Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temp. 200°C
- kratkę do studzenia
- termometr kuchenny
Przygotowanie:
Krok 1: Przygotowujemy sos
W misce mieszamy składniki na sos.
Krok2: Pieczemy boczek
Boczek układamy na blaszce i pieczemy na chrupko przez około 10 minut.
Krok 3: Smażymy stek
Patelnię z olejem rozgrzewamy na dużym ogniu. Stek doprawiamy solą i pieprzem z obu stron, a następnie smażymy przez około 7-8 minut, przewracając go co minutę.
Zmniejszamy ogień, dodajemy masło oraz rozgniecione ząbki czosnku. Kontynuujemy smażenie, polewając stek masłem, aż osiągnie wybrany stopień wysmażenia. Po usmażeniu odkładamy mięso na kratkę do studzenia, aby odpoczęło, a następnie kroimy je w plastry.
Krok 4: Panierujemy ser
W garnku rozgrzewamy olej do temp. 180°C. Ser kroimy na płaskie kawałki, odrobinę cieńsze od kromki chleba. Panierujemy go w mące pszennej, a następnie w rozbełtanych jajkach oraz bułce tartej. Ostatnie dwa kroki powtarzamy.
Krok 5: Smażymy panierowany ser
Delikatnie wkładamy panierowany ser do oleju i smażymy go na złocisty kolor, po czym odkładamy na kratkę do studzenia.
Krok 6: Składamy kanapki
Na patelni roztapiamy masło. Kromki pieczywa podpiekamy z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące.
Pierwszą kromkę smarujemy chutneyem figowym i układamy kolejno rukolę, 2 plastry boczku, kawałek panierowanego sera i plastry steku. Kanapkę zamykamy drugą kromką posmarowaną majonezem truflowym.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)