Sałatka włoska Panzanella
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: KROIMY SKŁADNIKI

Pomidory umyj, a następnie usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na duże kawałki (podziel pomidora na 8 części).

KROK 2: UKŁADAMY POMIDORY W MISCE

Do dużej miski włóż pomidory, a następnie posyp je solą i zamieszaj. Odstaw na bok by puściły sok.

KROK 3: KROIMY CHLEB I CEBULĘ

Deskę starannie umyj i osusz, a potem przejdź do krojenia chleba w średniej wielkości kostkę. Chleb powinien być czerstwy, najlepiej przygotowany na zakwasie. Cebulę obierz i pokrój w pióra.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS

W małej miseczce wymieszaj ocet winny wraz z oliwą, aby się połączyły, tworząc w miarę jednorodną ciecz.

KROK 5: DODAJEMY SOS I CHLEB DO POMIDORÓW

Wlej zawartość miseczki do pomidorów, a następnie dodaj także chleb. Całość zamieszaj i odstaw na 10 minut.

KROK 6: DODAJEMY CEBULĘ I RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Po upływie wyznaczonego czasu dodaj do miski cebulę, a także liście bazylii i pieprz. Całość zamieszaj i Panzanella jest gotowa! Jeśli chcesz, możesz dodać do swojej sałatki także kilka czarnych oliwek, by nadać jej wyjątkowego charakteru.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Lekka, smaczna i zdrowa sałatka włoska o nazwie Panzanella

Panzanella, czyli sałatka włoska pochodząca z Toskanii lub Umbrii, to niezwykle prosta i zdrowa kompozycja, która idealnie sprawdza się w roli samodzielnego dania, jak i dodatku do obiadu czy kolacji. Nazwa tej włoskiej sałatki odnosi się do sposobu jej podania — słowo „pane” oznacza chleb, a „zanella” głębokie naczynie.

Niektórzy badacze łączą nazwę Panzanella także z włoskim słowem panzana, które najprościej mówiąc, oznacza jedzenie. Znana dziś wersja sałatki włoskiej znanej pod nazwą Panzanella z początku wyglądała zupełnie inaczej, a w jej składzie próżno było szukać aromatycznych pomidorów.

Historia tego przysmaku sięga XVI wieku, kiedy to Panzanella była bardziej grzanką z czerstwego chleba, oliwy, octu i czerwonej cebuli aniżeli sałatką. Danie to przygotowywane było przez najniższe warstwy społeczne, jako sposób na wykorzystanie twardego chleba oraz resztek zalegających w spiżarniach. W szesnastowiecznej Panzanelli znaleźć można było liście portulaki pospolitej, ogórki, paprykę oraz ser.

Z biegiem czasu, kiedy pomidory na dobre zadomowiły się we włoskiej kuchni, wzbogacono o nie Panzanellę i tak z grzanki stała się sałatką. Dziś Panzanellę serwuje się nie tylko na toskańskich wsiach, ale także w luksusowych restauracjach, a do sałatki dodaje się także: oliwki, sałatę, białe wino, kapary, anchois, seler, marchew, tuńczyk, ugotowane jajka, paprykę, miętę, a także czosnek i sok z cytryny.

Jak zrobić tradycyjną włoską sałatkę?

Tradycyjne sałatki włoskie to nie tylko przedstawiona wyżej Panzanella, ale także Caprese i inne zdrowe pyszności. We włoskiej tradycji insalata (sałatka) stanowi integralną część obiadu i serwuje się ją nie tylko do drugich dań, ale również makaronów czy zapiekanek.

Bazą dla wielu włoskich sałatek jest insalata verde, w której skład wchodzi tylko sałata z oliwą. Do sałaty tej dodaje się różne składniki, tworząc osobne dania, takie jak insalata mista, w którego składzie znajdziesz koper włoski, sałatę, marchewkę i pomidory. Insalata verde jest także bazą do Insalatone opierającej się na sałacie i miksie mięs, sera, a także owoców morza. Jak zrobić tradycyjną sałatkę włoską, której nie powstydziłaby się żadna Nonna?

Sekretem przyrządzania włoskich dań są świeże, regionalne składniki i miłość oraz szacunek, jakim Włosi darzą jedzenie. To właśnie w tych składnikach kryje się cały smak i aromat, a także charakter włoskiej kuchni. Jeśli chcesz przygotować tradycyjną włoską sałatkę taką jak Panzanella, Caprese czy Insalata mista, musisz przede wszystkim zadbać o jakość używanych do niej składników. Wybierz te regionalne, posiadające certyfikaty i oznaczenia potwierdzające ich jakość, a z pewnością przyrządzisz na talerzu coś pysznego.

Przyrządzając sałatkę w stylu włoskim, skup się na składniku i balansie smaków. Postaraj się podkreślić naturalny smak surowców, wybierając do ich przyprawiania tylko oliwę, ocet, pieprz i sól lub świeże zioła. Włosi nie lubią tuszować smaku danego składnika — dla nich pomidor ma smakować pomidorem, a sałata sałatą. Do przyrządzania sałatek używaj więc oryginalnej, włoskiej oliwy z pierwszego tłoczenia i octu winnego. W ten sposób na pewno uda Ci się odzwierciedlić włoski smak w swojej sałatce.

Jeśli przygotowujesz w domu Panzanellę, postaraj się o to, aby wybrane do niej pieczywo było naprawdę twarde i suche. Takie pieczywo dobrze wchłonie sok i oliwę, nadając sałatce odpowiedniego charakteru. Nie spodziewaj się chrupkości – pieczywo w tej sałatce ma być miękkie i rozpływać się w ustach.

Panzanella to doskonały przykład włoskiej kuchni czerpiącej z prostych, lokalnych składników — postaraj się wykorzystać do niej także to, co regionalne. Jeśli chcesz wzbogacić swoją sałatkę o długo dojrzewający ser, wybierz ten włoski z certyfikatem albo nasz rodzimy szafir, bursztyn lub dziugas. Możesz także wykorzystać do sałatki mozzarellę lub inny rodzaj sera. Poszukaj w lodówce innych składników, które pasują do soczystych pomidorów i wybierz się w kulinarną podróż do słonecznej Italii już dziś.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!