![Pasta mocy z bakłażanem i orzechami Pasta mocy z bakłażanem i orzechami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/73ad78b4efee-3eab7adb1da6-kw46-2023-lidl-pasta-mocy-z-baklazanem-i-orzechami.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- Blender
Przygotuj wcześniej:
- Nagrzej piekarnik do 200°C
Przepis:
Krok 1. Przygotowujemy bakłażany
Bakłażany płuczemy, osuszamy i nakłuwamy każdego widelcem 10-12 razy, aby zapobiec pękaniu podczas pieczenia.
Krok 2. Pieczemy bakłażany
Kładziemy bakłażany na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45-60 minut do momentu, gdy miąższ stanie się miękki. Obracamy je co 20 minut, aby równomiernie się upiekły.
Krok 3. Studzimy bakłażany
Wyjmujemy bakłażany z piekarnika i odstawiamy do pełnego wystudzenia.
Krok 4. Smażymy orzechy włoskie
W międzyczasie na suchej patelni podsmażamy orzechy włoskie przez kilka minut, aż staną się lekko rumiane.
Krok 5. Obieramy bakłażany
Po ostudzeniu bakłażanów, obieramy je i usuwamy skórę.
Krok 6. Przygotowujemy składniki do pasty
Siekamy czosnek i wyciskamy sok z cytryny do drobnego naczynia – dzięki temu unikniemy pestek w paście.
Krok 7. Łączymy składniki
W blenderze lub robocie kuchennym umieszczamy miąższ bakłażanów, orzechy włoskie, posiekany czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, tahini, sól i pieprz.
Krok 8. Miksujemy pastę
Blendujemy składniki na gładką pastę. W razie potrzeby dodajemy więcej oliwy z oliwek lub soku z cytryny, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Krok 9. Kończymy danie
Przekładamy pastę do miseczki, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy.
Pasta mocy z bakłażanem i orzechami jest doskonała jako przekąska, dip lub składnik sałatek.
Zobacz podobne
przepisy
Bakłażany zapiekane z parmezanem
Niezwykle aromatyczna i serowa propozycja dania dla wszystkich fanów kuchni włoskiej. Pyszne bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem to idealny pomysł na rodzinny obiad!
![Bakłażany zapiekane z parmezanem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/43b23a8c4fef-ca25b67cfc13-kw32-Baklazany-zapiekane-z-parmezanem-1250x700.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Orzechowe gniazdka z ciasta parzonego
Szukasz nowych, słodkich przepisów na tłusty czwartek? Zamiast pączków przygotuj w tym roku orzechowe gniazdka w czekoladzie według przepisu Pawła! Mniam!
![Orzechowe gniazdka z ciasta parzonego](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/330e8893565d-3b9ac40f36bd-KW_08_Pawel_Malecki_orzechowe_gniazdka_ 32397_040220_MS_83736_rgb_ok_1250x700.webp)
Orzechowa caponata z pieczonym dorszem
Połączenie pieczonej ryby, chrupiących orzechów oraz smakowitej caponaty - koniecznie wypróbuj przepis Karola Okrasy!
![Orzechowa caponata z pieczonym dorszem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f4fbda857c43-ca8aa06d73-Karol_Okrasa_KW08_ORZECHOWA-CAPONATA-Z-PIECZONYM-DORSZEM_19367_S_1145_rgb_ok_1250x700.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Orzechowe babeczki
Pyszne kruche babeczki z chrupiącym orzechowym nadzieniem staną się hitem Twojego domu! Koniecznie wypróbuj!
![Orzechowe babeczki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f377a303ada3-d2a35c17f1-KW_28_babeczki_orzechowe_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Risotto cytrynowo-kaparowe ze smażonymi krewetkami
- Pesto z papryki
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
- Kanapki z ceviche z łososia
- Makaron fusilloni z tuńczykiem i karczochami
- Lody truskawkowo-jogurtowe
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Pesto ze szpinaku
- Gofry z jogurtem i borówkami
- New York pizza – przepis na pizzę w stylu nowojorskim
- Ser feta w sezamowej panierce
- Tapas – kanapki w stylu hiszpańskim na 3 sposoby
- Precle z warzywami
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Tosty z batatu i owocowe spring rollsy – lunchbox na słodko
Komentarze (0)