Pieczone ziemniaki z kiełbasą i cukinią

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temp. 220°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie przez ok. 8-10 minut.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Kiełbasę, czosnek i cukinię kroimy w drobną kostkę. Składniki przekładamy do miski, dodajemy do nich ser i śmietanę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

KROK 3: ZAPIEKAMY ZIEMNIAKI Z FARSZEM

Plastry ziemniaków układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie na każdy z plastrów wykładamy odrobinę farszu. Tak przygotowane talarki pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 220°C.

WSKAZÓWKA! Ziemniaki przed pieczeniem możemy oprószyć dodatkową porcją tartej mozzarelli.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Dodaj swój komentarz
Avatar
  • Gość Gość
    34 dni temu
    Dzisiaj zrobię i zobaczymy, jednak chyba komuś się zera nie dopisały do wagi kiełbasy i mozarelli. Nie powinno być 300g kiełbasy i 200 mozarelli? Trudno mi sobie wyobrazić, że przy wadze kulki mozarelli ok 120g, potrzebujemy jej niecałą 1/5...

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    34 dni temu
    Możesz użyć więcej sera (np. do posypania ziemniaków przed pieczeniem), jednak gramatura jest poprawna. W przepisie używamy też tartej mozzarelli, która jest lżejsza od tej w kulce.
  • Gość Gość
    32 dni temu
    Zrobiłam z podwójnej porcji (na 4 osoby). Zużyłam 250g kiełbasy żywieckiej (kładłam 1-2 cienkie plasterki na plaster ziemniaka), 150g mozarelli (starłam kulkę) i miałam jeszcze kostkę haloumi, którą też dodałam. Wcale nie uważam, że okrasy było za dużo. Ogólnie danie bardzo smaczne. W zasadzie, jak zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, ale ciekawiej podana.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl