
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY AREPAS
Wszystkie składniki przeznaczone na arepas mieszamy ze sobą i odstawiamy na 10 minut, aby mąka kukurydziana wchłonęła wodę. Gdy to nastąpi, zagniatamy ciasto, a następnie dzielimy je na 8 części. Każdą porcję ciasta formujemy w kulkę. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy. Tak przygotowane ciasto podpiekamy z obu stron na patelni posmarowanej oliwą przez około 5 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWANIE WYPEŁNIENIA
Mięso z piersi kurczaka szarpiemy widelcem i przekładamy do miski wraz z drobno posiekaną czerwoną cebulą i miąższem awokado. Dodajemy majonez, sos piri-piri i kolendrę. Całość skrapiamy sokiem z limonki oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
KROK 3: SKŁADAMY AREPAS
Arepas nacinamy do połowy, w środek wkładamy przygotowane wcześniej i podajemy danie.
WSKAZÓWKA: Całość możemy oprószyć startym serem cheddar.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto na pierogi
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Spaghetti carbonara
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciasto marchewkowe
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Sernik pistacjowy
- Piernik świąteczny
- Kutia
- Makowiec japoński
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
287 dni temu
Przepis poprawioony, tak wynika z komentarzy. Tyle że teraz uzysykujemy rozsypujące się ciasto. Dramat
Odpowiedz
341 dni temu
Z racji, że nie jem glutenu ucieszył mnie przepis na "bułeczki" z mąki kukurydzianej. Niestety tak samo jak poprzednikom, udało mi się uzyskać jedynie kukurydzianą zupkę. Po namyśle dosypałam do roztworu więcej mąki kukurydzianej i odczekałam kolejne 10 minut, ale z ciasta wyszły jedynie naleśnikopodobne placuszki. Niczym nie przypominały arepas na zdjęciu.
Odpowiedz
341 dni temu
Bardzo nam przykro, że arepas Ci się nie udały i dziękujemy za zwrócenie uwagi na błąd w przepisie. Poprawiliśmy już listę składników i teraz danie powinno się udać :)
454 dni temu
To okropny przepis. Jestem Wenezuelką, skąd pochodzą arepy i do zrobienia arepas potrzebna jest specjalna mąka kukurydziana (musi to być wstępnie ugotowana mąka kukurydziana - taka nazywana PAN). Ponadto proporcje powinny być takie same jak woda i mąka 1:1. Gotowanie zajmuje również więcej niż 5 minut. Musisz gotować z obu stron, aż ciasto utworzy skórkę. Około 5 minut z każdej strony, a następnie w piekarniku na dziesięć, aby uzyskać najlepsze rezultaty. Nigdy nie słyszałam o robieniu tego z wędzonym kurczakiem. Najlepiej użyć gotowanego lub pieczonego kurczaka.
Odpowiedz
478 dni temu
Całą noc stała mąka z wodą i rano nadal zupka. Nie było co zagniatać.
Odpowiedz
525 dni temu
Chyba pomieszane sa proporcje maki i wody bo z takich robi sie kukurydziana zupka.
Odpowiedz