Korzenny sernik baskijski
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tortownicę o średnicy ok. 24 cm
  • piekarnik rozgrzany do temp. 180°C

Przygotuj wcześniej:

Składniki masy serowej wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

W blenderze rozdrabniamy ciastka korzenne. Następnie w kąpieli wodnej roztapiamy masło i mieszamy je z ciastkami. Całość przekładamy do tortownicy, rozprowadzamy po całym dnie, dociskamy i pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C, po czym odstawiamy spód do przestudzenia.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Zwiększamy temperaturę w piekarniku do 230°C. Do misy robota kuchennego dodajemy serek śmietankowy, krem korzenny oraz cukier i ubijamy na średnich obrotach przez ok. 5 minut.

Do serka dodajemy jajka – pojedynczo, kolejne dodajemy, kiedy poprzednie połączy się z masą serową. Następnie do misy dodajemy śmietanę i mieszamy wszystko przez ok. 1 minutę. Dodajemy sól i przesiewamy mąkę pszenną. Całość mieszamy po raz ostatni.

KROK 3: PIECZEMY SERNIK

Masę przelewamy na przestudzony spód i pieczemy ok. 35 minut, aż wierzch sernika się skarmelizuje, ale ciasto ciągle będzie lekko płynne.

Sernik odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 8 godzin.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    26 dni temu
    ile cm ma mieć blacha? czy może być kwadratowa? nie ma tego w przepisie a to dość istotna informacja.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    21 dni temu
    Tortownica powinna mieć 24 cm średnicy. Oczywiście możesz użyć kwadratowej blachy, jednak musisz wtedy dostosować ilość produktów do jej rozmiaru :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!