Chowder z łososiem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart

Przygotuj wcześniej:

Bulion podgrzej, aby w momencie użycia był ciepły.

Sposób przygotowania:

KROK 1: ROZDRABNIAMY MARCHEWKĘ

Marchewkę obieramy i kroimy na 2-centrymetrowe kawałki. Następnie przekładamy ją do pojemnika miksującego i rozdrabniamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 3 sekundy / obroty 6.

KROK 2: SIEKAMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i dodajemy do marchewki. Składniki siekamy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 3 sekundy / obroty 6, i przekładamy je do miski.

KROK 3: PODSMAŻAMY PORY I CZOSNEK

Pory kroimy na 4-centymetrowe kawałki, przekładamy do pojemnika miksującego wraz z czosnkiem i siekamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 8 sekund / obroty 6. Do rozdrobnionych składników dodajemy oliwę i masło i podsmażamy je, bez miarki w pokrywie, wykorzystując program przypiekanie / temperatura 120°C / czas 4 minuty / obroty 1.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ ZUPY

Do podsmażonych porów i czosnku dodajemy mąkę, liście laurowe i wędzoną paprykę. Składniki podgrzewamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 10 minut / obroty 1. Po 1 minucie do pojemnika miksującego stopniowo wlewamy ciepły bulion oraz mleko.

WSKAZÓWKA! Bulion rybny możemy zamienić na warzywny – zupa będzie równie smaczna.

KROK 5: GOTUJEMY WARZYWA

Po ugotowaniu bazy do zupy dodajemy posiekane ziemniaki i marchewkę oraz kukurydzę. Całość gotujemy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 10 minut / obroty 1.

KROK 6: GOTUJEMY ŁOSOSIA

Łososia kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm. Na pojemnik miksujący nakładamy kosz do gotowania na parze i gotujemy w nim rybę skropioną sokiem z połowy cytryny – wykorzystujemy program gotowanie wg własnych ustawień / temperatura 110°C / czas 15 minut / obroty w lewo.

KROK 7: DODAJEMY SZPINAK I PODAJEMY ZUPĘ

Do pojemnika miksującego wkładamy szpinak i rybę. Zamykamy pokrywę na ok. 5 minut, aby szpinak się podgotował. Następnie zupę przelewamy do misek i podajemy skropioną sokiem z cytryny oraz doprawioną solą i pieprzem do smaku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!