Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • naczynie żaroodporne
  • garnek
  • patelnię
  • miseczkę
  • miskę

Przygotowanie:

Krok 1: Gotujemy ziemniaki

Ziemniaki myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy 20 minut. Odcedzamy i zostawiamy do przestudzenia.

Krok 2: Smażymy boczek

Rozgrzewamy patelnię. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i smażymy na złoto. Po usmażeniu wyławiamy go i wrzucamy do miseczki, wytopiony tłuszcz pozostawiając na patelni.

Krok 3: Smażymy cebulę

Obieramy cebulę, kroimy w piórka i wrzucamy na patelnię boczku. Smażymy, aż cebula się zeszkli.

Krok 4: Przygotowujemy nadzienie

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Wkładamy do miski. Szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy. Dodajemy ser, śmietanę, mleko, jajka, szczypiorek, czosnek w proszku, sól oraz pieprz. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy przestudzone cebulę i boczek, zostawiając po łyżce do dekoracji.

Krok 5: Przekładamy masę do formy i pieczemy

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem - dno oraz brzegi. Napełniamy nie przygotowaną mieszanką i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut.

Krok 6: Posypujemy wierzch zapiekanki

Na wierzch zapiekanki wykładamy resztę boczku i cebuli. Pieczemy jeszcze 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Kroimy na porcje i podajemy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Chłopska zapiekanka z ziemniakami i boczkiem to bez wątpienia jeden z najważniejszych symboli polskiej kuchni domowej. Wszyscy uwielbiamy połączenie ziemniaków, boczku i żółtego sera! Taka zapiekanka z boczkiem jest sycąca i niezwykle smakowita. Jeśli dodamy do niej prostą sałatkę, np. z rukoli i pomidorków koktajlowych, otrzymamy kompletny posiłek, który każdy spałaszuje z uśmiechem na ustach.

Nie ma chyba osoby, która nie kojarzyłaby aromatu ziemniaków z boczkiem unoszącego się z kuchni babci czy mamy. To właśnie taka zapiekanka z ziemniakami i boczkiem stała się synonimem domowego ciepła. Znane i łatwo dostępne składniki oraz prostota przygotowania to sposób na obiad lub kolację bez względu na porę roku.

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i śmietaną - przepis krok po kroku

Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej z boczkiem i cebulką wcale nie jest skomplikowane, choć wymaga nieco cierpliwości. Nasz przepis przewiduje około godziny i 20 minut pracy, ale efekt z pewnością zadowoli całą rodzinę. Sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu każdego składnika.

Pierwszym krokiem jest ugotowanie ziemniaków - to podstawa każdej dobrej zapiekanki ziemniaczanej z boczkiem i śmietaną. Następnie smażymy pokrojony w kostkę boczek, aż nabierze złocistego koloru. Ważne, żeby nie wylewać wytopionego tłuszczu - to w nim będziemy smażyć cebulę, która doda całości niepowtarzalnego smaku.

Kluczowym momentem jest przygotowanie nadzienia. Ziemniaki z boczkiem łączymy ze śmietaną, mlekiem, jajkami i serem cheddar. Ziemniaki kroimy w kostkę i mieszamy z resztą składników, ale możemy też pokroić je w grube plastry, ułożyć warstwowo w naczyniu i zalać masą śmietanowo-jajeczną z boczkiem i serem. Zapiekanka z boczkiem i serem ma kremową konsystencję i bogaty smak. Szczypiorek dodaje świeżości, a czosnek granulowany - pikanterii. Chętni mogą zastąpić suszony czosnek świeżym - wystarczy go posiekać lub rozdrobnić praską i dodać do masy.

Zapiekane ziemniaki z boczkiem pieczemy w temperaturze 200°C przez około 35 minut. Warto pamiętać, żeby zostawić część boczku i cebuli na dekorację wierzchu - to nie tylko ładnie wygląda, ale też intensyfikuje smak. Oczywiście jeśli zależy Ci na oszczędności czasu, możesz od razu zmieszać wszystkie składniki i w ten sposób pominąć ostatni etap przygotowania zapiekanki.

