Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Kanapka drwala
Chleb drwalski przekrawamy na pół. W miseczce mieszamy 2 czubate łyżeczki musztardy diżońskiej, sok z 1 cytryny, 10 posiekanych listków bazylii, świeżo mielony pieprz i sól, 4 łyżki oliwy z oliwek.
Spód chleba polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Układamy na nim 3 plasterki szynki z pieprzem, a na niej rukolę oraz plastry świeżego pomidora na przemian z pokrojonymi w paseczki pomidorami suszonymi. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem, na wierzchu umieszczamy 3 plasterki sera morskiego i całość zakrywamy drugą częścią chleba.
Kanapka rybaka
Przygotuj
- Moździerz
Przygotowanie
20 g masła rozpuszczamy w rondlu, dodajemy posiekane pory, solimy, chwilę smażymy, nie mieszając. Pistacje miażdżymy w moździerzu tak, by były widoczne ich części. Mieszamy por, a gdy uzyska złoty kolor, zmniejszamy ogień i dodajemy 100 g śmietany 30%. Na chwilę zwiększamy ogień, żeby odparować nadmiar płynu. Por ze śmietaną przekładamy do miski. Dodajemy świeżo mielony pieprz i chrzan. Mieszamy. Studzimy.
Cytrynę obieramy, wycinamy z niej segmenty, pozbywamy się pestek. Segmenty cytryny kroimy na mniejsze części.
4 bułki dyniowe kroimy na pół. Spody bułek smarujemy serkiem szczypiorkowym, nakładamy por, a na nim układamy kawałki cytryny. Na wierzchu układamy kawałki wędzonego łososia. Kilka liści szczypiorku siekamy i posypujemy nim łososia, dodajemy pokruszone pistacje. Zakrywamy drugą częścią bułek.
Kanapka z kurczakiem
Ugotowaną pierś z kurczaka bardzo drobno siekamy, przerzucamy do miseczki. Seler obieramy i siekamy bardzo drobno w poprzek (liście odstawiamy), dodajemy do kurczaka, następnie dodajemy pokruszony ser, 4 łyżki majonezu, sok z 1 1/2 cytryny, sól, pieprz i posiekany szczypiorek z dymki. Mieszamy.
Liście selera siekamy. 2 bagietki kroimy wzdłuż, nie przekrawamy do końca. Do bagietek nakładamy przygotowany farsz, szpinak, posiekane liście selera, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Każdą bagietkę kroimy na pół.
Wypróbuj także inne przepisy na kanapki!
Zobacz podobne
przepisy
Grillowane grzanki z serem
Dzieci też mogą polubić dania z grilla, gdy przygotujesz dla nich pyszne grzanki z mozzarellą.
Kanapki według Karola Okrasy
Kanapki nie muszą być nudne! Chrupiące pieczywo i smakowite dodatki to prosty i pyszny sposób na zdrowy posiłek.
Aromatyczna konfitura pomarańczowa
Pyszna konfitura o intensywnym, cytrusowym zapachu. Dodaj ją do ulubionego deseru lub herbaty i ciesz się smakiem!
Puszyste ciasto z borówkami
Kakaowe ciasto z borówkami oraz puszystą waniliową pianką zachwyci Twoich gości! Upiecz pyszny placek razem z Pawłem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Domek z piernika
- Kapusta z grochem
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba po japońsku
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik krakowski
- Wegańska ryba po grecku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Piernik staropolski
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Świąteczne pierniczki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
4070 dni temu
A ja zrobiłam te kanapki na tym chlebku, tu chodzi też o smak pieczywa, z tym że do obydwóch dodałam pesto, wyśmienite wszak pół z połowy to dla mnie max, ale jak goście przyjdą to fajne, kolorowe i inne niż zwykle śniadanko. Polecam rybaka dobra, a tę drugą zrobiłam z szynką szwarclandzką
odpowiedz
4086 dni temu
Kanapka Rybaka - zastanawiam się, czy można dodać do pora jeszcze cebulkę. Co sądzicie? Ktoś próbował?
odpowiedz
4086 dni temu
Kanapka Rybaka - mega! tylko znacznie mniej cytryny trzeba dać Kanapka Drwala - taka dość zwyczajna, po prostu położone dużo składników Fajne urozmaicenie na śniadanie te kanapeczki :)
odpowiedz
4124 dni temu
We Francji drwale chyba zamiast rąbać, przegryzają pnie. Kanapka smaczna, ale przez rozmiar skrajnie trudna do zjedzenia. Następnym razem zrobię z normalnych kromek
odpowiedz
4125 dni temu
Dziś robiłam kanapki rybaka, uwielbiam łososia, więc wiedziałam że będą mi smakować, z serkiem fromello pycha.
odpowiedz
4125 dni temu
Tu mamy chyba komentować przepisy a nie wygląd kucharzy :/ Co za różnica jakie ma włosy, kwestia gustu. Ważne, co gotuje.
odpowiedz
4126 dni temu
Edyta zabiłaś mnie tym komentarzem :)
odpowiedz
4127 dni temu
Pascal jesteś słodki, seksowny i świetny z Ciebie kucharz- po raz kolejny pokazałeś super przepis, ale kurde zrób coś z tą fryzurą i jej tak nie przylizuj, bo serio Ci to nie pasuje xd
odpowiedz