Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blender

Krok 1: KROIMY SKŁADNIKI

Okrę myjemy, przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w piórka, chili siekamy. Pomidory sparzamy wrzątkiem, następnie hartujemy w wodzie z lodem i obieramy ze skórki. Przekrawamy je na pół i usuwamy gniazda nasienne. Miksujemy pomidory na gładki mus.

Morele namaczamy w ciepłej wodzie. Gdy zmiękną, kroimy w paseczki.

Krok 2: SMAŻYMY I DUSIMY WARZYWA

Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę i chili. Doprawiamy imbirem, cynamonem, kminem rzymskim. Dodajemy okrę i smażymy kilka minut.

Dolewamy sos sojowy i mieszamy. Dodajemy mus pomidorowy razem z morelami. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy syrop z agawy i sok z limonki.

Krok 3: PODAJEMY OKRĘ

Danie podajemy udekorowane listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Logopedzia Logopedzia
    1245 dni temu
    Świetny przepis. Poproszę wiecej z okrą.

    odpowiedz


Co to jest okra? Skąd pochodzi to pyszne warzywo?

Zacznijmy od tego, co to okra. Co kryje się pod tą egzotycznie brzmiącą nazwą? Warzywo okra to roślina jednoroczna o wysokości od 1 do 2 metrów, z dużymi, jasnozielonymi liśćmi i pięknymi żółtymi lub kremowymi kwiatami. Jej jadalną część stanowią długie, zielone strąki o kształcie przypominającym stożek, mierzące zazwyczaj od 5 do 15 cm długości. W ich wnętrzu znajdują się liczne małe, białe nasiona. Okra, znana także jako piżmian jadalny pochodzi z regionów tropikalnych i subtropikalnych. Cieszy się popularnością w kuchniach wielu kultur i to na całym świecie. Przy czym najczęściej jada się ją zwłaszcza w Afryce, Azji Południowej, na Karaibach oraz w południowych stanach USA.

Jak smakuje okra? Co ją wyróżnia?

Wiesz, co to jest okra, skąd pochodzi oraz jak wygląda! Czas wyjaśnić, jak smakuje okra? Cechuje ją subtelny smak nieco zbliżony do smaku zielonej fasolki szparagowej lub cukinii. Jest dość neutralna, a przy tym doskonale absorbuje smaki przypraw oraz składników, z którymi się ją smaży czy gotuje. W tym przepisie na okrę proponujemy skąpanie jej w sosie pomidorowym z dodatkiem przypraw. Całość jest nie tylko aromatyczna, ale przede wszystkim niezwykle smaczna. Za piękny zapach i wyrazisty smak odpowiada cebula, cynamon, czerwona papryczka chili, kumin oraz pieprz. Z kolei odrobina sosu sojowego wnosi do kompozycji smak umami typowy dla mięsnych potraw. Dla równowagi w daniu znalazły się morele suszone oraz syrop z agawy, które doskonale komponują się z ostrymi nutami z naszego przepisu. Niewielki akcent, który idealnie uzupełnia całość to odrobina soku z limonki.

Ważny element podanego przepisu to pomidory malinowe o charakterystycznym smaku, który wyróżnia je spośród innych odmian tego smakowitego warzywa. Są one słodkie, a jednocześnie lekko kwaskowe, co czyni ich smak doskonale zrównoważonym. Ich miąższ jest soczysty i delikatny, a skórka cienka. Cechuje je również bardzo apetyczny zapach. Wszystko to czyni je często wybieranym w kuchni składnikiem wielu potraw (choć oczywiście fantastycznie smakują też solo). Gdyby jednak okazało się, że nie znajdą się w danej chwili w Twoim zasięgu, zastąp je inną odmianą pomidorów. Zapewniamy, że nie zaszkodzi to naszej potrawie. Odmiana o nazwie bawole serca ma mięsisty miąższ i słodki, pełny smak. To pomidory większe i bardziej mięsiste niż pomidory malinowe, ale mogą stanowić dla nich doskonałą alternatywę. Także pomidorki koktajlowe lub papryczkowe zdadzą egzamin – te ostatnie nie wymagają nawet obierania ze skórki.

