Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- wysokie szklane naczynie
- rozgrzany piekarnik do temp. 180-200°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIACZKI
Do garnka wlewamy minimalną ilość wody i wkładamy młode ziemniaki. Parujemy je przez kilka minut, gotując pod przykryciem, na średnim ogniu. Papier do pieczenia rozkładamy na blasze, polewamy olejem i układamy na nim ziemniaki. Następnie ziemniaki zawijamy w papier do pieczenia, aby pokryć je równomiernie olejem. Tak przygotowane, jeszcze gorące ziemniaki rozgniatamy na grubość 1-1,5 cm. Na każdy ziemniak nakładamy odrobinę masła. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180-200°C na około 15-20 minut.
WSKAZÓWKA: ziemniaki możemy rozgniatać spodem słoika lub innego naczynia.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MOJO ROJO
Bułkę kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki mojo rojo przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy, dolewając odrobinę wody, aż sos stanie się gładki i kremowy. Gotowy sos przelewamy do miseczki.
WSKAZÓWKA: sos można przez 2-3 dni przechowywać w lodówce.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MOJO VERDE
Wszystkie składniki mojo verde przekładamy do wysokiego naczynia. Blendujemy, dolewając odrobinę wody, aż sos stanie się gładki i kremowy. Gotowy sos przelewamy do miseczki.
WSKAZÓWKA: opcjonalnie do sosu można dodać odrobinę miodu.
KROK 4: PODAJEMY DANIE
Z piekarnika wyjmujemy gotowe, przypieczone ziemniaki i przyprawiamy solą. Wykładamy na talerz i podajemy z przygotowanymi sosami.
Zobacz podobne
przepisy
Empanadas z tuńczykiem i oliwkami
Oryginalny pomysł na obiad: smakowite pierożki kryjące w swym wnętrzu oryginalny farsz na bazie tuńczyka i oliwek.
Croquetas z purée ziemniaczanym i chorizo
Lubisz eksperymentować? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj odmieniony przepis na croquetas w stylu hiszpańskim! Z dodatkiem purée ziemniaczanego i chorizo będą idealną przekąską na każdą imprezę i nie tylko.
Tapas z salchichón
Zainspirowane hiszpańskimi smakami pyszne tapas z wyjątkową kiełbasą salchichón to świetny pomysł na przekąskę na imprezę. Wypróbuj ten prosty przepis Kingi!
Arepas z pastą z kurczaka i awokado
Danie rodem z Ameryki Południowej w wydaniu Kingi! Sprawdźcie przepis na arepas z pastą z kurczaka i awokado. Będziecie zaskoczeni tym niezwykle delikatnym i pożywnym połączeniem małych tortilli arepas z tworzącymi finalny smak dodatkami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kompot z suszu z cytryną
- Domek z piernika
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba po japońsku
- Kapusta z grochem
- Sernik krakowski
- Pierniki
- Piernik staropolski
- Wegańska ryba po grecku
- Uszka z grzybami
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Błyskawiczne pierniczki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)