Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA PULPETY
Chorizo kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy mielone mięso, dodajemy do niego jajko, bułkę tartą, starte ząbki czosnku, połowę chorizo, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wyrabiamy masę i formujemy z niej 16-20 klopsików o wielkości piłeczki do golfa.
KROK 2: SMAŻYMY PULPETY
Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu i wlewamy na nią kilka łyżek oliwy. Partiami przesmażamy na niej pulpety, aż zarumienią się z każdej strony, i odkładamy je na talerz.
KROK 3: SMAŻYMY WARZYWA I PRZYPRAWIAMY
Delikatnie zmniejszamy ogień pod patelnią i wrzucamy na nią chorizo. Smażymy przez 2-3 minuty, aż wytopi się odrobina tłuszczu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy.
Wrzucamy cebulę na patelnię, doprawiamy odrobiną soli i smażymy przez około 4 minuty. Czekamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek, papryczkę chili, oregano i kumin. Smażymy jeszcze minutę i wlewamy sos pomidorowy. Dodajemy liść laurowy oraz laskę cynamonu.
KROK 4: DODAJEMY PULPETY I PRZYGOTOWUJEMY SOS
Wrzucamy pulpety. Przykrywamy patelnię, sos zagotowujemy i dusimy całość na małym ogniu przez 20 minut.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Albondigas posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz serem queijo curado vaca i podajemy.
WSKAZÓWKA: Danie można podawać ze smażonymi ziemniakami lub pieczywem.
Zobacz podobne
przepisy
"Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
Wyraziste składniki zawinięte w liście młodej kapusty to interpretacja tradycyjnego polskiego dania w hiszpańskim stylu.
Wędzone polędwiczki wieprzowe z sałatką z fasoli
Oryginalne połączenie wyrazistego aromatu wędzonego mięsa i orzeźwiającego smaku orientalnej marynaty.
Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich
Tak przygotowanych pierogów chyba jeszcze nie znasz. Zobacz, kuchnia w stylu portugalskim ma Ci do zaoferowania!
Hiszpański gulasz z fasoli i szynki
Szynka wieprzowa, boczek, pikantne chorizo, fasola i wyraziste dodatki – prosty pomysł na sycący obiad rodem z Hiszpanii!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Uszka z grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
- Ciasto marchewkowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kapusta z grochem
- Sernik piernikowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ryba po japońsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pieczona ryba po grecku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)