Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Dusimy żeberka w kwasie chlebowym
Żeberka doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę i czosnek siekamy i przesmażamy. Żeberka zalewamy kwasem chlebowym wraz z octem. Dodajemy cebulę z czosnkiem. Do naczynia wrzucamy gałązki rozmarynu, miód oraz posiekaną papryczkę chili. Żeberka dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie zlewamy sos do małego garnka, dodajemy do niego 100 g masła i na małym ogniu redukujemy aż do gęstej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Żeberka grillujemy na ruszcie lub patelni grillowej.
Krok 2: Pieczemy marchewki
Młode marchewki obieramy, ale pozostawiamy nać. Gotujemy w całości w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie umieszczamy w folii aluminiowej, dodajemy plasterek masła i podpiekamy na ruszcie lub pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, do zarumienienia.
Krok 3: Pieczemy placki ziemniaczane
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy posiekaną kiszoną kapustę, utarty w moździerzu kminek, mąkę i jaja. Mieszamy ciasto. Doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej blasze lub płaskiej blasze grillowej pieczemy małe placki o średnicy 4-5 cm i grubości 1 cm.
Żeberka podajemy z sosem, gotowanymi marchewkami oraz plackami ziemniaczanymi.
Zobacz podobne
przepisy
Żeberka w miodzie i pomidorach
Marynowane i pieczone w piekarniku żeberka - w ten sposób grillowym klimatem możesz cieszyć się przez cały rok!
Żeberka ostro pikantne
Nie ma grilla bez żeberek! Wypróbuj naszą bardzo smakowitą i pikantną wersję.
Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty
Czosnek niedźwiedzi, wędzone żeberka i młoda kapusta. Ta pyszna kompozycja Karola Okrasy doskonale smakuje w letnie dni.
Barszcz na wędzonce zabielany
Uwielbiasz zupy? Ugotuj barszcz na wędzonce według przepisu Karola!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sałatka gyros
- Sernik piernikowy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Piernik staropolski
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Świąteczne pierniczki
- Błyskawiczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
2740 dni temu
W przepisie jest mała nieścisłość. Na zdjęciu pokazane są marchewki przygotowane do włożenia do piekarnika/na grilla. Natomiast w przepisie jest mowa o gotowaniu marchewek. Mam pytanie czy marchewki blanszujemy marchewki?
odpowiedz
2740 dni temu
tzn. czy blanszujemy marchewki przed włożeniem do piekarnika/na grilla?
2739 dni temu
Tak, przed włożeniem na ruszt lub do piekarnika - najlepiej marchewki podgotować :)