Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- folię aluminiową
- papier do pieczenia
- blender
- pędzelek
- grill
Krok 1: Doprawiamy żeberka
Żeberka dokładnie posypujemy solą i pieprzem młotkowanym z kolendrą z obu stron. Liście laurowe i gałązki rozmarynu rozkładamy na powierzchni żeberek. Na blacie rozkładamy kolejno folię aluminiową oraz papier do pieczenia i polewamy olejem. Żeberka również polewamy olejem i przekładamy na papier do pieczenia. Owijamy je dokładnie najpierw papierem, a następnie folią aluminiową. Następnie dusimy na grillu pod przykryciem, nie bezpośrednio nad ogniem, około 1,5–2 godziny.
Krok 2: Przygotowujemy glazurę
Patelnię mocno rozgrzewamy. Do kielicha blendera dodajemy miód, pomidory pelati, papryczkę chili, ocet, sól, łyżeczkę pieprzu, olej, ketchup i suszone śliwki. Całość miksujemy na gładko. Pod koniec miksowania dodajemy odrobinę wody.
Glazurę przelewamy na patelnię i gotujemy na wolnym ogniu. Podczas gotowania dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny.
Krok 3: Grillujemy żeberka
Żeberka wyjmujemy z folii, ściągamy liście laurowe i rozmaryn. Następnie przekrawamy żeberka na pół i smarujemy glazurą z jednej strony. Układamy na grillu stroną bez glazury i grillujemy 2-3 minuty, następnie ponownie smarujemy glazurą i dalej grillujemy. Czynność powtarzamy jeszcze kilkukrotnie. Kolejną porcję glazury nakładamy dopiero po przypieczeniu się poprzedniej.
Krok 4: Przygotowujemy salsę
Składniki salsy bardzo drobno siekamy, dodajemy otartą skórkę i sok z cytryny. Dolewamy olej i doprawiamy solą. Salsę układamy na żeberkach i podajemy danie.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Krokiety z mięsem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ciasto marchewkowe
- Boczek pieczony
- Kutia
- Ryba z piekarnika
- Sernik pistacjowy
- Pieczona ryba po grecku
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Uszka z grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierniki
- Makówki śląskie
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Guacamole
- Spaghetti carbonara
- Ciasto na pierogi
- Golonka pieczona po bawarsku
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)