Jeśli chodzi o czas pieczenia, tutaj warto być uważnym. Jeśli użyjemy szerokiego naczynia i zapiekanka będzie niższa, czas pieczenia może być krótszy. W mniejszym naczyniu ziemniaczana warstwa będzie grubsza, więc prawdopodobnie trzeba będzie piec ją dłużej, żeby masa w środku zdążyła się ściąć. W takiej sytuacji możesz piec zapiekankę w 180°C, żeby uniknąć nadmiernego spieczenia się wierzchu. 

Zapiekanka z boczkiem i pieczarkami, czyli jak zrobić zapiekankę inaczej

Choć tradycyjna zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą jest już sama w sobie doskonała, warto czasem wprowadzić małe zmiany. Zapiekanka ziemniaczana z grzybami i boczkiem to świetna propozycja prostego urozmaicenia - wystarczy dodać pokrojone pieczarki do podstawowego przepisu.

Niektórzy wolą zapiekankę z surowych ziemniaków z boczkiem, która ma nieco inną konsystencję - jest bardziej zwarta i intensywna w smaku. Do takiej zapiekanki ziemniaki trzeba pokroić wyraźniej cieniej, może być też potrzebny dłuższy czas pieczenia. Taka zapiekanka będzie podobna do francuskiej zapiekanki ziemniaczanej z boczkiem, do której również używa się ziemniaków krojonych w plastry, ale do sosu dodatkowo stosuje się białe wino.

Ciekawą alternatywą jest zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem - dodanie pokrojonej kiełbasy sprawia, że danie staje się jeszcze bardziej sycące. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i warzywami to z kolei propozycja dla tych, którzy chcą wzbogacić potrawę o dodatkowe wartości smakowe - można dodać paprykę, cukinię, brokuły czy pomidory.

Tarta ziemniaczana z boczkiem to elegancka wersja tradycyjnej zapiekanki, często przygotowywana w okrągłej blasze do tarty. Ziemniaki mogą w niej występować w roli kremowego nadzienia (wówczas ciasto robi się z mąki pszennej i masła) albo jako ciasto. Wystarczy formę do tarty wyłożyć plastrami ugotowanych ziemniaków i nieco je rozgnieść, by utworzyły bardziej zwarty spód. Ziemniaki z piekarnika z boczkiem można też przygotować jako talarki z boczkiem i cebulą - pokrojone w plastry ziemniaki układamy warstwami z boczkiem i cebulą - również pokrojoną w plastry.

Ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem - wskazówki do przygotowania

Aby ziemniaki z boczkiem i serem w piekarniku wyszły idealne, warto zapamiętać kilka praktycznych wskazówek. Po pierwsze, ziemniaki powinny być średnio ugotowane - zbyt miękkie rozpadną się podczas mieszania, a zbyt twarde mogą nie zdążyć zmięknąć w pieczeniu.

Pieczone ziemniaki z boczkiem i serem będą smaczniejsze, jeśli użyjemy kilku rodzajów sera. Do naszego przepisu świetnie pasuje cheddar, ale można go uzupełnić o mozzarellę czy parmezan. Ziemniaki z boczkiem i cebulą zyskają na głębi smaku, jeśli cebulę podsmażymy mocniej, niż podajemy w przepisie: do wyraźnie karmelowego koloru.

Ważne jest też odpowiednie wysmarowanie naczynia żaroodpornego. Ziemniaki zapiekane z boczkiem - zwłaszcza, jeśli formę wykładamy plastrami - mogą się przypalić od spodu, dlatego warto użyć odrobinę więcej masła. Gotową zapiekankę warto zostawić na kilka minut do przestudzenia przed krojeniem - dzięki temu będzie się łatwiej kroić.

Obiad z boczkiem i ziemniakami najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika, ale można go też przechowywać w lodówce i podgrzewać następnego dnia. Ziemniaki pieczone z boczkiem świetnie komponują się z kiszoną kapustą, mizerią czy prostą sałatką z pomidorów.

Jeśli przypadł Ci do gustu ten przepis, koniecznie sprawdź inne propozycje na stronie  Kuchni Lidla! Zapiekanka ziemniaczana z łososiem autorstwa Karola Okrasy to elegancka wersja ziemniaczanej zapiekanki z rybą, a tortilla ziemniaczana z fuetem i sosami przeniesie Cię prosto do Hiszpanii. Warta uwagi jest też zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym także autorstwa Karola Okrasy oraz klopsiki z indyka zapiekane pod beszamelem Kingi Paruzel.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl