Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY AREPAS
Wszystkie składniki przeznaczone na arepas mieszamy ze sobą i odstawiamy na 10 minut, aby mąka kukurydziana wchłonęła wodę. Gdy to nastąpi, zagniatamy ciasto, a następnie dzielimy je na 8 części. Każdą porcję ciasta formujemy w kulkę. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy. Tak przygotowane ciasto podpiekamy z obu stron na patelni posmarowanej oliwą przez około 5 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWANIE WYPEŁNIENIA
Mięso z piersi kurczaka szarpiemy widelcem i przekładamy do miski wraz z drobno posiekaną czerwoną cebulą i miąższem awokado. Dodajemy majonez, sos piri-piri i kolendrę. Całość skrapiamy sokiem z limonki oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
KROK 3: SKŁADAMY AREPAS
Arepas nacinamy do połowy, w środek wkładamy przygotowane wcześniej i podajemy danie.
WSKAZÓWKA: Całość możemy oprószyć startym serem cheddar.
Zobacz podobne
przepisy
Zielona pasta jajeczna
Niesamowicie prosta w przygotowaniu i smaczna – właśnie taka jest ta zielona pasta jajeczna. Sprawdź ten przepis i poznaj nowy pomysł na pyszne kanapki!
Pasta kanapkowa z oliwkami
Zadbaj o urozmaicenie tego, z czym podajesz chleb! Wypróbuj przepis Pauli na aromatyczną pastę z twarogu z dodatkiem oliwek i szczypiorku.
Pasta kanapkowa z tofu i botwinką
Jak szybko przygotować pastę kanapkową z tofu i botwinką? Kinga już spieszy z pomocą! Poznajcie jej przepis na delikatną, pożywną i smaczną pastą. Dzięki użyciu termorobota MC Smart zrobisz ja naprawdę w kilka chwil.
Pasta mocy z bakłażanem i orzechami
Rozkoszuj się królewskim smakiem wyśmienitej pasty z bakłażanem, która objawi Ci mistyczne krainy i świat zaginionych regaliów. Poczuj moc przygody, tajemnicy i ponadczasowej opowieści!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Katsu curry z kurczakiem
- Piersi kurczaka zapiekane w sosie z jabłkiem i serem
- CIASTKA Á LA LASKI CUKROWE
- Prosta paella z kurczakiem
- Kurczak w sosie pesto
- Kurczak po wietnamsku
- Kurczak teriyaki z warzywami
- Nowoczesna maczanka w azjatyckim stylu
- Jagodzianki z serem
- Faszerowana pizza z grilla
- Gyros z jagnięciny z chlebkiem pita
- "Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
- BLT, czyli kanapka w stylu amerykańskim z bekonem, sałatą i pomidorem
- Los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem
- Zielona pasta jajeczna
- Pasta kanapkowa z oliwkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
79 dni temu
To okropny przepis. Jestem Wenezuelką, skąd pochodzą arepy i do zrobienia arepas potrzebna jest specjalna mąka kukurydziana (musi to być wstępnie ugotowana mąka kukurydziana - taka nazywana PAN). Ponadto proporcje powinny być takie same jak woda i mąka 1:1. Gotowanie zajmuje również więcej niż 5 minut. Musisz gotować z obu stron, aż ciasto utworzy skórkę. Około 5 minut z każdej strony, a następnie w piekarniku na dziesięć, aby uzyskać najlepsze rezultaty. Nigdy nie słyszałam o robieniu tego z wędzonym kurczakiem. Najlepiej użyć gotowanego lub pieczonego kurczaka.
odpowiedz
103 dni temu
Całą noc stała mąka z wodą i rano nadal zupka. Nie było co zagniatać.
odpowiedz
150 dni temu
Chyba pomieszane sa proporcje maki i wody bo z takich robi sie kukurydziana zupka.
odpowiedz