Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blender

Krok 1: KROIMY SKŁADNIKI

Okrę myjemy, przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w piórka, chili siekamy. Pomidory sparzamy wrzątkiem, następnie hartujemy w wodzie z lodem i obieramy ze skórki. Przekrawamy je na pół i usuwamy gniazda nasienne. Miksujemy pomidory na gładki mus.

Morele namaczamy w ciepłej wodzie. Gdy zmiękną, kroimy w paseczki.

Krok 2: SMAŻYMY I DUSIMY WARZYWA

Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę i chili. Doprawiamy imbirem, cynamonem, kminem rzymskim. Dodajemy okrę i smażymy kilka minut.

Dolewamy sos sojowy i mieszamy. Dodajemy mus pomidorowy razem z morelami. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy syrop z agawy i sok z limonki.

Krok 3: PODAJEMY OKRĘ

Danie podajemy udekorowane listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram