Arepas z pastą z kurczaka i awokado

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY AREPAS

Wszystkie składniki przeznaczone na arepas mieszamy ze sobą i odstawiamy na 10 minut, aby mąka kukurydziana wchłonęła wodę. Gdy to nastąpi, zagniatamy ciasto, a następnie dzielimy je na 8 części. Każdą porcję ciasta formujemy w kulkę. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy. Tak przygotowane ciasto podpiekamy z obu stron na patelni posmarowanej oliwą przez około 5 minut.

KROK 2: PRZYGOTOWANIE WYPEŁNIENIA

Mięso z piersi kurczaka szarpiemy widelcem i przekładamy do miski wraz z drobno posiekaną czerwoną cebulą i miąższem awokado. Dodajemy majonez, sos piri-piri i kolendrę. Całość skrapiamy sokiem z limonki oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.

KROK 3: SKŁADAMY AREPAS

Arepas nacinamy do połowy, w środek wkładamy przygotowane wcześniej i podajemy danie.

WSKAZÓWKA: Całość możemy oprószyć startym serem cheddar.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    9 dni temu
    To okropny przepis. Jestem Wenezuelką, skąd pochodzą arepy i do zrobienia arepas potrzebna jest specjalna mąka kukurydziana (musi to być wstępnie ugotowana mąka kukurydziana - taka nazywana PAN). Ponadto proporcje powinny być takie same jak woda i mąka 1:1. Gotowanie zajmuje również więcej niż 5 minut. Musisz gotować z obu stron, aż ciasto utworzy skórkę. Około 5 minut z każdej strony, a następnie w piekarniku na dziesięć, aby uzyskać najlepsze rezultaty. Nigdy nie słyszałam o robieniu tego z wędzonym kurczakiem. Najlepiej użyć gotowanego lub pieczonego kurczaka.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    33 dni temu
    Całą noc stała mąka z wodą i rano nadal zupka. Nie było co zagniatać.

    odpowiedz

  • smutnazaba smutnazaba
    80 dni temu
    Chyba pomieszane sa proporcje maki i wody bo z takich robi sie kukurydziana zupka.

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!