Brukselka zapiekana w sosie serowym

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • wkład do gotowania
  • szpatułkę
  • piekarnik rozgrzany do 190°C

Przygotowanie:

Krok 1: Gotujemy brukselkę

Do misy termorobota MCS wlewamy 1,5 l wody i dodajemy łyżeczkę soli. Do koszyczka wkładamy oczyszczoną, przekrojoną na pół brukselkę i gotujemy za pomocą programu „własne ustawienia” / czas: 25 minuty /temperatura: 100°C / obroty: 1, aż brukselka będzie półmiękka. Za pomocą kopystki wyjmujemy koszyk i odcedzamy brukselkę. Odkładamy na bok.

Krok 2: Przygotowujemy sos serowy

Do czystej misy wkładamy pokrojony w kostkę ser i siekamy go za pomocą programu „własne ustawienia” / czas: 10 sekund / obroty: 6. Przekładamy do oddzielnej miski. Do misy robota dodajemy masło i drobno posiekany czosnek. Uruchamiamy program „przypiekanie” / czas: 2 minuty / temperatura: 110°C / obroty: 1, bez górnej miarki.
Dodajemy śmietankę i ser (niewielką ilość zostawiamy do posypania wierzchu), doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Mieszamy czas: 3 minuty / temperatura: 90°C / obroty: 2, aż sos stanie się gładki i kremowy.

Krok 3: Łączymy składniki

Do sosu w misie dodajemy ugotowaną brukselkę i delikatnie mieszamy za pomocą programu „własne ustawienia” czas: 20 sekund / obroty w lewo, aby brukselka była równomiernie pokryta sosem.

Krok 4: Zapiekamy brukselkę

Przekładamy brukselkę z sosem do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem i oprószonego bułką tartą. Posypujemy odłożonym serem i zapiekamy w piekarniku przez ok. 15 minut, aż wierzch lekko się zarumieni.

Krok 5: Podajemy danie

Brukselkę podajemy na ciepło, posypaną świeżym koperkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl