Kuchnia Bliskiego Wschodu - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Tortilla smażona z rozgniecionym falafelem
Szybki wege obiad lub przekąska na imprezę? To sycące danie inspirowane kuchnią bliskowschodnią stanie się częścią Waszego jadłospisu.
Kawa po turecku z kardamonem
Parzona w tygielku słodka kawa, która stała się symbolem kuchni bliskowschodniej. Jeśli masz możliwość, koniecznie wypróbuj ten przepis!
Hummus dyniowy
Pachnący jesienią, delikatnie pikantny – idealny hummus z dodatkiem dyni to świetny pomysł na przekąskę lub pastę na kanapki. Sprawdź, jak proste jest jego przygotowanie z termorobotem MC Smart.
Pasta mocy z bakłażanem i orzechami
Rozkoszuj się królewskim smakiem wyśmienitej pasty z bakłażanem, która objawi Ci mistyczne krainy i świat zaginionych regaliów. Poczuj moc przygody, tajemnicy i ponadczasowej opowieści!
Hummus z dodatkami
Humus ze świeżymi warzywami i chrupkim pieczywem, czyli idealna przekąska na lato i nie tylko! Sprawdź, jak szybko można przygotować domowe drugie śniadanie, które świetnie nadaje się na piknik, do pracy czy szkoły.
Zielony falafel burger
Piękne i pyszne burgery z falafelami z dodatkiem świeżych ziół to idealny przepis na domowy wegański fast food. Koniecznie sprawdź, jak wspaniale smakują!
Pasta z bakłażana à la baba ghanoush
Gdy pojawia się na stole, zachęca do przekąszania! Sylwestrowa pasta z bakłażana à la baba ghanoush idealnie nadaje się do tego, by połączyć ją z czymś chrupiącym, na przykład z kawałkami podpieczonej tortilli.
Krakersy z chutneyem brzoskwiniowym
Szukasz przepisu na coś do chrupania? Mamy dla Ciebie smakowitą przekąskę! Krakersy i brzoskwiniowy chutney to połączenie idealne. Wypróbuj koniecznie!
Wegańskie kofty z grilla
Pyszne wegańskie kofty w stylu greckim, czyli specjalnie formowane kotleciki grillowane na szpikulcu. Idealne jako obiad lub dodatek do sałatek.
Pity z wegańskimi klopsami i domowym majonezem roślinnym
Weekend to idealny czas na pitę! Spróbujcie szybkiego przepisu na jej smaczną, roślinną wersję.
Domowe sezamki
Domowe sezamki – łatwa do wykonania słodka przekąska dla całej rodziny. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
Ajwar
Ajwar – pasta warzywna, wyśmienita zarówno do kanapek, jak i mięs. Przygotuj ją w domu według świetnego przepisu Darii!
Przedstawiciele kuchni orientalnej
Państwa Bliskiego Wschodu oraz te położone w północnej części kontynentu afrykańskiego to przedstawiciele uwodzącej kolorami i zapachami kuchni orientalnej, obok której nie można przejść obojętnie. Jeśli chcecie poczuć choć w minimalnym stopniu smak i aromat arabskich i afrykańskich dań, to najwyższa pora zajrzeć do Kuchni Lidla. Tu macie do dyspozycji szeroki wybór tradycyjnych przepisów inspirowanych kuchnią orientalną.
Kuchnia arabska
Choć kuchnia arabska nie jest nad Wisłą aż tak popularna jak choćby włoska, to można zauważyć jej coraz większy wpływ na zwyczaje żywieniowe Polaków. Na sklepowych półkach bez problemu znajdziecie hummus w różnych wersjach, m.in. z suszonymi pomidorami, a z kolei na kuchennych swoje stałe miejsce zajmuje już soczewica czy ciecierzyca. Z tych warzyw strączkowych przygotujecie klasyki orientalnej kuchni, tj. hummus i tagine (zwany również tażinem albo tadżinem), a także arabską zupę z soczewicy. Przepisu szukajcie jak zwykle w niezawodnej Kuchni Lidla, która oprócz hummusu z ciecierzycy czy zupy z czerwonej soczewicy zachęca do spróbowania również innych wersji specjałów arabskich. Sprawdźcie więc koniecznie przepis na:
- warzywa z hummusem i salsą pomidorową
- arabską sałatkę ziemniaczaną
- hummus i tagine z kurczakiem i morelami
A jeśli żadna z powyższych potraw nie przypadnie Wam do gustu, to Kuchnia Lidla ma jeszcze w zanadrzu zupę z zielonej soczewicy, która łączy w sobie delikatne mięso, pożywne warzywa i ostre dodatki. Coś naprawdę niespotykanego i godnego uwagi!
Kuchnia północnej Afryki
Wpływy kuchni arabskiej docierają również do północnej Afryki. Tutaj prym wiodą tabbouleh, czyli warzywna sałatka libańska, składająca się m.in. z pomidorów, ogórków i kaszy bulgur, a także baba ghanoush, tj. pasta z pieczonego bakłażana, w której dodatkiem jest sezam pod postacią pasty tahini. Przepis na te dwa przysmaki znajdziecie w Kuchni Lidla, ale przy okazji warto sięgnąć także po pozostałe przepisy zainspirowane kuchnią tego regionu, takie jak: zupa harira czy kurczak po marokańsku.