Tortilla de patatas z chorizo i papryką piquillo

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • patelnię żaroodporną

Sposób przygotowania:

KROK 1: PODSMAŻAMY ZIEMNIAKI Z CEBULĄ

Ziemniaki obieramy i kroimy na dość drobne kawałki, a cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę. Kiedy się zeszkli, na patelnię dodajemy ziemniaki i całość smażymy przez ok. 10 minut, na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż ziemniaki zmiękną. Tak przygotowane warzywa przekładamy do miski.

KROK 2: SMAŻYMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Chorizo kroimy w talarki i podsmażamy je na tej samej patelni co ziemniaki, aż wytopi się tłuszcz. W czasie smażenia paprykę piquillo kroimy na mniejsze kawałki. Następnie paprykę i oliwki dodajemy do podsmażonej kiełbasy i jeszcze chwilę smażymy.

KROK 3: MIESZAMY JAJKA Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI

Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz i całość dokładnie mieszamy. Następnie do jajek dodajemy ziemniaki, chorizo, paprykę i oliwki. Ser owczy kroimy na mniejsze kawałki, a pietruszkę siekamy. Także dodajemy je do jajek i całość delikatnie mieszamy.

KROK 4: SMAŻYMY TORTILLĘ

Masę jajeczną przelewamy na patelnię, na której smażyliśmy wcześniej składniki. Ogień zmniejszamy do minimum i smażymy tortillę, aż spód się zarumieni. Następnie tortillę obracamy i smażymy przez kolejne 5 minut, aż spód się zetnie.

KROK 5: PODAJEMY TORTILLĘ ZIEMNIACZANĄ

Tortillę przekładamy na talerz i podajemy jeszcze gorącą, z ulubionymi dodatkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (4)

Avatar
  • A A
    22 dni temu
    Ile gramów ziemniaków?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    20 dni temu
    Dokładna gramatura ziemniaków nie jest w tym przepisie istotna. Średni ziemniak waży ok. 100 gramów, więc jeśli wykorzystasz ok. 200 gramów ziemniaków, przepis powinien się udać :)
  • A A
    16 dni temu
    Wiem, że to nie apteka, ale jednak zawsze wolę chociaż przybliżoną ilość gramów. Warzywa mogą mieć różną masę i jeśli użyję dwóch bardzo małych ziemniaków, to smak potrawy na pewno będzie się różnił od takiej, do której użyję dwóch bardzo dużych. Proporcje mają znaczenie.
  • A A
    16 dni temu
    P.S. Wyszło smacznie!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!