
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o grubych oczkach
- blachę
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotuj wcześniej:
Chleb pokrój w kromki o grubości ok. 2,5 cm.
Sposób przygotowania:
KROK 1: SMAŻYMY KROMKI CHLEBA
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kromki chleba z dwóch stron na złoty kolor.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY GUACAMOLE
Awokado rozdrabniamy w miseczce przy pomocy widelca. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy limonki. Czosnek, kolendrę i papryczkę chili bardzo drobno siekamy i dodajemy do pasty. Całość doprawiamy białym pieprzem i mieszamy.
KROK 3: ZAPIEKAMY ZAPIEKANKI
Ser cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach i nakładamy go na podsmażone kromki chleba. Tak przygotowane zapiekanki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 2-3 minuty, aż ser się roztopi.
KROK 4: PODAJEMY ZAPIEKANKI
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Na podgrzane zapiekanki nakładamy guacamole i pomidorki, ozdabiamy kilkoma liśćmi kolendry i solimy do smaku.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ryba z piekarnika
- Jajka na miękko
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Piernik świąteczny
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Przekąski sylwestrowe
- Domek z piernika
- Śledź w oleju
- Ciasto na pierogi
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Nuggetsy z kurczaka
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Guacamole
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Makowiec japoński
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Spaghetti carbonara
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)