
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tortownicę o średnicy ok. 24 cm
- piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
Przygotuj wcześniej:
Składniki masy serowej wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
W blenderze rozdrabniamy ciastka korzenne. Następnie w kąpieli wodnej roztapiamy masło i mieszamy je z ciastkami. Całość przekładamy do tortownicy, rozprowadzamy po całym dnie, dociskamy i pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C, po czym odstawiamy spód do przestudzenia.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Zwiększamy temperaturę w piekarniku do 230°C. Do misy robota kuchennego dodajemy serek śmietankowy, krem korzenny oraz cukier i ubijamy na średnich obrotach przez ok. 5 minut.
Do serka dodajemy jajka – pojedynczo, kolejne dodajemy, kiedy poprzednie połączy się z masą serową. Następnie do misy dodajemy śmietanę i mieszamy wszystko przez ok. 1 minutę. Dodajemy sól i przesiewamy mąkę pszenną. Całość mieszamy po raz ostatni.
KROK 3: PIECZEMY SERNIK
Masę przelewamy na przestudzony spód i pieczemy ok. 35 minut, aż wierzch sernika się skarmelizuje, ale ciasto ciągle będzie lekko płynne.
Sernik odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 8 godzin.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Ziemniaki z grilla
- Jak przygotować sos holenderski?
- Kotleciki szu szu
- Proziaki – przepis
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sałatka z zupek chińskich
- Makaron alla carbonara z guanciale
- Kurczak po tajsku
- Tacos w stylu meksykańskim z wołowiną i salsą
- Spanakopita
- Spaghetti à la carbonara
- Chili con carne
- Smażony żółty ser z sosem tatarskim
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Corn dog
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
235 dni temu
ile cm ma mieć blacha? czy może być kwadratowa? nie ma tego w przepisie a to dość istotna informacja.
odpowiedz
230 dni temu
Tortownica powinna mieć 24 cm średnicy. Oczywiście możesz użyć kwadratowej blachy, jednak musisz wtedy dostosować ilość produktów do jej rozmiaru :)