Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- patelnię grillową
- blachę
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: MARYNUJEMY I GRILLUJEMY PAPRYKĘ
Papryki kroimy na dość duże kawałki, czosnek kroimy w plasterki. Warzywa przekładamy do miski, doprawiamy 2 łyżkami oleju, oregano, szczyptą soli i szczyptą białego pieprzu. Zamarynowaną paprykę układamy na patelni grillowej i grillujemy z obu stron, pilnując, aby się nie przypaliła.
KROK 2: MARYNUJEMY I GRILLUJEMY PIERSI KURCZAKA
Piersi kurczaka kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Układamy je w misce, w której marynowaliśmy paprykę, i przesypujemy solą i białym pieprzem. Następnie dodajemy 2 łyżki oleju i mieszamy. Piersi kurczaka grillujemy na rozgrzanej patelni.
KROK 3: PODPIEKAMY BUŁKĘ
Bułkę przekrawamy wzdłuż na pół i smarujemy masłem. Tak przygotowaną układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy przez ok. 3-5 minut w temperaturze 180°C, aż masło się roztopi, a pieczywo zarumieni.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Grillowanego kurczaka i paprykę kroimy na kawałki o szerokości ok. 2 cm. Tak przygotowany farsz doprawiamy do smaku solą i oregano.
KROK 5: ZAPIEKAMY BUŁKI Z SEREM
Połowy bułki wyjmujemy z pieca i nakładamy na nie ser ementaler. Podpiekamy je ponownie ok. 4‑5 minut, aż ser się roztopi i delikatnie zarumieni.
KROK 6: PODPIEKAMY GOTOWE ZAPIEKANKI
Ser feta, a także grillowane warzywa i kurczaka skrapiamy 2 łyżkami oliwy. Na gotowe zapiekanki nakładamy kurczaka i paprykę. Fetę kruszymy w dłoniach, skrapiamy pozostałą oliwą i również nakładamy na zapiekanki. Podpiekamy je po raz kolejny przez ok. 2-3 minuty, aż ser delikatnie się zarumieni.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanki w stylu włoskim
Suszone pomidory, mozzarella, mascarpone i szynka parmeńska? To musi być zapiekanka w stylu włoskim! Koniecznie wypróbujcie ten wyjątkowy pomysł na przekąskę.
Zapiekanki w stylu meksykańskim
Zapiekanki według przepisu Karola to prawdziwa podróż dookoła świata! Te pyszne, zapiekane z serem cheddar kromki chleba podane ze świeżym guacamole i pomidorkami zachwycą na każdej imprezie lub będą wyjątkowym śniadaniem.
Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
Delikatny mięsny farsz zawinięty w plastry bakłażana, a do tego serowa okrasa – przepis na zapiekankę doskonałą!
Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą
Wystarczy brokuł, trochę boczku, parę pomidorów, by wyczarować pożywną i smaczną zapiekankę makaronową.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny makowiec
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kutia
- Wegańska ryba po grecku
- Piernik staropolski
- Sernik piernikowy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Domek z piernika
- Ciasto na pierogi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)