Okra – przepisy, czyli jak jeść to warzywo

Wyjaśniliśmy, jak smakuje okra. Z pewnością więc zastanawiasz się, jak można ją smacznie przyrządzić. Cóż, to ciekawe warzywo robi wrażenie w różnych odsłonach! Możesz potraktować ją jako składnik zupy, w której okra świetnie się sprawdza, bo działa jak naturalny zagęszczacz. Polecamy Ci również przepisy z okrą smażoną. W takim wydaniu przyjemnie chrupie i można ją dowolnie doprawiać różnymi przyprawami, takimi jak papryka, czosnek czy zioła. Tak wdzięczne warzywo jak okra dobrze smakuje też w wersji duszonej, np. z pomidorami, cebulą i czosnkiem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować marynowaną okrę. Taki sposób obróbki sprawia, że zyskuje ona intensywny, kwaskowaty smak i smakowicie chrupie.

Wracając jednak do naszego przepisu – klucz do sukcesu to krótki czas smażenia. Dzięki temu warzywo pozostaje chrupiące i nie rozpada się podczas jedzenia. Ponadto zachowuje maksimum walorów smakowych!

O czym jeszcze pamiętać podczas przygotowania naszej potrawy? Nie zapomnij o wcześniejszym namoczeniu moreli. Suszone owoce tracą większość wody podczas tego procesu obróbki, co czyni je twardymi i utrudnia ich przeżuwanie. Na szczęście pod wpływem wody odzyskują wilgoć, ponownie stając się miękkimi i bardziej soczystymi. Co więcej, moczenie uwydatnia naturalny smak owoców, czyniąc je smakowitymi i aromatycznymi.

Na liście składników znalazł się także olej rzepakowy, czyli tłuszcz o neutralnym smaku. Możesz jednak zastąpić go innym olejem o podobnych walorach. Dobrze sprawdzi się np. słonecznikowy czy oliwa z oliwek. Możesz też sięgnąć po masło klarowane, które nada potrawie kremowy smak. A skoro jesteśmy już przy temacie smażenia – zachowaj szczególną ostrożność w przypadku cebuli, ponieważ dość łatwo ją przypalić. Spalona cebula nabiera gorzkiego smaku, co skutecznie psuje smak potrawy. Przede wszystkim rozgrzej patelnię na średnim ogniu i umieść na niej tłuszcz, po czym dodaj cebulę i równomiernie rozprowadź po całej powierzchni. Podstawa to cierpliwość i kontrolowanie temperatury.

Aby uzyskać intensywniejszy smak warzywa, zacznij od wyższej temperatury, a potem zmniejsz ogień. Następnie smaż cebulę na średnim ogniu, regularnie mieszając, aż do momentu jej zmięknięcia i zarumienienia. Zwykle zajmuje to od 10 do 15 minut. Jeśli chcesz, aby była słodsza, kontynuuj smażenie. Dłuższy czas smażenia pozwala się jej skarmelizować. Karmelizacja polega na podgrzewaniu cukrów zawartych w żywności do momentu, aż ulegną one rozkładowi i zamienią się w karmel. Zależy Ci właśnie na takim efekcie? Pozostaw cebulę na patelni do około 30 minut, a stanie się bardzo miękka i brązowa.

Wiesz, jak jeść okrę, co ją charakteryzuje oraz w jakim wydaniu smakuje najlepiej. Koniecznie wypróbuj ją w proponowanej przez nas odsłonie! Dodamy jedynie, że w sposób opisany w przepisie możesz przyrządzić też swojską fasolkę szparagową, szparagi, a nawet cukinię! Zapoznaj się także z innymi przepisami Kuchni Lidla inspirowanymi smakami z różnych stron świata. Wśród naszych propozycji znajdziesz m.in. frittatę z makaronem i szparagami, sałatkę z kaszą jęczmienną i zielonymi szparagami według Karola Okrasy czy szparagi z mozzarellą i cytrynowym winegretem. Zachęcamy jednak do zaczęcia od okry z cebulą i suszonymi morelami. Dajemy słowo, że się nie zawiedziesz!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!