zobacz film Zapiekanki w stylu meksykańskim

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o grubych oczkach
  • blachę
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Przygotuj wcześniej:

Chleb pokrój w kromki o grubości ok. 2,5 cm.

Sposób przygotowania:

KROK 1: SMAŻYMY KROMKI CHLEBA

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kromki chleba z dwóch stron na złoty kolor.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY GUACAMOLE

Awokado rozdrabniamy w miseczce przy pomocy widelca. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy limonki. Czosnek, kolendrę i papryczkę chili bardzo drobno siekamy i dodajemy do pasty. Całość doprawiamy białym pieprzem i mieszamy.

KROK 3: ZAPIEKAMY ZAPIEKANKI

Ser cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach i nakładamy go na podsmażone kromki chleba. Tak przygotowane zapiekanki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 2-3 minuty, aż ser się roztopi.

KROK 4: PODAJEMY ZAPIEKANKI

Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Na podgrzane zapiekanki nakładamy guacamole i pomidorki, ozdabiamy kilkoma liśćmi kolendry i solimy do smaku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!