Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • spore żeliwne naczynie żaroodporne
  • praskę do czosnku
  • tarkę
  • piekarnik rozgrzany do temp. 180°C

Przygotuj wcześniej:

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Przygotowujemy beszamel

W żeliwnym naczyniu roztapiamy masło, dodajemy do niego mąkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażamy, uważając, aby czosnek się nie przypalił. Następnie stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając. Sos gotujemy, nadal cały czas mieszając, aż zgęstnieje, po czym doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Krok 2: Łączymy sos z warzywami i serami

Naczynie pozostawiamy na niewielkim ogniu i przekładamy do niego mrożone warzywa oraz świeży szpinak. Następnie do sosu ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej 2 łyżki soku. Cheddar i grana padano ścieramy na tarce, po czym połowę obu serów dodajemy do naczynia. Całość mieszamy, aż sery się rozpuszczą.

Wskazówka: W tym przepisie możemy użyć dowolnych mrożonych warzyw, jednak najbardziej polecamy mieszanki z brokułami lub mrożony groszek.

Krok 3: Pieczemy zapiekankę

Tuńczyka odsączamy i razem z ugotowanym makaronem przekładamy do żeliwnego naczynia. Całość delikatnie łączymy i posypujemy panko oraz pozostałymi serami. Zapiekankę pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.  

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl