Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
2 bazy do kanapek
Pasta twarogowa (baza)
Do miski przekładamy 2 opakowania sera koziego twarogowego, doprawiamy solą, białym mielonym pieprzem i 1 posiekanym ząbkiem czosnku, mieszamy. Dzielimy na 3 części.
Pesto
Natkę pietruszki myjemy i siekamy. W blenderze miksujemy umytą rukolę, ziarna słonecznika, 2 ząbki czosnku, natkę pietruszki i olej rzepakowy.
Kanapka słoneczna
Do pierwszej części pasty twarogowej (bazy) dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory suszone, ziarna słonecznika, posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
Ciabattę kroimy na pół, dolną część smarujemy twarożkiem z koziego sera z pomidorami suszonymi, drugą połowę bułki smarujemy pesto, na twarożku układamy kilka plasterków kindziuka, na nich kilka listków rukoli, i kawałki świeżego pomidora. Całość dekorujemy listkami rukoli. Składamy.
Kanapka selerowa
Obrany i pokrojony w cienkie paseczki seler skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny, dodajemy go do drugiej części pasty twarogowej (bazy) wraz z ziarnami słonecznika i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy białym mielonym pieprzem. Mieszamy, odstawiamy do lodówki.
Bułkę fitness kroimy na pół, dolną jej część smarujemy pastą z selera, a górną pesto z rukoli. Na twarożek nakładamy polędwicę łososiową zwiniętą w ruloniki, dodajemy czerwone liście sałaty lollo-rosso, składamy.
Kanapka grillowa
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg)
- Przygotuj patelnię grillową i obieraczkę do warzyw
Przygotowanie
Do trzeciej części pasty twarogowej (bazy) dodajemy pokrojoną, wcześniej upieczoną paprykę (paprykę myjemy i osuszamy, polewamy oliwą z oliwek, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C 30-40 minut; upieczoną paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i zdejmujemy z niej skórę, następnie kroimy na małą kosteczkę), posiekaną natkę pietruszki i odrobinę rukoli. Mieszamy. Smażymy cukinię (cukinię myjemy i kroimy w plastry pod niewielkim skosem, doprawiamy odrobiną soli i białego pieprzu, polewamy niewielką ilością oliwy z suszonych pomidorów, następnie grillujemy z obu stron na złoty kolor na patelni grillowej). Pastę i wystudzone cukinie wstawiamy do lodówki.
Bagietkę kroimy na pół, wkładamy ją na chwilę (na 3-4 min) do nagrzanego do 230 stopni C piekarnika (wcześniej skrapiamy ją olejem rzepakowym). Dobrze umyty ogórek tniemy wzdłuż za pomocą obieraczki do warzyw w długie, cienkie plastry. Bagietkę smarujemy pesto, na obu połowach układamy grillowane kawałki cukinii, nakładamy twarożek z papryką, plastry ogórka, szynkę i ponownie niewielką ilość sera z papryką oraz małe kawałki lollo-rosso (zieloną część).
Wypróbuj także inne przepisy na kanapki!
Zobacz podobne
przepisy
Grzanki z czarną i zieloną tapenadą - pastą z oliwek
Dwa sposoby na przepyszne pasty z oliwek. Posmaruj nimi chrupiącą grzankę i ciesz się smakiem kuchni w stylu hiszpańskim.
Kanapki na śniadanie
Znudziły Ci się zwyczajne kanapki? Zainspiruj się oryginalnymi pomysłami i ciesz się wyjątkowym śniadaniem.
Aromatyczna konfitura pomarańczowa
Pyszna konfitura o intensywnym, cytrusowym zapachu. Dodaj ją do ulubionego deseru lub herbaty i ciesz się smakiem!
Puszyste ciasto z borówkami
Kakaowe ciasto z borówkami oraz puszystą waniliową pianką zachwyci Twoich gości! Upiecz pyszny placek razem z Pawłem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
- Makaron z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą
- Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
- Krem z dyni
- Sałatka z czerwoną fasolą i awokado
- Burger z kurczakiem i mozzarellą
- Zapiekane tosty z pieczonym kalafiorem i pastą z papryki
- Francuskie tosty z boczkiem i serem
- Eskalopki z indyka w cieście francuskim z fetą i pieczoną papryką ze smażonymi brzoskwiniami
- Studencki hamburger z ciecierzycą i domowym majonezem bazyliowym
- Bajgle z sałatką z kurczaka
- Ciabatta z indykiem
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem BBQ
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem miodowo-musztardowym
- Serowe ziemniaki hasselback
- Pieczona dynia w ziołach
- Chili z indykiem
- Zapiekany bochenek chleba na imprezę sylwestrową
- Placki ziemniaczane z kapustą oraz dipem z rzodkiewki i rzeżuchy
- Aromatyczny pstrąg pieczony w ziołach
- Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
- Szparagi z szynką parmeńską
- Szparagi zawijane w szynkę
- Nugat z migdałami i pistacjami torrone
- Domowy izotonik
- Śniadaniowe batoniki czekoladowe
- Chałka drożdżowa z maślaną kruszonką
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Faszerowane papryki na Halloween
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
3761 dni temu
Olu oczywiście, jeśli nie przepadasz za ziarnami słonecznika, możesz je pominąć.
odpowiedz
3761 dni temu
Czy można do smarowidła słonecznego nie dodawać ziaren słonecznika?
odpowiedz
3888 dni temu
Asiu, bardzo dziękujemy za miłe słowa. Z pewnością Karol Okrasa ucieszy się, że pełni tak piękną rolę. Cieszymy się, że przepisy przypominają Tobie miłe chwile oraz ożywiają wspomnienia. Pozdrawiamy!
odpowiedz
3889 dni temu
Panie Karolu, już dawno chciałam zostawić dla Pana kilka słów ale nie jestem na FB a na stronie TV nie da się. Oglądam Pana program Okrasa łamie przepisy już od kilku miesięcy. Oglądnęłam wszystkie odcinki. Mieszkam od kilku lat w wielkiej Brytanii i chciałam Panu powiedzieć, że Pan jest dla mnie łączem z Polską. To wszystko za czym tęsknię, co pamiętam z dzieciństwa, Pan jakby uzupełnia i już nie czuję się tak daleko od mojego Kraju. Jest Pan niesamowitym człowiekiem Panie Karolu. Widać na każdym kroku, że to, co Pan robi, pochodzi z serca. Robi Pan to naturalnie, z miłością, uwielbieniem, pasją. Niech Pan nigdy nie przestanie przypominać i pokazywać nam naszych polskich tradycji kulinarnych, naszych korzeni. Moim marzeniem jest, aby telewizja uwieczniła ten Pana program na DVD i rzuciła na rynek. Tylko na to czekam. Pozdrawiam Pana gorąco i życzę powodzenia i wielu sukcesów! Asia
odpowiedz
3987 dni temu
Och Karol! :-)
odpowiedz
4063 dni temu
jestem fanką pana Karola;) I jego przepisów również tych z programów w TV
odpowiedz
4093 dni temu
Kanapki z łososiem dziś spróbowane!!! Rewelacja, niebo w gębie, ta różnorodność smaków nakładająca się na siebie a jednocześnie współgrająca ze sobą. TO JEST KANAPKA. Od dziś mąż chce je codziennie do pracy.
odpowiedz
4104 dni temu
Kanapka słoneczna wypróbowana :)Pyszna!! Świetne połączenie serka z pomidorami i pietruszką. Dziękuje Panie Karolu za kolejny super przepis, dzięki Panu coraz wiecej w kuchni mi sie udaje.
odpowiedz
4104 dni temu
Pyszne kanapki. Serka koziego zamiast masła dawno używam. Naprawdę kanapki pysznie z nim smakują.
odpowiedz
4104 dni temu
Kanapka selerowa jako pierwsza została wypróbowana, pycha, a polędwica łososiowa z Lidla naprawdę dobra, następne będą kanapki z kurczakiem.
odpowiedz
4105 dni temu
Bagietki z Lidla są rewelacyjne do małych kanapeczek,pysznie wyglądają te kanapeczki.
odpowiedz
zobacz wszystkie