NAŁADOWANA TORTILLA Z CUKINII
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • dwie patelnie: jedną do smażenia kurczaka oraz drugą do tortilli.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PIERŚ KURCZAKA

Mięso myjemy, ususzamy papierowym ręcznikiem i solimy z obu stron. Na rozgrzaną patelnię z olejem kładziemy mięso i dociskamy je delikatnie łopatką, aby równo się zrumieniło.

Po kilku minutach przewracamy mięso na drugą stronę. Należy pamiętać, aby w środku nie było surowe. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy jest gotowe, możemy je naciąć i sprawdzić, czy w środku nie jest różowe.

Po usmażeniu zdejmujemy kurczaka z patelni.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY TORTILLĘ

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy na sitko i dociskamy, by usunąć nadmiar wody.

Do miski z cukinią dodajemy starty ząbek czosnku, jajka i szczyptę soli i mieszamy. Następnie dodajemy ok. 3-4 łyżek mąki i mieszamy do uzyskania gęstej, lecz płynnej konsystencji.

Tak przygotowane ciasto smażymy na natłuszczonej patelni. Dobrym pomysłem jest podpieczenie placka od góry w piekarniku, aby nie trzeba było przewracać delikatnego ciasta na patelni.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS CZOSNKOWY

Do jogurtu dodajemy starty ząbek czosnku i sól do smaku. Mieszamy i przekładamy do miseczki.

KROK 4: SKŁADAMY DANIE

Na przygotowane placki nakładamy starty ser, pokrojoną w plastry pierś kurczaka i pomidorki.

Całość wkładamy do piekarnika z włączoną tylko górną grzałką i podpiekamy, aż ser się roztopi. Podajemy z przygotowanym sosem czosnkowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Seweryn Seweryn
    95 dni temu
    Bardzo fajny przepis, tylko ciasto rozłożyliśmy na dwie porcje, aby każdy miał swój placek.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!