![Arepas z pastą z kurczaka i awokado Arepas z pastą z kurczaka i awokado](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/0f21fd3f3ca4-6eef81c6d875-kw16-kinga-paruzel-arepas-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY AREPAS
Wszystkie składniki przeznaczone na arepas mieszamy ze sobą i odstawiamy na 10 minut, aby mąka kukurydziana wchłonęła wodę. Gdy to nastąpi, zagniatamy ciasto, a następnie dzielimy je na 8 części. Każdą porcję ciasta formujemy w kulkę. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy. Tak przygotowane ciasto podpiekamy z obu stron na patelni posmarowanej oliwą przez około 5 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWANIE WYPEŁNIENIA
Mięso z piersi kurczaka szarpiemy widelcem i przekładamy do miski wraz z drobno posiekaną czerwoną cebulą i miąższem awokado. Dodajemy majonez, sos piri-piri i kolendrę. Całość skrapiamy sokiem z limonki oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
KROK 3: SKŁADAMY AREPAS
Arepas nacinamy do połowy, w środek wkładamy przygotowane wcześniej i podajemy danie.
WSKAZÓWKA: Całość możemy oprószyć startym serem cheddar.
Komentarze (3)
9 dni temu
To okropny przepis. Jestem Wenezuelką, skąd pochodzą arepy i do zrobienia arepas potrzebna jest specjalna mąka kukurydziana (musi to być wstępnie ugotowana mąka kukurydziana - taka nazywana PAN). Ponadto proporcje powinny być takie same jak woda i mąka 1:1. Gotowanie zajmuje również więcej niż 5 minut. Musisz gotować z obu stron, aż ciasto utworzy skórkę. Około 5 minut z każdej strony, a następnie w piekarniku na dziesięć, aby uzyskać najlepsze rezultaty. Nigdy nie słyszałam o robieniu tego z wędzonym kurczakiem. Najlepiej użyć gotowanego lub pieczonego kurczaka.
odpowiedz
33 dni temu
Całą noc stała mąka z wodą i rano nadal zupka. Nie było co zagniatać.
odpowiedz
80 dni temu
Chyba pomieszane sa proporcje maki i wody bo z takich robi sie kukurydziana zupka.
odpowiedz