Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- papier do pieczenia
- blaszkę do pieczenia
- szklankę lub słoik do rozgniatania ziemniaków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: GOTUJEMY I PIECZEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą tak, aby były całkowicie przykryte, i solimy (ok. 1 czubatej łyżki soli). Gotujemy do miękkości przez 20-25 minut – uważając, aby się nie rozgotowały. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego ziemniaka delikatnie rozgniatamy szklanką lub słoikiem. Skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C (z termoobiegiem) przez 15-20 minut, aż będą złociste i chrupiące.
KROK 2: KROIMY ŚWIEŻE WARZYWA
Seler naciowy, czerwoną cebulę i ogórka kroimy w drobną kostkę, rzodkiewki w cienkie plasterki, a koperek drobno siekamy.
KROK 3: SKŁADAMY SAŁATKĘ
Do dużej miski przekładamy gotowe ziemniaki, dodajemy wszystkie pokrojone warzywa i polewamy sosem śmietanowym. Całość delikatnie mieszamy. Na wierzchu posypujemy prażoną cebulką i posiekanym koperkiem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Boczek pieczony
- Krokiety z mięsem
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ryba z piekarnika
- Klasyczna sałatka grecka
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pierniki
- Ciasto na pierogi
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kutia
- Ciasto marchewkowe
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Guacamole
- Jajka na miękko
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Mini burgery
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)