Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o grubych oczkach
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do 220°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS MUSZTARDOWY
Jogurt naturalny i obie musztardy przekładamy do miseczki i mieszamy do połączenia składników. Następnie sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Wszystkie sery trzemy na tarce i mieszamy razem. Salami i szynkę kroimy w drobne paseczki.
KROK 3: FORMUJEMY ROLADKI
Na płatach tortilli rozsmarowujemy odrobinę sosu, posypujemy mieszanką serów oraz pokrojonymi wędlinami. Tortille zawijamy, tworząc ścisłe roladki. W roladki wbijamy wykałaczki co 3 cm, a następnie kroimy je pomiędzy wykałaczkami, tworząc mniejsze kawałki.
KROK 4: PIECZEMY ROLADKI
Kawałki tortilli układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 5 minut. Gdy brzegi tortilli zaczną się rumienić, wyjmujemy i przekładamy na talerz.
KROK 5: PODAJEMY ROLADKI
Roladki podajemy jeszcze ciepłe. Pozostały sos przekładamy do małej miseczki i wykorzystujemy jako dip.
Zobacz podobne
przepisy
Tortilla z Chorizo i serem Manchego
Lubisz ostre, wyraziste potrawy? Przygotuj tortillę z pikantnym salami chorizo, młodymi ziemniakami i serem manchego.
Roladki z cukinii
Koreczki z cukinii wypełnione kremową mieszanką serową to pomysł nie tylko na przyjęcie, ale także na szybką przekąskę!
Roladki z bakłażana z fetą
Przekąska w greckim stylu. Podawane na zimno roladki sprawdzą się podczas każdego przyjęcia. Goście będą zachwyceni!
Tortilla z kurczakiem i guacamole
Kawałki mięsa i sos z awokado zamknięte w pszennym placku. Sprawdzony sposób na szybkie danie w stylu meksykańskim!
Roladki z tortilli — przekąski na imprezę w wersji na ciepło
Roladki z tortilli to pyszna przekąska, którą często podaje się na zimno, ale w wersji zapiekanej zyskuje zupełnie nowy wymiar! Choć klasyczne przekąski z tortilli kojarzą się głównie z zimnym bufetem, wariant na ciepło potrafi skraść serce każdego gościa. Imprezowe roladki z tortilli przygotowane w piekarniku są wyjątkowo chrupiące, a połączenie wędlin i sera sprawia, że przekąska jest sycąca i pełna smaku.
W naszym przepisie wykorzystaliśmy salami i szynkę gotowaną oraz różne rodzaje sera, co nadało tym roladkom z tortilli z szynką i serem wielowymiarowego smaku. Możesz także dowolnie eksperymentować, dodając swoje ulubione wędliny, sery, sosy czy warzywa, tworząc roladki z tortilli o różnych smakach.
Do tortilli zapiekanej z serem i szynką można dodać różnorodne składniki, które wzbogacą smak tego prostego dania. Świetnie sprawdzą się warzywa z Ryneczku Lidla, takie jak papryka, pomidory czy cukinia, które dodadzą świeżości i chrupkości. Warto także rozważyć dodanie do rollsów innych sosów, np. czosnkowy, pomidorowy lub barbecue, aby nadać potrawie jeszcze więcej smaku. Kiszonki wprowadzą do potrawy nieco kwasowości, która przełamie smak sera i szynki. Możesz również wzbogacić tortillę o boczek czy chorizo albo dodać różne rodzaje serów, takie jak cheddar czy feta.
Tortilla wykorzystana do tego, by zrobić roladki, pozwala stworzyć bardzo ciekawe kompozycje smakowe, które idealnie sprawdzą się na imprezę z przyjaciółmi czy rodziną. Nasz przepis daje Ci możliwość dalszych eksperymentów kulinarnych i wykorzystania lubianych przez siebie składników. Już dziś przygotuj roladki z tortilli z szynką i innymi dodatkami i rozkochaj w nich podniebienia swoich gości!
Tortille zawijane — jak zrobić?
Jak zrobić przekąski z tortilli? Cały proces jest bardzo prosty i szybki, a efektem są pyszne, zapiekane roladki, które staną się hitem na każdej imprezie. W jaki sposób zrobić idealne roladki z tortilli z serem i szynką? Zacznij od odpowiednich przygotowań i zgromadzenia wszystkich potrzebnych składników oraz akcesoriów.
Do ich przyrządzenia potrzebne będą tortille, ulubione wędliny, takie jak salami i szynka oraz kilka rodzajów sera, które roztopią się pod wpływem działania wysokiej temperatury, tworząc idealnie kremowe, lekko ciągnące nadzienie. Do roladek konieczne będą także wykałaczki, które pomogą utrzymać kształt roladek podczas pieczenia oraz papier do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 210-220°C, by osiągnąć pyszne, chrupiące zawijaski. Jeśli boisz się, że tortilla może się przypalić, zmniejsz temperaturę do 190-200°C.
Bardzo ważnym krokiem przepisu na roladki jest przygotowanie sosu musztardowego. W miseczce połącz jogurt naturalny, musztardę francuską i sarepską, a następnie dopraw ulubionymi przyprawami. Kolejnym krokiem jest starcie serów i wymieszanie ich razem oraz pokrojenie wędlin. Potem wystarczy już tylko rozsmarować przygotowany sos, posypać mieszanką serów, dodać wędliny, a następnie zawinąć wszystko, formując ścisłe roladki.
Jak zrobić roladki z tortilli, aby były nie tylko smaczne, ale także estetyczne? Wystarczy wbić w nie wykałaczki, a dopiero potem pokroić tortille między wykałaczkami. W ten sposób utrzymasz wszystkie składniki na miejscu, a tortille nie rozpadną się pod naciskiem noża.
Gdy roladki są gotowe, należy ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wsunąć do rozgrzanego piekarnika. Pieczenie powinno trwać około 5 minut do momentu, w którym brzegi tortilli delikatnie się zarumienią, a ser delikatnie rozpuści. Roladki należy podać zaraz po wyciągnięciu ich z pieca.
Roladki przekąski z tortilli na ciepło — dobierz dodatkowe składniki!
Przekąski z tortilli na ciepło to nie tylko idealna propozycja na szybki posiłek, ale także możliwość tworzenia pysznych kombinacji z różnych składników. Do naszego przepisu, w którym znajdziesz salami, szynkę gotowaną, mozzarellę, ementaler, grana padano oraz sos musztardowy możesz dodać wiele warzyw, które wzbogacą smak roladek. Świetnie sprawdzą się np. papryka, rukola, szpinak, cukinia, a nawet drobno pokrojony pomidor. Kiszonki, takie jak ogórki kiszone, pikle, kimchi czy kapary, również mogą dodać intensywności i uczynić roladki jeszcze ciekawszymi!
Jeśli chodzi o wędliny, tortillę z szynką i serem na ciepło z łatwością możesz wzbogacić o kolejne pozycje. Do roladek pasuje chorizo, boczek, a nawet pieczona wołowina, kurczak czy indyk. Przepadasz za serami? Oprócz mozzarelli i ementalera warto wzbogacić roladki o bardziej intensywne w smaku sery takie jak cheddar, lazur czy kremowy camembert. Dodatek różnorodnych serów wzbogaci tortillę na ciepło z szynką i serem o ciekawszą teksturę i smak.
Oprócz warzyw i wędlin, warto pomyśleć o sosach, które dopełnią smak. Poza sosem musztardowym do roladek z tortilli na ciepło pasują także majonez, sos aioli, guacamole czy sos czosnkowy z dodatkiem koperku. Można także poeksperymentować z sosami na bazie jogurtu naturalnego, np. z dodatkiem ziół, które świetnie współgrają z tortillą z szynką na ciepło. W ten sposób możesz stworzyć nie tylko pyszne, ale i różnorodne przekąski z tortilli na ciepło, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Rollsy z tortilli z szynką w wersji na szybko
Rollsy z tortilli to świetna opcja na szybkie i smaczne przekąski, szczególnie gdy brakuje czasu. W wersji minimalistycznej możesz przygotować je zaledwie w kilka minut, używając jedynie podstawowych składników. Wystarczy trochę sera, takiego jak mozzarella lub gouda oraz ulubiona szynka, a do tego dodaj odrobinę ketchupu dla smaku i gotowe! Zawijasz wszystkie składniki w tortillę, kroisz na mniejsze kawałki i zapiekasz przez kilka minut w rozgrzanym piekarniku.
