Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- Blender
Przygotuj wcześniej:
- Nagrzej piekarnik do 200°C
Przepis:
Krok 1. Przygotowujemy bakłażany
Bakłażany płuczemy, osuszamy i nakłuwamy każdego widelcem 10-12 razy, aby zapobiec pękaniu podczas pieczenia.
Krok 2. Pieczemy bakłażany
Kładziemy bakłażany na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45-60 minut do momentu, gdy miąższ stanie się miękki. Obracamy je co 20 minut, aby równomiernie się upiekły.
Krok 3. Studzimy bakłażany
Wyjmujemy bakłażany z piekarnika i odstawiamy do pełnego wystudzenia.
Krok 4. Smażymy orzechy włoskie
W międzyczasie na suchej patelni podsmażamy orzechy włoskie przez kilka minut, aż staną się lekko rumiane.
Krok 5. Obieramy bakłażany
Po ostudzeniu bakłażanów, obieramy je i usuwamy skórę.
Krok 6. Przygotowujemy składniki do pasty
Siekamy czosnek i wyciskamy sok z cytryny do drobnego naczynia – dzięki temu unikniemy pestek w paście.
Krok 7. Łączymy składniki
W blenderze lub robocie kuchennym umieszczamy miąższ bakłażanów, orzechy włoskie, posiekany czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, tahini, sól i pieprz.
Krok 8. Miksujemy pastę
Blendujemy składniki na gładką pastę. W razie potrzeby dodajemy więcej oliwy z oliwek lub soku z cytryny, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Krok 9. Kończymy danie
Przekładamy pastę do miseczki, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy.
Pasta mocy z bakłażanem i orzechami jest doskonała jako przekąska, dip lub składnik sałatek.
Zobacz podobne
przepisy
Bakłażany zapiekane z parmezanem
Niezwykle aromatyczna i serowa propozycja dania dla wszystkich fanów kuchni włoskiej. Pyszne bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem to idealny pomysł na rodzinny obiad!
Gniazdka – przepis na orzechowe pączki parzone
Szukasz nowych, słodkich przepisów na tłusty czwartek? Zamiast pączków przygotuj w tym roku orzechowe gniazdka w czekoladzie według przepisu Pawła! Mniam!
Orzechowa caponata z pieczonym dorszem
Połączenie pieczonej ryby, chrupiących orzechów oraz smakowitej caponaty - koniecznie wypróbuj przepis Karola Okrasy!
Orzechowe babeczki
Pyszne kruche babeczki z chrupiącym orzechowym nadzieniem staną się hitem Twojego domu! Koniecznie wypróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Risotto cytrynowo-kaparowe ze smażonymi krewetkami
- Pesto z papryki
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
- Kanapki z ceviche z łososia
- Makaron fusilloni z tuńczykiem i karczochami
- Lody truskawkowo-jogurtowe
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Pesto ze szpinaku
- Gofry z jogurtem i borówkami
- New York pizza – przepis na pizzę w stylu nowojorskim
- Ser feta w sezamowej panierce
- Tapas – kanapki w stylu hiszpańskim na 3 sposoby
- Precle z warzywami
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Tosty z batata i owocowe spring rollsy – lunchbox na słodko
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)