Zapiekane roladki z tortilli
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o grubych oczkach
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do 220°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS MUSZTARDOWY

Jogurt naturalny i obie musztardy przekładamy do miseczki i mieszamy do połączenia składników. Następnie sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Wszystkie sery trzemy na tarce i mieszamy razem. Salami i szynkę kroimy w drobne paseczki.

KROK 3: FORMUJEMY ROLADKI

Na płatach tortilli rozsmarowujemy odrobinę sosu, posypujemy mieszanką serów oraz pokrojonymi wędlinami. Tortille zawijamy, tworząc ścisłe roladki. W roladki wbijamy wykałaczki co 3 cm, a następnie kroimy je pomiędzy wykałaczkami, tworząc mniejsze kawałki.

KROK 4: PIECZEMY ROLADKI

Kawałki tortilli układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 5 minut. Gdy brzegi tortilli zaczną się rumienić, wyjmujemy i przekładamy na talerz.

KROK 5: PODAJEMY ROLADKI

Roladki podajemy jeszcze ciepłe. Pozostały sos przekładamy do małej miseczki i wykorzystujemy jako dip.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    2761 dni temu
    Czy roladki można podawać na zimno i jeśli tak to czy będą równie smaczne?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2758 dni temu
    Tak, roladki będą również smaczne na zimno :)
  • jjGość jjGość
    3614 dni temu
    ja uwielbiam ta przekaske i robie ja bardzo często zamiast tego sosu musztardowego mieszam musztardę sarepska majonez i ketchup pyyychhhaa :)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3615 dni temu
    wypróbowałam na imprezę i nie było tragedii ale bez rewelacji szczególnie sos z musztardy francuskiej specyficzne ziarenka do przegryzania i trochę zbyt słony smak

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3625 dni temu
    Agnieszko, jeśli nie przepadasz za musztardą - dodaj jej mniej albo wykorzystaj łagodną musztardę.

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    3625 dni temu
    Czy smak musztardy bardzo dominuję w tym daniu? Ew. czy można zastąpić musztardę czymś innym ? Nie bardzo za nią przepadam

    odpowiedz

  • KasiaS KasiaS
    3936 dni temu
    Roladki świetne - szybkie i łatwe przygotowanie - polecam :)

    odpowiedz

  • Klaudia Klaudia
    4008 dni temu
    Przepis bardzo fajny. Roladki pyszne. Ja jednak aby złagodzić mocno musztardowy smak sosu dodałam do niego ketchupu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4035 dni temu
    Kasiu, jeśli masz inne, równie ciekawe pomysły, koniecznie się nimi z nami podziel! :)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    4038 dni temu
    Zawsze zastanawiałam się co można jeszcze przygotwac z placków tortilla,a tu taki fajny przepis,z pewnością wypróbuję.

    odpowiedz


Roladki z tortilli — przekąski na imprezę w wersji na ciepło

Roladki z tortilli to pyszna przekąska, którą często podaje się na zimno, ale w wersji zapiekanej zyskuje zupełnie nowy wymiar! Choć klasyczne przekąski z tortilli kojarzą się głównie z zimnym bufetem, wariant na ciepło potrafi skraść serce każdego gościa. Imprezowe roladki z tortilli przygotowane w piekarniku są wyjątkowo chrupiące, a połączenie wędlin i sera sprawia, że przekąska jest sycąca i pełna smaku.

W naszym przepisie wykorzystaliśmy salami i szynkę gotowaną oraz różne rodzaje sera, co nadało tym roladkom z tortilli z szynką i serem wielowymiarowego smaku. Możesz także dowolnie eksperymentować, dodając swoje ulubione wędliny, sery, sosy czy warzywa, tworząc roladki z tortilli o różnych smakach.

Do tortilli zapiekanej z serem i szynką można dodać różnorodne składniki, które wzbogacą smak tego prostego dania. Świetnie sprawdzą się warzywa z Ryneczku Lidla, takie jak papryka, pomidory czy cukinia, które dodadzą świeżości i chrupkości. Warto także rozważyć dodanie do rollsów innych sosów, np. czosnkowy, pomidorowy lub barbecue, aby nadać potrawie jeszcze więcej smaku. Kiszonki wprowadzą do potrawy nieco kwasowości, która przełamie smak sera i szynki. Możesz również wzbogacić tortillę o boczek czy chorizo albo dodać różne rodzaje serów, takie jak cheddar czy feta.

Tortilla wykorzystana do tego, by zrobić roladki, pozwala stworzyć bardzo ciekawe kompozycje smakowe, które idealnie sprawdzą się na imprezę z przyjaciółmi czy rodziną. Nasz przepis daje Ci możliwość dalszych eksperymentów kulinarnych i wykorzystania lubianych przez siebie składników. Już dziś przygotuj roladki z tortilli z szynką i innymi dodatkami i rozkochaj w nich podniebienia swoich gości!

Tortille zawijane — jak zrobić?

Jak zrobić przekąski z tortilli? Cały proces jest bardzo prosty i szybki, a efektem są pyszne, zapiekane roladki, które staną się hitem na każdej imprezie. W jaki sposób zrobić idealne roladki z tortilli z serem i szynką? Zacznij od odpowiednich przygotowań i zgromadzenia wszystkich potrzebnych składników oraz akcesoriów.

Do ich przyrządzenia potrzebne będą tortille, ulubione wędliny, takie jak salami i szynka oraz kilka rodzajów sera, które roztopią się pod wpływem działania wysokiej temperatury, tworząc idealnie kremowe, lekko ciągnące nadzienie. Do roladek konieczne będą także wykałaczki, które pomogą utrzymać kształt roladek podczas pieczenia oraz papier do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 210-220°C, by osiągnąć pyszne, chrupiące zawijaski. Jeśli boisz się, że tortilla może się przypalić, zmniejsz temperaturę do 190-200°C.

Bardzo ważnym krokiem przepisu na roladki jest przygotowanie sosu musztardowego. W miseczce połącz jogurt naturalny, musztardę francuską i sarepską, a następnie dopraw ulubionymi przyprawami. Kolejnym krokiem jest starcie serów i wymieszanie ich razem oraz pokrojenie wędlin. Potem wystarczy już tylko rozsmarować przygotowany sos, posypać mieszanką serów, dodać wędliny, a następnie zawinąć wszystko, formując ścisłe roladki.

Jak zrobić roladki z tortilli, aby były nie tylko smaczne, ale także estetyczne? Wystarczy wbić w nie wykałaczki, a dopiero potem pokroić tortille między wykałaczkami. W ten sposób utrzymasz wszystkie składniki na miejscu, a tortille nie rozpadną się pod naciskiem noża.

Gdy roladki są gotowe, należy ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wsunąć do rozgrzanego piekarnika. Pieczenie powinno trwać około 5 minut do momentu, w którym brzegi tortilli delikatnie się zarumienią, a ser delikatnie rozpuści. Roladki należy podać zaraz po wyciągnięciu ich z pieca.

Roladki przekąski z tortilli na ciepło — dobierz dodatkowe składniki!

Przekąski z tortilli na ciepło to nie tylko idealna propozycja na szybki posiłek, ale także możliwość tworzenia pysznych kombinacji z różnych składników. Do naszego przepisu, w którym znajdziesz salami, szynkę gotowaną, mozzarellę, ementaler, grana padano oraz sos musztardowy możesz dodać wiele warzyw, które wzbogacą smak roladek. Świetnie sprawdzą się np. papryka, rukola, szpinak, cukinia, a nawet drobno pokrojony pomidor. Kiszonki, takie jak ogórki kiszone, pikle, kimchi czy kapary, również mogą dodać intensywności i uczynić roladki jeszcze ciekawszymi!

Jeśli chodzi o wędliny, tortillę z szynką i serem na ciepło z łatwością możesz wzbogacić o kolejne pozycje. Do roladek pasuje chorizo, boczek, a nawet pieczona wołowina, kurczak czy indyk. Przepadasz za serami? Oprócz mozzarelli i ementalera warto wzbogacić roladki o bardziej intensywne w smaku sery takie jak cheddar, lazur czy kremowy camembert. Dodatek różnorodnych serów wzbogaci tortillę na ciepło z szynką i serem o ciekawszą teksturę i smak.

Oprócz warzyw i wędlin, warto pomyśleć o sosach, które dopełnią smak. Poza sosem musztardowym do roladek z tortilli na ciepło pasują także majonez, sos aioli, guacamole czy sos czosnkowy z dodatkiem koperku. Można także poeksperymentować z sosami na bazie jogurtu naturalnego, np. z dodatkiem ziół, które świetnie współgrają z tortillą z szynką na ciepło. W ten sposób możesz stworzyć nie tylko pyszne, ale i różnorodne przekąski z tortilli na ciepło, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Rollsy z tortilli z szynką w wersji na szybko

Rollsy z tortilli to świetna opcja na szybkie i smaczne przekąski, szczególnie gdy brakuje czasu. W wersji minimalistycznej możesz przygotować je zaledwie w kilka minut, używając jedynie podstawowych składników. Wystarczy trochę sera, takiego jak mozzarella lub gouda oraz ulubiona szynka, a do tego dodaj odrobinę ketchupu dla smaku i gotowe! Zawijasz wszystkie składniki w tortillę, kroisz na mniejsze kawałki i zapiekasz przez kilka minut w rozgrzanym piekarniku.

Taka szybka przekąska to prawdziwy hit, szczególnie gdy goście już są w drodze, a Ty nie masz czasu na długie przygotowania i złożone receptury. Rollsy z szynką w takiej formie są idealne na mniej lub bardziej formalne przyjęcie — prostota i szybkość przygotowania nie idą tu na kompromis ze smakiem, ale są równorzędne. Dzięki szybkiemu zapiekaniu w piekarniku, ser delikatnie się roztapia, a tortilla staje się przyjemnie chrupiąca. To klasyczny przykład dania, które z niewielu składników może przeistoczyć się w coś naprawdę smacznego.

Jeśli szukasz pomysłu na danie w wersji ekspresowej, taka tortilla rolls to idealna odpowiedź. Nie potrzebujesz wyszukanych produktów, a jedynie kilku podstawowych produktów, które zapewne masz w swojej lodówce. Ten przepis na rollsy jest na tyle uniwersalny, że możesz go dostosować do swoich potrzeb, dodając np. inny sos lub warzywa, jeśli masz je pod ręką. To prostota, którą docenią zarówno goście, jak i Ty!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!