Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • tarkę
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temp. 180°C

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SEROWY BESZAMEL

W rondelku roztapiamy masło i dodajemy do niego mąkę. Całość podsmażamy, aż mąka delikatnie się zarumieni. Do zasmażki, cały czas mieszając, stopniowo wlewamy mleko. Sos podgrzewamy, nie przestając mieszać, aż stanie się dość gęsty. Ser ścieramy i dodajemy po trochu do sosu, mieszając, aż się rozpuści. Na koniec całość doprawiamy solą i pieprzem.

KROK 2: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Ziemniaczki kroimy w ćwiartki, a kiełbasy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy i zalewamy sosem serowym. Gotową zapiekankę oprószamy tartym parmezanem oraz słodką papryką i pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    61 dni temu
    Niestety coś jest nie tak z tym przepisem. Sos przy takiej ilości mleka nie jest gęsty. A po 30min w piekarniku ziemniaki są jeszcze twarde…

    odpowiedz

  • quwerty quwerty
    59 dni temu
    A ziemniaki nie powinny być czasami ugotowane??
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    58 dni temu
    Ziemniaki zdecydowanie powinny być ugotowane. W tym przepisie korzystamy z gotowego produktu, czyli ziemniaków gotowanych z papryką :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!