Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i przygotuj z nich bardzo gładkie purée.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL Z CHORIZO
Na oliwie podsmażamy chorizo pokrojone w bardzo drobną kostkę. Kiedy kiełbaska trochę się zarumieni dodajemy masło, 2 gałązki rozmarynu, gałkę muszkatołową i całość mieszamy. Następnie do chorizo dodajemy 1 łyżkę mąki, mleko i cały czas mieszając doprowadzamy do zagęszczenia sosu.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY I CHŁODZIMY MASĘ NA CROQUETAS
Do dość sosu dodajemy purée ziemniaczane i dokładnie mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Gotowe ciasto przekładamy na talerz i rozprowadzamy je na nim, aby dobrze wystygło i nabrało odpowiedniej konsystencji. Przykrywamy je folią spożywczą i kiedy nabierze temperatury pokojowej wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
KROK 3: FORMUJEMY I SMAŻYMY CROQUETAS
Nabieramy masę łyżką, obtaczamy ją w pozostałej mące i formujemy podłużne kluski, następnie zanurzamy je w jajku i na koniec obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane croquetas smażymy w rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z boczkiem i chorizo
Przepyszna sałatka z dodatkiem aromatycznego boczku i pikantnego chorizo, w dodatku podana w jadalnej miseczce. To danie, które musisz przygotować!
Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli
Szybkie i łatwe w wykonaniu danie obiadowe – gulasz z chorizo i ciecierzycą w tortilli!
"Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
Wyraziste składniki zawinięte w liście młodej kapusty to interpretacja tradycyjnego polskiego dania w hiszpańskim stylu.
Chorizo z ziemniakami
Pikantna, treściwa przekąska prosto z południa. Sprawdzi się podczas niejednego spotkania, a jej smak doceni każdy gość.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
- Przekąski na imprezę
- Polędwiczki w pikantnym sosie żurawinowym
- Hiszpańska zupa z soczewicy
- Pigs in a blanket, czyli parówki w cieście
- Krokiety z serem pavé
- Domowy zakwas na żurek
- Tatar z buraków z żółtkiem z mango
- Klasyczne croquetas z szynką serrano
- Wrapy z kurczakiem w sosie mango
- Sałatka śniadaniowa z chorizo
- Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
- Serek wiejski z owocami i masłem orzechowym
- Pieczone frytki warzywne z dipem curry
- MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z ŻELEM TRUSKAWKOWYM
- Roladki z tortilli z guacamole i kabanosami
- Kuleczki z koziego sera
- Gniazdka z bułek ze szparagami i jajkiem
- DALGONA COFFEE Z MALINAMI
- Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
- Sałatka z wędzonym tuńczykiem i makaronem kritharaki
- Crostini z mango i awokado
- Wegańska kapusta faszerowana
- Sałatka warstwowa z szynką
- Obiad jednoblaszkowy z tofu
- Jajka w chmurkach
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Gulasz ekstra z jelenia w czerwonym winie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)