Grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Dusimy żeberka w kwasie chlebowym

Dusimy żeberka w kwasie chlebowym

Żeberka doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę i czosnek siekamy i przesmażamy. Żeberka zalewamy kwasem chlebowym wraz z octem. Dodajemy cebulę z czosnkiem. Do naczynia wrzucamy gałązki rozmarynu, miód oraz posiekaną papryczkę chili. Żeberka dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie zlewamy sos do małego garnka, dodajemy do niego 100 g masła i na małym ogniu redukujemy aż do gęstej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Żeberka grillujemy na ruszcie lub patelni grillowej. 

 

Krok 2: Pieczemy marchewki

Gotujemy marchewki

Młode marchewki obieramy, ale pozostawiamy nać. Gotujemy w całości w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie umieszczamy w folii aluminiowej, dodajemy plasterek masła i podpiekamy na ruszcie lub pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, do zarumienienia. 

 

 

 

Krok 3: Pieczemy placki ziemniaczane

Pieczemy placki ziemniaczane

Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy posiekaną kiszoną kapustę, utarty w moździerzu kminek, mąkę i jaja. Mieszamy ciasto. Doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej blasze lub płaskiej blasze grillowej pieczemy małe placki o średnicy 4-5 cm i grubości 1 cm.

Żeberka podajemy z sosem, gotowanymi marchewkami oraz plackami ziemniaczanymi.


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Żeberka w miodzie i pomidorach

Marynowane i pieczone w piekarniku żeberka - w ten sposób grillowym klimatem możesz cieszyć się przez cały rok!

Żeberka w miodzie i pomidorach

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:50 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Żeberka ostro pikantne

Nie ma grilla bez żeberek! Wypróbuj naszą bardzo smakowitą i pikantną wersję.

Żeberka ostro pikantne

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Karol Okrasa

Barszcz na wędzonce zabielany

Uwielbiasz zupy? Ugotuj barszcz na wędzonce według przepisu Karola!

Barszcz na wędzonce zabielany

poziom trudności: średni czas przygotowania: 3:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    2939 dni temu
    W przepisie jest mała nieścisłość. Na zdjęciu pokazane są marchewki przygotowane do włożenia do piekarnika/na grilla. Natomiast w przepisie jest mowa o gotowaniu marchewek. Mam pytanie czy marchewki blanszujemy marchewki?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2939 dni temu
    tzn. czy blanszujemy marchewki przed włożeniem do piekarnika/na grilla?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2938 dni temu
    Tak, przed włożeniem na ruszt lub do piekarnika - najlepiej marchewki podgotować :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!