Można odnaleźć informacje, że truskawka powstała prawdopodobnie w 1712 roku wskutek skrzyżowania poziomki wirginijskiej z chilijską. Truskawka zadomowiła się w naszym środowisku do tego stopnia, że można natknąć się na tę roślinę rosnącą dziko.
Jak wyglądają?
Truskawki rosną na niewielkich krzaczkach, które osiągają 15-40 cm wysokości. Białe, drobne kwiatki po zapyleniu przeradzają się w czerwone, lśniące owoce. Truskawki są w smaku słodko-kwaśne, soczyste i orzeźwiające.
Jakie mają właściwości?
Zawierają więcej witaminy C niż kiwi czy cytryna. Owoce te warto jeść zaraz po warzywach, które bogate są w żelazo. Sprawi to, iż witamina C z truskawek ułatwi wchłanianie żelaza. Drobne pestki w owocach korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego. Posiadają właściwości moczopędne, więc zalecane są osobom z chorobami nerek. Sok z truskawek wykazuje właściwości antybakteryjne.
Kto nie powinien ich jeść?
Ze względu na dużą zawartość salicylanów osoby, które są uczulone na aspirynę, z dużym prawdopodobieństwem nie mogą również spożywać truskawek.
Jak je spożywać?
Truskawki wyśmienicie smakują na surowo. Można je jeść z dodatkiem jogurtu bądź śmietany. Aby złagodzić kwaskowatość owocu, czasami dodaje się cukru. Z owoców robi się przetwory – dżemy, kompoty. Sprawdzają się w sałatkach owocowych oraz warzywnych. Dodaje się je do ciast. Truskawki można miksować, a powstały mus przechowywać w zamrażalniku.
Truskawki po zakupie powinniśmy jak najszybciej zjeść lub przetworzyć, ponieważ bardzo szybko pleśnieją.
Wartości odżywcze w 100 g owocu:
• Wartość energetyczna – 32 kcal
• Białko – 0,67 g
• Węglowodany – 7,68 g
• Tłuszcz – 0,30 g
Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA