
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 2 patelnie
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOFRITO POMIDOROWE
Na patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki do momentu, aż się zarumieni. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Dorzucamy je na patelnię, potem doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut, aż sos się zredukuje.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KALMARY
Przed smażeniem rozmrażamy kalmary w temperaturze pokojowej. Rozmrożone wrzucamy na drugą patelnię i smażymy na 8 łyżkach oliwy z oliwek, na średnim ogniu. Smażymy, po 2 minuty z każdej strony, aż się lekko zarumienią.
KROK 3: DODAJEMY KALMARY I PODAJEMY DANIE
Do sofrito dodajemy podsmażone kalmary i wszystko razem podgrzewamy jeszcze przez około 2 minuty. Przekładamy na talerze i podajemy z posiekaną natką pietruszki oraz świeżą, chrupiącą bagietką.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sałatka gyros
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Śledź w oleju
- Zupa grzybowa z makaronem
- Guacamole
- Krokiety z mięsem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Kutia
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Nuggetsy z kurczaka
- Ryba z piekarnika
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)