Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- dwie patelnie: jedną do smażenia kurczaka oraz drugą do tortilli.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PIERŚ KURCZAKA
Mięso myjemy, ususzamy papierowym ręcznikiem i solimy z obu stron. Na rozgrzaną patelnię z olejem kładziemy mięso i dociskamy je delikatnie łopatką, aby równo się zrumieniło.
Po kilku minutach przewracamy mięso na drugą stronę. Należy pamiętać, aby w środku nie było surowe. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy jest gotowe, możemy je naciąć i sprawdzić, czy w środku nie jest różowe.
Po usmażeniu zdejmujemy kurczaka z patelni.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY TORTILLĘ
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy na sitko i dociskamy, by usunąć nadmiar wody.
Do miski z cukinią dodajemy starty ząbek czosnku, jajka i szczyptę soli i mieszamy. Następnie dodajemy ok. 3-4 łyżek mąki i mieszamy do uzyskania gęstej, lecz płynnej konsystencji.
Tak przygotowane ciasto smażymy na natłuszczonej patelni. Dobrym pomysłem jest podpieczenie placka od góry w piekarniku, aby nie trzeba było przewracać delikatnego ciasta na patelni.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS CZOSNKOWY
Do jogurtu dodajemy starty ząbek czosnku i sól do smaku. Mieszamy i przekładamy do miseczki.
KROK 4: SKŁADAMY DANIE
Na przygotowane placki nakładamy starty ser, pokrojoną w plastry pierś kurczaka i pomidorki.
Całość wkładamy do piekarnika z włączoną tylko górną grzałką i podpiekamy, aż ser się roztopi. Podajemy z przygotowanym sosem czosnkowym.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto na pierogi
- Makówki śląskie
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Burek ze szpinakiem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierniki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ryba po japońsku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kutia
- Śledź w oleju
- Pistacjowy sernik baskijski
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (1)
510 dni temu
Bardzo fajny przepis, tylko ciasto rozłożyliśmy na dwie porcje, aby każdy miał swój placek.
Odpowiedz