Zapiekanka makaronowa z boczkiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • głęboką patelnię
  • nóż
  • deskę do krojenia
  • łyżkę do mieszania
  • garnek do ugotowania makaronu
  • miseczkę
  • naczynie żaroodporne

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do temperatury 180 stopni C.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: GOTUJEMY MAKARON

Do garnka wlej wodę i ustaw go na kuchence. Wsyp do wody makaron, a następnie dodaj 1,5 g soli. Woda musi smakować jak ta z morza, inaczej makaron będzie niedosolony. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedź i odstaw na bok.

KROK 2: KROIMY SKŁADNIKI

Cebulę oraz czosnek obierz, a następnie pokrój je w drobną kostkę i wrzuć do miseczki. Paprykę starannie umyj, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w większą kostkę. Wrzuć warzywo do miseczki. Przejdź do krojenia boczku na większą kostkę.

KROK 3: SMAŻYMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią boczek. Pozwól mu się delikatnie wytopić, co jakiś czas mieszając. Gdy mięso nabierze rumianego koloru, dodaj do niego paprykę. Wymieszaj i smaż przez 3-4 minuty. Pod sam koniec smażenia dodaj cebulę oraz czosnek. Smaż przez kolejne 3-4 minuty.

KROK 4: DODAJEMY POMIDORY

Do wszystkich składników na patelni dodaj pomidory z puszki, a następnie przypraw solą, pieprzem, oregano oraz papryką i wymieszaj. Całość podduszaj przez ok. 6-7 minut, aż sok pomidorowy lekko się zredukuje.

KROK 5: PRZEKŁADAMY CAŁOŚĆ DO NACZYNIA

Do garnka z makaronem dodaj gotowy sos i wymieszaj, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Wymieszane składniki posyp tartym serem.

KROK 6: PIECZENIE

Naczynie włóż do piekarnika i piecz przez 8 minut, aż ser całkowicie się rozpłynie i lekko zarumieni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Jak zrobić zapiekankę z boczkiem i makaronem?

Zapiekanka makaronowa z boczkiem to danie proste, szybkie i sycące. Do jej przyrządzenia niepotrzebne są specjalne umiejętności kulinarne ani wyszukane składniki spożywcze, a jedynie odrobina kreatywności. Niewątpliwą jej zaletą jest to, że można ją przygotować z dosłownie każdego rodzaju makaronu o dowolnym kształcie. Zalega Ci w szafce trochę penne z ostatniego obiadu? Wykorzystaj makaron do zapiekanki!

Chociaż nasz przepis zawiera sos pomidorowy, Ty możesz zrobić ją z dodatkiem śmietany lub sosu beszamelowego. Licz się z tym, że taka zapiekanka z boczkiem i makaronem skropiona śmietaną będzie istną bombą kaloryczną. Chcesz dowiedzieć się, jak i z czego przyrządzić makaron zapiekany z boczkiem? Odpowiedzi szukaj w kolejnym akapicie.

Przygotowanie składników do zapiekanki makaronowej z boczkiem

Odpowiednie przygotowanie składników to klucz do uzyskania pysznego dania, niezależnie od tego, jakie składniki do niego trafią. W naszym przepisie znajdziesz boczek wędzony oraz pomidory z puszki, które możesz zastąpić także boczkiem parzonym i świeżymi pomidorami. Taka modyfikacja doda daniu nieco świeżości, odmieniając jego smak.

Musisz wiedzieć, że każda metoda obróbki cieplnej także wpływa na ostateczny smak dania. Duszone warzywa mają w sobie więcej wody i nieco mniej kalorii, od tych, które zostały usmażone, będą też bardziej soczyste i delikatniejsze. Wybierz ten sposób obróbki, jeśli preferujesz lżejsze posiłki z mniejszą liczbą kalorii.

Przyrządzanie zapiekanego makaronu z boczkiem

Przyrządzanie zapiekanki należy rozpocząć od przygotowania składników oraz dobrania przypraw. Jaka przyprawa do zapiekanki makaronowej będzie najlepszym wyborem? Warto postawić na uniwersalną sól oraz pieprz. W przypadku zapiekanek na bazie pomidorów dobrze sprawdzają się wszelkie zioła (np. bazylia, tymianek, oregano) oraz papryka. Możesz również pokusić się o dodanie odrobiny garam masali lub kuminu, by nadać zapiekance bardziej orientalnego smaku i aromatu. Zapiekanki z białymi sosami na bazie śmietany, mleka lub serów lubią przyprawy korzenne np. gałkę muszkatołową. Poeksperymentuj i sprawdź, jakie przyprawy pasują do Twojej zapiekanki.

Wiesz już jak przyprawić swoją zapiekankę? To czas, abyś dowiedział się, jak i w czym ją przygotować. Sposobów przyrządzania składników do zapiekanego makaronu jest kilka, ale żeby zamieniły się one w zapiekankę, należy umieścić je w piekarniku i zapiec. Pewnie zastanawiasz się, ile piec zapiekankę makaronową w piekarniku by była soczysta?

Czas pieczenia powinien być zależy od wcześniejszej obróbki pojedynczych składników. Jeśli nie zostały one podsmażone, a jedynie ułożone w naczyniu w formie świeżej, czas pieczenia będzie się wydłużał nawet do godziny. Używanie świeżych składników do zapiekanki wiąże się także z dołożeniem sera w późniejszym etapie pieczenia. W ten sposób unikniesz nadmiernego spieczenia, a nawet przypalenia.

W czym zrobić zapiekankę makaronową? Do zapiekania najlepiej sprawdzają się naczynia żaroodoporne oraz ceramika przeznaczona do piekarników. Koniecznie z pokrywką, która sprawi, że całe danie będzie soczyste, a mięso odpowiednio jędrne. Pokrywka zapobiega nadmiernemu wysuszeniu, dlatego warto jest mieć ją pod ręką w trakcie przygotowywania swojej zapiekanki makaronowej.

Podanie zapiekanki z makaronu z boczkiem

Przyrządziłeś już swoją zapiekankę i zastanawiasz się, z czym ją podać? Jakie dodatki do zapiekanki sprawdzą się najlepiej? Makaronowa pyszność smakuje wyśmienicie solo, bez dodatków, podana na ładnym talerzu.

Jeśli chcesz dodatkowo podkręcić jej smak, możesz pokusić się o zaserwowanie jej z dodatkiem lekkiej sałatki na bazie różnych sałat, świeżego ogórka oraz sosu winegret. Gdy ostrość w duszy Ci gra, możesz pokusić się o podanie dodatkowo ostrego sosu np. tabasco lub srirachy. Zapiekanka makaronowa to danie niezwykle uniwersalne – będzie smakować pysznie z czymkolwiek byś jej nie podał!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!