![Croquetas z purée ziemniaczanym i chorizo Croquetas z purée ziemniaczanym i chorizo](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/b382e89071ed-e3ce4eb05a58-kw17-2023-karol-okrasa-croquetas-z-puree-ziemniaczanym-i-chorizo-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i przygotuj z nich bardzo gładkie purée.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL Z CHORIZO
Na oliwie podsmażamy chorizo pokrojone w bardzo drobną kostkę. Kiedy kiełbaska trochę się zarumieni dodajemy masło, 2 gałązki rozmarynu, gałkę muszkatołową i całość mieszamy. Następnie do chorizo dodajemy 1 łyżkę mąki, mleko i cały czas mieszając doprowadzamy do zagęszczenia sosu.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY I CHŁODZIMY MASĘ NA CROQUETAS
Do dość sosu dodajemy purée ziemniaczane i dokładnie mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Gotowe ciasto przekładamy na talerz i rozprowadzamy je na nim, aby dobrze wystygło i nabrało odpowiedniej konsystencji. Przykrywamy je folią spożywczą i kiedy nabierze temperatury pokojowej wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
KROK 3: FORMUJEMY I SMAŻYMY CROQUETAS
Nabieramy masę łyżką, obtaczamy ją w pozostałej mące i formujemy podłużne kluski, następnie zanurzamy je w jajku i na koniec obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane croquetas smażymy w rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z boczkiem i chorizo
Przepyszna sałatka z dodatkiem aromatycznego boczku i pikantnego chorizo, w dodatku podana w jadalnej miseczce. To danie, które musisz przygotować!
![Sałatka z boczkiem i chorizo](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a05bbee17638-2c44b5833445-kw16-2023-paula-bonowicz-golec-salatka-z-boczkiem-i-chorizo.webp)
Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli
Szybkie i łatwe w wykonaniu danie obiadowe – gulasz z chorizo i ciecierzycą w tortilli!
![Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d6c405ca2e7a-13cb33216c1a-Lidl-Tortillapoziom_rgb_ok_1250x700.webp)
"Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
Wyraziste składniki zawinięte w liście młodej kapusty to interpretacja tradycyjnego polskiego dania w hiszpańskim stylu.
!["Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/98a206998467-0574c0602a-KAROL_hiszpanskie_golabki-z_chorizo_w_pomidorach_z_karczochmi_960x540.webp)
Chorizo z ziemniakami
Pikantna, treściwa przekąska prosto z południa. Sprawdzi się podczas niejednego spotkania, a jej smak doceni każdy gość.
![Chorizo z ziemniakami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a1725bd473f1-aa86e1bd8a-Chorizo-mit-Kartoffeln_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
- Przekąski na imprezę
- Polędwiczki w pikantnym sosie żurawinowym
- Hiszpańska zupa z soczewicy
- Pigs in a blanket, czyli parówki w cieście
- Krokiety z serem pavé
- Domowy zakwas na żurek
- Tatar z buraków z żółtkiem z mango
- Klasyczne croquetas z szynką serrano
- Wrapy z kurczakiem w sosie mango
- Sałatka śniadaniowa z chorizo
- Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
- Serek wiejski z owocami i masłem orzechowym
- Pieczone frytki warzywne z dipem curry
- MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z ŻELEM TRUSKAWKOWYM
- Roladki z tortilli z guacamole i kabanosami
- Kuleczki z koziego sera
- Gniazdka z bułek ze szparagami i jajkiem
- DALGONA COFFEE Z MALINAMI
- Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
- Sałatka z wędzonym tuńczykiem i makaronem kritharaki
- Crostini z mango i awokado
- Wegańska kapusta faszerowana
- Sałatka warstwowa z szynką
- Obiad jednoblaszkowy z tofu
- Jajka w chmurkach
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Gulasz ekstra z jelenia w czerwonym winie
Komentarze (0)