Hiszpańskie albondigas
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA PULPETY

Chorizo kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy mielone mięso, dodajemy do niego jajko, bułkę tartą, starte ząbki czosnku, połowę chorizo, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wyrabiamy masę i formujemy z niej 16-20 klopsików o wielkości piłeczki do golfa.

KROK 2: SMAŻYMY PULPETY

Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu i wlewamy na nią kilka łyżek oliwy. Partiami przesmażamy na niej pulpety, aż zarumienią się z każdej strony, i odkładamy je na talerz.

KROK 3: SMAŻYMY WARZYWA I PRZYPRAWIAMY

Delikatnie zmniejszamy ogień pod patelnią i wrzucamy na nią chorizo. Smażymy przez 2-3 minuty, aż wytopi się odrobina tłuszczu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy.

Wrzucamy cebulę na patelnię, doprawiamy odrobiną soli i smażymy przez około 4 minuty. Czekamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek, papryczkę chili, oregano i kumin. Smażymy jeszcze minutę i wlewamy sos pomidorowy. Dodajemy liść laurowy oraz laskę cynamonu.

KROK 4: DODAJEMY PULPETY I PRZYGOTOWUJEMY SOS

Wrzucamy pulpety. Przykrywamy patelnię, sos zagotowujemy i dusimy całość na małym ogniu przez 20 minut.

KROK 5: PODAJEMY DANIE

Albondigas posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz serem queijo curado vaca i podajemy.

WSKAZÓWKA: Danie można podawać ze smażonymi ziemniakami lub pieczywem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!