NAŁADOWANA TORTILLA Z CUKINII
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • dwie patelnie: jedną do smażenia kurczaka oraz drugą do tortilli.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PIERŚ KURCZAKA

Mięso myjemy, ususzamy papierowym ręcznikiem i solimy z obu stron. Na rozgrzaną patelnię z olejem kładziemy mięso i dociskamy je delikatnie łopatką, aby równo się zrumieniło.

Po kilku minutach przewracamy mięso na drugą stronę. Należy pamiętać, aby w środku nie było surowe. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy jest gotowe, możemy je naciąć i sprawdzić, czy w środku nie jest różowe.

Po usmażeniu zdejmujemy kurczaka z patelni.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY TORTILLĘ

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy na sitko i dociskamy, by usunąć nadmiar wody.

Do miski z cukinią dodajemy starty ząbek czosnku, jajka i szczyptę soli i mieszamy. Następnie dodajemy ok. 3-4 łyżek mąki i mieszamy do uzyskania gęstej, lecz płynnej konsystencji.

Tak przygotowane ciasto smażymy na natłuszczonej patelni. Dobrym pomysłem jest podpieczenie placka od góry w piekarniku, aby nie trzeba było przewracać delikatnego ciasta na patelni.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS CZOSNKOWY

Do jogurtu dodajemy starty ząbek czosnku i sól do smaku. Mieszamy i przekładamy do miseczki.

KROK 4: SKŁADAMY DANIE

Na przygotowane placki nakładamy starty ser, pokrojoną w plastry pierś kurczaka i pomidorki.

Całość wkładamy do piekarnika z włączoną tylko górną grzałką i podpiekamy, aż ser się roztopi. Podajemy z przygotowanym sosem czosnkowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Seweryn Seweryn
    52 dni temu
    Bardzo fajny przepis, tylko ciasto rozłożyliśmy na dwie porcje, aby każdy miał swój placek.

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!