Taka szybka przekąska to prawdziwy hit, szczególnie gdy goście już są w drodze, a Ty nie masz czasu na długie przygotowania i złożone receptury. Rollsy z szynką w takiej formie są idealne na mniej lub bardziej formalne przyjęcie — prostota i szybkość przygotowania nie idą tu na kompromis ze smakiem, ale są równorzędne. Dzięki szybkiemu zapiekaniu w piekarniku, ser delikatnie się roztapia, a tortilla staje się przyjemnie chrupiąca. To klasyczny przykład dania, które z niewielu składników może przeistoczyć się w coś naprawdę smacznego.
Jeśli szukasz pomysłu na danie w wersji ekspresowej, taka tortilla rolls to idealna odpowiedź. Nie potrzebujesz wyszukanych produktów, a jedynie kilku podstawowych produktów, które zapewne masz w swojej lodówce. Ten przepis na rollsy jest na tyle uniwersalny, że możesz go dostosować do swoich potrzeb, dodając np. inny sos lub warzywa, jeśli masz je pod ręką. To prostota, którą docenią zarówno goście, jak i Ty!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Roladki z bakłażana z fetą
- Chrupiące ciasteczka czekoladowe
- Ciasteczka z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą
- Francuskie paluchy z pesto
- Kabanosy w cieście
- Sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym
- Sylwestrowa przekąska z pastą jajeczną
- Burger z sandaczem z sosem z kaparów
- Kaczka orientalna w tortilli
- Pożywna sałatka z kiwi, bananami i pomidorami
- Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
- Sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym
- Letnia sałatka z dressingiem z grejpfruta
- Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Tortilla z hummusem, kurczakiem i sałatką
- Bezglutenowy tort „Czarny Las”
- Focaccia na desce serów i wędlin
- Wegański tatar
- Orkiszowy krupnik z kurczakiem
- Wegański falafel burger z portobello
- Domowe lody szparagowe
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Ciasto z profiterolkami
- Twarożek tofu z warzywami
- Miniomlety pomidorowe
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Serniczkowe zajączki
- Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
- Słodkie cake popsy w kształcie choinek
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
2750 dni temu
Czy roladki można podawać na zimno i jeśli tak to czy będą równie smaczne?
odpowiedz
2747 dni temu
Tak, roladki będą również smaczne na zimno :)
3603 dni temu
ja uwielbiam ta przekaske i robie ja bardzo często zamiast tego sosu musztardowego mieszam musztardę sarepska majonez i ketchup pyyychhhaa :)
odpowiedz
3604 dni temu
wypróbowałam na imprezę i nie było tragedii ale bez rewelacji szczególnie sos z musztardy francuskiej specyficzne ziarenka do przegryzania i trochę zbyt słony smak
odpowiedz
3614 dni temu
Agnieszko, jeśli nie przepadasz za musztardą - dodaj jej mniej albo wykorzystaj łagodną musztardę.
odpowiedz
3614 dni temu
Czy smak musztardy bardzo dominuję w tym daniu? Ew. czy można zastąpić musztardę czymś innym ? Nie bardzo za nią przepadam
odpowiedz
3925 dni temu
Roladki świetne - szybkie i łatwe przygotowanie - polecam :)
odpowiedz
3997 dni temu
Przepis bardzo fajny. Roladki pyszne. Ja jednak aby złagodzić mocno musztardowy smak sosu dodałam do niego ketchupu.
odpowiedz
4024 dni temu
Kasiu, jeśli masz inne, równie ciekawe pomysły, koniecznie się nimi z nami podziel! :)
odpowiedz
4027 dni temu
Zawsze zastanawiałam się co można jeszcze przygotwac z placków tortilla,a tu taki fajny przepis,z pewnością wypróbuję.
odpowiedz