Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temp. 220°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie przez ok. 8-10 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Kiełbasę, czosnek i cukinię kroimy w drobną kostkę. Składniki przekładamy do miski, dodajemy do nich ser i śmietanę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
KROK 3: ZAPIEKAMY ZIEMNIAKI Z FARSZEM
Plastry ziemniaków układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie na każdy z plastrów wykładamy odrobinę farszu. Tak przygotowane talarki pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 220°C.
WSKAZÓWKA! Ziemniaki przed pieczeniem możemy oprószyć dodatkową porcją tartej mozzarelli.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pieczona ryba po grecku
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Makowiec japoński
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciasto marchewkowe
- Śledzie po kaszubsku
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Boczek pieczony
- Mini burgery
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Uszka z grzybami
- Śledź w oleju
- Piernik świąteczny
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Spaghetti carbonara
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (3)
34 dni temu
Dzisiaj zrobię i zobaczymy, jednak chyba komuś się zera nie dopisały do wagi kiełbasy i mozarelli. Nie powinno być 300g kiełbasy i 200 mozarelli? Trudno mi sobie wyobrazić, że przy wadze kulki mozarelli ok 120g, potrzebujemy jej niecałą 1/5...
Odpowiedz
34 dni temu
Możesz użyć więcej sera (np. do posypania ziemniaków przed pieczeniem), jednak gramatura jest poprawna. W przepisie używamy też tartej mozzarelli, która jest lżejsza od tej w kulce.
32 dni temu
Zrobiłam z podwójnej porcji (na 4 osoby). Zużyłam 250g kiełbasy żywieckiej (kładłam 1-2 cienkie plasterki na plaster ziemniaka), 150g mozarelli (starłam kulkę) i miałam jeszcze kostkę haloumi, którą też dodałam. Wcale nie uważam, że okrasy było za dużo. Ogólnie danie bardzo smaczne. W zasadzie, jak zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, ale ciekawiej podana.