Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- dwie patelnie: jedną do smażenia kurczaka oraz drugą do tortilli.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PIERŚ KURCZAKA
Mięso myjemy, ususzamy papierowym ręcznikiem i solimy z obu stron. Na rozgrzaną patelnię z olejem kładziemy mięso i dociskamy je delikatnie łopatką, aby równo się zrumieniło.
Po kilku minutach przewracamy mięso na drugą stronę. Należy pamiętać, aby w środku nie było surowe. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy jest gotowe, możemy je naciąć i sprawdzić, czy w środku nie jest różowe.
Po usmażeniu zdejmujemy kurczaka z patelni.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY TORTILLĘ
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy na sitko i dociskamy, by usunąć nadmiar wody.
Do miski z cukinią dodajemy starty ząbek czosnku, jajka i szczyptę soli i mieszamy. Następnie dodajemy ok. 3-4 łyżek mąki i mieszamy do uzyskania gęstej, lecz płynnej konsystencji.
Tak przygotowane ciasto smażymy na natłuszczonej patelni. Dobrym pomysłem jest podpieczenie placka od góry w piekarniku, aby nie trzeba było przewracać delikatnego ciasta na patelni.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS CZOSNKOWY
Do jogurtu dodajemy starty ząbek czosnku i sól do smaku. Mieszamy i przekładamy do miseczki.
KROK 4: SKŁADAMY DANIE
Na przygotowane placki nakładamy starty ser, pokrojoną w plastry pierś kurczaka i pomidorki.
Całość wkładamy do piekarnika z włączoną tylko górną grzałką i podpiekamy, aż ser się roztopi. Podajemy z przygotowanym sosem czosnkowym.
Zobacz podobne
przepisy
Tortilla z kurczakiem i guacamole
Kawałki mięsa i sos z awokado zamknięte w pszennym placku. Sprawdzony sposób na szybkie danie w stylu meksykańskim!
Tortilla z hummusem, kurczakiem i sałatką
Daria Ładocha pokaże Ci przepis na szybki obiad dla 4-osobowej rodziny! Przygotuj tortille z kurczakiem, hummusem i warzywami z dodatkiem sosu jogurtowego i sałatki.
Bezglutenowa tortilla
Poznaj łatwy i szybki sposób Darii na bezglutenową tortillę z mąki ryżowej!
Tortilla sandwich z TikToka
Ta tortilla jest nadziana najlepszymi dodatkami! Sprawdź, jak ich połączenie smakuje po zapieczeniu tej niezwykle prostej kanapki, którą przygotujesz w błyskawicznym tempie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto na pierogi
- Ryba po japońsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sernik krakowski
- Golonka pieczona po bawarsku
- Świąteczne pierniczki
- Błyskawiczne pierniczki
- Sałatka gyros
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
190 dni temu
Bardzo fajny przepis, tylko ciasto rozłożyliśmy na dwie porcje, aby każdy miał swój placek.
odpowiedz