
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SEROWY BESZAMEL
W rondelku roztapiamy masło i dodajemy do niego mąkę. Całość podsmażamy, aż mąka delikatnie się zarumieni. Do zasmażki, cały czas mieszając, stopniowo wlewamy mleko. Sos podgrzewamy, nie przestając mieszać, aż stanie się dość gęsty. Ser ścieramy i dodajemy po trochu do sosu, mieszając, aż się rozpuści. Na koniec całość doprawiamy solą i pieprzem.
KROK 2: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Ziemniaczki kroimy w ćwiartki, a kiełbasy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy i zalewamy sosem serowym. Gotową zapiekankę oprószamy tartym parmezanem oraz słodką papryką i pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Piernik świąteczny
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Makowiec japoński
- Przekąski sylwestrowe
- Pierniki
- Ryba z piekarnika
- Golonka pieczona po bawarsku
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Klasyczna sałatka grecka
- Śledź w oleju
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto na pierogi
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pieczona ryba po grecku
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Krokiety z mięsem
- Uszka z grzybami
- Spaghetti carbonara
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
238 dni temu
Niestety coś jest nie tak z tym przepisem. Sos przy takiej ilości mleka nie jest gęsty. A po 30min w piekarniku ziemniaki są jeszcze twarde…
Odpowiedz
237 dni temu
A ziemniaki nie powinny być czasami ugotowane??
236 dni temu
Ziemniaki zdecydowanie powinny być ugotowane. W tym przepisie korzystamy z gotowego produktu, czyli ziemniaków gotowanych z papryką :)