Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- wkład do gotowania
- szpatułkę
- piekarnik rozgrzany do 190°C
Przygotowanie:
Krok 1: Gotujemy brukselkę
Do misy termorobota MCS wlewamy 1,5 l wody i dodajemy łyżeczkę soli. Do koszyczka wkładamy oczyszczoną, przekrojoną na pół brukselkę i gotujemy za pomocą programu „własne ustawienia” / czas: 25 minuty /temperatura: 100°C / obroty: 1, aż brukselka będzie półmiękka. Za pomocą kopystki wyjmujemy koszyk i odcedzamy brukselkę. Odkładamy na bok.
Krok 2: Przygotowujemy sos serowy
Do czystej misy wkładamy pokrojony w kostkę ser i siekamy go za pomocą programu „własne ustawienia” / czas: 10 sekund / obroty: 6. Przekładamy do oddzielnej miski. Do misy robota dodajemy masło i drobno posiekany czosnek. Uruchamiamy program „przypiekanie” / czas: 2 minuty / temperatura: 110°C / obroty: 1, bez górnej miarki.
Dodajemy śmietankę i ser (niewielką ilość zostawiamy do posypania wierzchu), doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Mieszamy czas: 3 minuty / temperatura: 90°C / obroty: 2, aż sos stanie się gładki i kremowy.
Krok 3: Łączymy składniki
Do sosu w misie dodajemy ugotowaną brukselkę i delikatnie mieszamy za pomocą programu „własne ustawienia” czas: 20 sekund / obroty w lewo, aby brukselka była równomiernie pokryta sosem.
Krok 4: Zapiekamy brukselkę
Przekładamy brukselkę z sosem do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem i oprószonego bułką tartą. Posypujemy odłożonym serem i zapiekamy w piekarniku przez ok. 15 minut, aż wierzch lekko się zarumieni.
Krok 5: Podajemy danie
Brukselkę podajemy na ciepło, posypaną świeżym koperkiem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)