Hiszpańska tortilla ziemniaczana
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki (możemy robić to obieraczką do warzyw). Ziemniaki układamy warstwami na patelni (będziemy jej później używać w piekarniku, więc należy wybrać patelnię z odporną na wysokie temperatury rączką) i zalewamy olejem. Olej powinien zakrywać ziemniaki.

Ustawiamy patelnię na małym ogniu i podgrzewamy przez mniej więcej 20 minut (ziemniaki powinny być miękkie w środku, ale nie usmażone). Ziemniaki przekładamy na sito i odcedzamy.

Na patelnię, na której były wcześniej ziemniaki, wrzucamy pokrojoną w krążki cebulę i smażymy, aż się mocno przyrumieni.

Do miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy widelcem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki. Dodajemy pozbawioną pestek i bardzo drobno pokrojoną ostrą papryczkę.

Do odcedzonych z tłuszczu ziemniaków dodajemy cebulę i masę jajeczną. Całość delikatnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przekładamy na nią ziemniaczaną masę. Całość wyrównujemy drewnianą łyżką i smażymy na niewielkim ogniu ok. 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Już dość dobrze ściętą tortillę wkładamy do piekarnika na kolejne kilka minut, aż wierzch również się zetnie i lekko przyrumieni.

Jak podawać

Tortillę przekładamy na talerz, odwracając ją górą do dołu. Kroimy na mniejsze kawałki. Podajemy jako przekąskę lub danie śniadaniowe.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Sylwia Sylwia
    3074 dni temu
    Przydałaby się jeszcze informacja o kaloryczności poszczególnych przepisów. Ale sama strona boska :) Ma się ochotę nie wychodzić z kuchni. Stąd pytanie o kaloryczność, bo jak już się upichci to trzeba to zjeść i lepiej, żeby było wiadomo ile km na rowerze potrzeba, żeby spalić te pyszności.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3139 dni temu
    dobra jednak smaczne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3137 dni temu
    tylko bez cebuli bo obraża innych
  • Gość Gość
    3139 dni temu
    nie polecam soł macz

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3139 dni temu
    ja też
  • Gość Gość
    3984 dni temu
    Sama robie tortille wlasnie tym sposobem. Najpierw jest smazona na patelni od dolu, a ze nie mam sily w rekach, zeby przekrecic ciezka patelnie, wstawiam ja do piekarnika na kilka minut, az tortilla sie zrumieni od gory. Nigdy nie wychodzi sucha. Tak nauczyli mnie Hiszpanie w Hiszpanii. :) Cebulke pokrojona dodaje na ostatnie kilka minut, mniej wiecej 1/c czasu smazenia ziemniakow, kiedy ziemniaki jeszcze sa na plytce. Ziemniaki mozna solic jak sa juz w oleju i polecam probowac, czy sa dosyc slone. Jajka mozna rowniez lekko posolic. Nie dodaje zadnego pieprzu, bo "brudzi" jajka, ewentualnie mozna dodac bialy. Poza tym do wersji podstawowej nie dodaje papryczki ani innych warzyw, ale co kto lubi. Uzywam oleju slonecznikowego, dodaje rowniez 1/3 oliwy, bo dodaje bardzo konkretny, fajny smak.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3996 dni temu
    Ten piekarnik to nie jest potrzebny bo tortilla wyjdzie sucha a ona ma byc wilgotna w srodku

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!