zobacz film Gniecione ziemniaczki i kanaryjskie sosy

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender
  • papier do pieczenia
  • blachę do pieczenia
  • wysokie szklane naczynie
  • rozgrzany piekarnik do temp. 180-200°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIACZKI

Do garnka wlewamy minimalną ilość wody i wkładamy młode ziemniaki. Parujemy je przez kilka minut, gotując pod przykryciem, na średnim ogniu. Papier do pieczenia rozkładamy na blasze, polewamy olejem i układamy na nim ziemniaki. Następnie ziemniaki zawijamy w papier do pieczenia, aby pokryć je równomiernie olejem. Tak przygotowane, jeszcze gorące ziemniaki rozgniatamy na grubość 1-1,5 cm. Na każdy ziemniak nakładamy odrobinę masła. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180-200°C na około 15-20 minut.

WSKAZÓWKA: ziemniaki możemy rozgniatać spodem słoika lub innego naczynia.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MOJO ROJO

 Bułkę kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki mojo rojo przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy, dolewając odrobinę wody, aż sos stanie się gładki i kremowy. Gotowy sos przelewamy do miseczki.

WSKAZÓWKA: sos można przez 2-3 dni przechowywać w lodówce.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MOJO VERDE

Wszystkie składniki mojo verde przekładamy do wysokiego naczynia. Blendujemy, dolewając odrobinę wody, aż sos stanie się gładki i kremowy. Gotowy sos przelewamy do miseczki.

WSKAZÓWKA: opcjonalnie do sosu można dodać odrobinę miodu.

KROK 4: PODAJEMY DANIE

Z piekarnika wyjmujemy gotowe, przypieczone ziemniaki i przyprawiamy solą. Wykładamy na talerz i podajemy z przygotowanymi sosami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!