
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko
- blachę
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180° C (termoobieg)
Sposób przygotowania:
KROK 1: PIECZEMY BAKŁAŻANY
Bakłażany nakłuwamy za pomocą noża, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy pieprzem, solą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-40 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ
Upieczone bakłażany kroimy na pół. Usuwamy skórkę, przekładamy do miksera. Na durszlak wyciągamy pestki z granatu, sok przecedzamy. Do soku z granatu dodajemy sok z połowy cytryny i całość dodajemy do bakłażana w mikserze.
Następnie dodajemy posiekany czosnek, posiekaną kolendrę (½ pęczka) oraz posiekaną miętę (½ pęczka), 2 szczypty ostrej papryki, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, sok z drugiej połowy cytryny i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką oraz sokiem z cytryny i ponownie miksujemy.
KROK 3: PODPIEKAMY TORTILLĘ I PODAJEMY PASTĘ
Na rozgrzanej patelni kładziemy płaty tortilli. Pastę wykładamy do miseczki, posypujemy pestkami z granatu, ostrą papryką i polewamy odrobiną oliwy. Dekorujemy posiekaną miętą i kolendrą, dookoła wykładamy podgrzane tortille pokrojone na trójkąty.
Zobacz podobne
przepisy
Pasta z awokado
Pasta z awokado z dodatkiem aromatycznego wędzonego łososia i koperku świetnie urozmaici każdą kanapkę. Koniecznie sprawdź, jak proste i szybkie jest jej przyrządzenie!


Pasta pistacjowa z białą czekoladą
Przepyszna pasta pistacjowa, którą można przygotować z dwóch składników w 15 minut! Koniecznie wypróbuj ją na świeżym pieczywie lub jako dodatek do deserów.

PASTA Z GRILLOWANEJ CUKINII
Urozmaić swoje śniadania i przygotuj oryginalną pastę kanapkową z grillowanej cukinii z dodatkiem fety i orzeszków ziemnych według przepisu Darii Ładochy!

PASTA Z PIECZONEGO DORSZA
Poznaj niezawodny przepis Karola Okrasy na pyszną pastę kanapkową z pieczonym dorszem!

Komentarze (0)