Kanapki według Pascala Brodnickiego
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Kanapka drwala

Chleb drwalski przekrawamy na pół. W miseczce mieszamy 2 czubate łyżeczki musztardy diżońskiej, sok z 1 cytryny, 10 posiekanych listków bazylii, świeżo mielony pieprz i świeżo mieloną sól, 4 łyżki oliwy z oliwek.

Spód chleba polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Układamy na nim 3 plasterki szynki z pieprzem, a na niej rukolę oraz plastry świeżego pomidora na przemian z paseczkami z pomidorów suszonych. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem, na wierzchu umieszczamy 3 plasterki sera morskiego i całość zakrywamy drugą częścią chleba.

Kanapka rybaka

Przygotuj

  • Moździerz

Przygotowanie

20 g masła rozpuszczamy w rondlu, dodajemy posiekane pory, solimy, chwilę smażymy, nie mieszając. Pistacje miażdżymy w moździerzu tak, by były widoczne ich części. Mieszamy por, a gdy uzyska złoty kolor, zmniejszamy ogień i dodajemy 100 g śmietany 30%. Na chwilę zwiększamy ogień, żeby odparować nadmiar płynu. Por ze śmietaną przekładamy do miski. Dodajemy świeżo mielony pieprz i chrzan. Mieszamy. Studzimy.

Cytrynę obieramy, wycinamy z niej segmenty, pozbywamy się pestek. Segmenty cytryny kroimy na mniejsze części.

4 bułki dyniowe kroimy na pół. Spody bułek smarujemy serkiem Fromello, nakładamy por, a na nim układamy kawałki cytryny. Na wierzchu układamy kawałki wędzonego łososia. Kilka liści szczypiorku siekamy i posypujemy nim łososia, dodajemy pokruszone pistacje. Zakrywamy drugą częścią bułek.

Kanapka z kurczakiem

Ugotowaną pierś z kurczaka bardzo drobno siekamy, przerzucamy do miseczki. Seler obieramy i siekamy bardzo drobno w poprzek (liście odstawiamy), dodajemy do kurczaka, następnie dodajemy pokruszony ser, 4 łyżki majonezu, sok z 1 1/2 cytryny, sól, pieprz i posiekany szczypiorek z dymki. Mieszamy.

Liście selera siekamy. 2 bagietki kroimy wzdłuż, nie przekrawamy do końca. Do bagietek nakładamy przygotowany farsz, szpinak, posiekane liście selera, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Każdą bagietkę kroimy na pół.

Wypróbuj także inne przepisy na kanapki!

Wypróbuj inne przepisy na kanapki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • http://fabulous-christmas.blogspot.com/ http://fabulous-christmas.blogspot.com/
    1883 dni temu
    A ja zrobiłam te kanapki na tym chlebku, tu chodzi też o smak pieczywa, z tym że do obydwóch dodałam pesto, wyśmienite wszak pół z połowy to dla mnie max, ale jak goście przyjdą to fajne, kolorowe i inne niż zwykle śniadanko. Polecam rybaka dobra, a tę drugą zrobiłam z szynką szwarclandzką

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1898 dni temu
    Kanapka Rybaka - zastanawiam się, czy można dodać do pora jeszcze cebulkę. Co sądzicie? Ktoś próbował?

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1898 dni temu
    Kanapka Rybaka - mega! tylko znacznie mniej cytryny trzeba dać Kanapka Drwala - taka dość zwyczajna, po prostu położone dużo składników Fajne urozmaicenie na śniadanie te kanapeczki :)

    odpowiedz

  • Tirinti Tirinti
    1937 dni temu
    We Francji drwale chyba zamiast rąbać, przegryzają pnie. Kanapka smaczna, ale przez rozmiar skrajnie trudna do zjedzenia. Następnym razem zrobię z normalnych kromek

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1937 dni temu
    Dziś robiłam kanapki rybaka, uwielbiam łososia, więc wiedziałam że będą mi smakować, z serkiem fromello pycha.

    odpowiedz

  • Zum Zum
    1937 dni temu
    Tu mamy chyba komentować przepisy a nie wygląd kucharzy :/ Co za różnica jakie ma włosy, kwestia gustu. Ważne, co gotuje.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1938 dni temu
    Edyta zabiłaś mnie tym komentarzem :)

    odpowiedz

  • Edyta Edyta
    1939 dni temu
    Pascal jesteś słodki, seksowny i świetny z Ciebie kucharz- po raz kolejny pokazałeś super przepis, ale kurde zrób coś z tą fryzurą i jej tak nie przylizuj, bo serio Ci to nie pasuje xd

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram