Arepas z pastą z kurczaka i awokado

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY AREPAS

Wszystkie składniki przeznaczone na arepas mieszamy ze sobą i odstawiamy na 10 minut, aby mąka kukurydziana wchłonęła wodę. Gdy to nastąpi, zagniatamy ciasto, a następnie dzielimy je na 8 części. Każdą porcję ciasta formujemy w kulkę. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy. Tak przygotowane ciasto podpiekamy z obu stron na patelni posmarowanej oliwą przez około 5 minut.

KROK 2: PRZYGOTOWANIE WYPEŁNIENIA

Mięso z piersi kurczaka szarpiemy widelcem i przekładamy do miski wraz z drobno posiekaną czerwoną cebulą i miąższem awokado. Dodajemy majonez, sos piri-piri i kolendrę. Całość skrapiamy sokiem z limonki oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.

KROK 3: SKŁADAMY AREPAS

Arepas nacinamy do połowy, w środek wkładamy przygotowane wcześniej i podajemy danie.

WSKAZÓWKA: Całość możemy oprószyć startym serem cheddar.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    37 dni temu
    Z racji, że nie jem glutenu ucieszył mnie przepis na "bułeczki" z mąki kukurydzianej. Niestety tak samo jak poprzednikom, udało mi się uzyskać jedynie kukurydzianą zupkę. Po namyśle dosypałam do roztworu więcej mąki kukurydzianej i odczekałam kolejne 10 minut, ale z ciasta wyszły jedynie naleśnikopodobne placuszki. Niczym nie przypominały arepas na zdjęciu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    37 dni temu
    Bardzo nam przykro, że arepas Ci się nie udały i dziękujemy za zwrócenie uwagi na błąd w przepisie. Poprawiliśmy już listę składników i teraz danie powinno się udać :)
  • Gość Gość
    150 dni temu
    To okropny przepis. Jestem Wenezuelką, skąd pochodzą arepy i do zrobienia arepas potrzebna jest specjalna mąka kukurydziana (musi to być wstępnie ugotowana mąka kukurydziana - taka nazywana PAN). Ponadto proporcje powinny być takie same jak woda i mąka 1:1. Gotowanie zajmuje również więcej niż 5 minut. Musisz gotować z obu stron, aż ciasto utworzy skórkę. Około 5 minut z każdej strony, a następnie w piekarniku na dziesięć, aby uzyskać najlepsze rezultaty. Nigdy nie słyszałam o robieniu tego z wędzonym kurczakiem. Najlepiej użyć gotowanego lub pieczonego kurczaka.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    174 dni temu
    Całą noc stała mąka z wodą i rano nadal zupka. Nie było co zagniatać.

    odpowiedz

  • smutnazaba smutnazaba
    221 dni temu
    Chyba pomieszane sa proporcje maki i wody bo z takich robi sie kukurydziana zupka.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!