się wzięły?

Ziemniaki w plasterkach to danie, które doskonale wpisuje się w filozofię „zero waste" - nic się nie marnuje, wszystko ma swoje miejsce na talerzu. W polskiej kuchni plasterki ziemniaczane pojawiły się jako naturalna ewolucja sposobów przygotowywania tego podstawowego warzywa. Ziemniaki gotowane, pieczone, smażone, w całości, w kawałkach, w formie frytek… Więc czemu by nie pokrojone w plasterki?

Talarki ziemniaczane zachowują naturalny smak ziemniaka, jednocześnie zyskując niepowtarzalną teksturę. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Nad takim efektem trzeba trochę popracować, ale warto! To przekąska, która świetnie sprawdza się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielne danie na wieczorny film.

Jak zrobić chrupiące talarki ziemniaczane w piekarniku?

Sekret idealnych talarków tkwi w szczegółach - i wcale nie chodzi tylko o przyprawy. Jak zrobić talarki ziemniaczane, żeby były naprawdę chrupiące? Pierwszym krokiem jest odpowiednie pokrojenie ziemniaków. Grubość plastrów to klucz do sukcesu - idealne talarki ziemniaczane mają około 3 mm grubości. Zbyt cienkie będą się paliły, zbyt grube nie upieką się na chrupiąco.

Prawdziwy game-changer w naszym przepisie to namaczanie w słodkiej wodzie. Ten trik sprawia, że chrupiące talarki ziemniaczane zyskują wyjątkową teksturę. Mieszanka ciepłej wody z miodem i cukrem nie tylko czyni je bardziej rumianymi, ale także pomaga osiągnąć tę wymarzoną chrupkość na zewnątrz przy jednoczesnej delikatności w środku. Ten krok można pominąć i po pokrojeniu ziemniaków na plastry od razu obtoczyć je w przyprawach i upiec. Też będą smaczne, choć efekt będzie odmienny.

Ile piec talarki ziemniaczane? W temperaturze 200°C wystarczy około 40 minut, ale warto obserwować ich kolor - powinny być złociste i lekko brązowe na brzegach. Jak długo piec ziemniaki w plastrach w piekarniku zależy też od ich grubości i wilgotności (która zależy też od odmiany ziemniaków) - dlatego tak ważne jest dokładne osuszenie przed pieczeniem i obserwacja, gdy robisz talarki z tego przepisu po raz pierwszy.

Talarki ziemniaczane z patelni - alternatywny sposób przygotowania

Nie każdy ma ochotę włączać piekarnik, szczególnie w upalne dni. Wtedy z pomocą przychodzi patelnia! Jak zrobić talarki ziemniaczane na patelni? To nieco inna historia niż pieczenie, ale rezultat może być równie spektakularny.

Talarki ziemniaczane z patelni wymagają większej uwagi - trzeba je przewracać, pilnować temperatury oleju i upewnić się, że się nie przypalają. Z drugiej strony, mamy pełną kontrolę nad procesem i możemy dostosować stopień zrumienienia do własnych preferencji. Ziemniaki w plasterkach z patelni są gotowe szybciej - zazwyczaj po 3-4 minutach z każdej strony na średnim ogniu. Jednak w tej metodzie musimy użyć znacznie więcej oleju. Ziemniaki muszą mieć się na czym usmażyć, inaczej raczej się uduszą, mogą też kleić się do patelni. Ziemniaki smażone na patelni na niedużej ilości tłuszczu lepiej zostawmy do dań takich jak hiszpańska tortilla albo ziemniaki smażone z jajkiem.

Przy smażeniu talarków na patelni kluczowa jest odpowiednia temperatura oleju. Za gorący spowoduje spalenie zewnętrznej warstwy, podczas gdy środek pozostanie twardy. Za zimny oznacza, że ziemniaki będą wchłaniały tłuszcz zamiast się rumienić.

Z czym podawać ziemniaki talarki i jak je urozmaicić?

Talarki z ziemniaków są bardzo uniwersalne. Nasz przepis zawiera przepyszny sos z koperkiem, jogurtem greckim i czosnkiem - to klasyczne połączenie, które nigdy nie zawodzi. Ale nie zatrzymujmy się na tym!

Ziemniaki talarki świetnie komponują się z różnymi sosami - od prostego ketchupu, przez aioli, po bardziej wyrafinowane sosy na bazie ziół czy serów. Plasterki z ziemniaków można też przyprawiać na tysiąc sposobów: papryką wędzoną dla dymnego aromatu, rozmarynem dla śródziemnomorskiego charakteru, czy kurkumą dla egzotycznej nuty.

Krążki ziemniaczane doskonale sprawdzają się jako baza pod różne toppingi - posypane serem i zapieczone ponownie, z dodatkiem bekonu czy warzyw. Można je też wykorzystać w sałatkach jako chrupiący element.

Co ważne, świeżo przygotowane talarki najlepiej smakują od razu po wyjęciu z piekarnika. Jeśli jednak zostały Ci resztki, wystarczy podgrzać je ponownie w piekarniku przez kilka minut, żeby odzyskały swoją chrupkość. Możesz też wykorzystać je na zimno jako składnik sałatki - to dziś bardzo modne rozwiązanie!

Jeśli pokochałeś nasze talarki ziemniaczane, koniecznie sprawdź inne propozycje z Kuchni Lidla! Sałatka z chrupiącymi ziemniakami to świetny pomysł na letnią kompozycję pełną świeżych smaków. Z kolei pieczone ziemniaki z airfryera z serkiem czosnkowym, serem mimolette i szczypiorkiem Kingi Paruzel pokazują, jak można wynieść zwykłe ziemniaki na wyższy poziom kulinarny. Dla miłośników bardziej sytych dań polecamy pieczone ziemniaki z kiełbasą i cukinią - to obiad z blachy, który zadowoli całą rodzinę!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl