zobacz film Gniecione ziemniaczki i kanaryjskie sosy

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender
  • papier do pieczenia
  • blachę do pieczenia
  • wysokie szklane naczynie
  • rozgrzany piekarnik do temp. 180-200°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIACZKI

Do garnka wlewamy minimalną ilość wody i wkładamy młode ziemniaki. Parujemy je przez kilka minut, gotując pod przykryciem, na średnim ogniu. Papier do pieczenia rozkładamy na blasze, polewamy olejem i układamy na nim ziemniaki. Następnie ziemniaki zawijamy w papier do pieczenia, aby pokryć je równomiernie olejem. Tak przygotowane, jeszcze gorące ziemniaki rozgniatamy na grubość 1-1,5 cm. Na każdy ziemniak nakładamy odrobinę masła. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180-200°C na około 15-20 minut.

WSKAZÓWKA: ziemniaki możemy rozgniatać spodem słoika lub innego naczynia.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MOJO ROJO

 Bułkę kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki mojo rojo przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy, dolewając odrobinę wody, aż sos stanie się gładki i kremowy. Gotowy sos przelewamy do miseczki.

WSKAZÓWKA: sos można przez 2-3 dni przechowywać w lodówce.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MOJO VERDE

Wszystkie składniki mojo verde przekładamy do wysokiego naczynia. Blendujemy, dolewając odrobinę wody, aż sos stanie się gładki i kremowy. Gotowy sos przelewamy do miseczki.

WSKAZÓWKA: opcjonalnie do sosu można dodać odrobinę miodu.

KROK 4: PODAJEMY DANIE

Z piekarnika wyjmujemy gotowe, przypieczone ziemniaki i przyprawiamy solą. Wykładamy na talerz i podajemy z przygotowanymi sosami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Madziulek Madziulek
    33 dni temu
    Rewelacja, sosy mega! Jednak dałam mniej limonki, ale świetnie się komponowało, świeżo. Uwielbiam Pana przepisy!

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!