![Krakersy z chutneyem brzoskwiniowym Krakersy z chutneyem brzoskwiniowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/ea111dd84d98-7b6c03761275-kw32-Krakersy-z-chutneyem-brzoskwiniowym-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
Przygotuj wcześniej:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C (góra-dół).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: Ugniatanie ciasta
Do pojemnika miksującego włożyć ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, pełnoziarnistą mąkę pszenną, 150 ml letniej wody, 1 łyżkę oliwy z oliwek i ½ łyżeczki soli i zagniatać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program ugniatanie. Ciasto przełożyć na kawałek papieru do pieczenia. Starannie umyć pojemnik miksujący.
Krok 2: Pieczenie krakersów
Ciasto na krakersy cienko rozwałkować omączonym wałkiem na papierze do pieczenia na grubość 3 mm i wciągnąć papier na blachę. Nożem zaznaczyć na cieście kwadraty o boku 4 cm. Piec krakersy 30 minut, potem ostudzić i połamać wzdłuż zaznaczonych linii.
Krok 3: Przygotowanie składników na chutney
Obrać cebule, przepołowić i włożyć do pojemnika miksującego. Rozmaryn umyć, otrząsnąć z wody, oberwać igiełki i dodać do cebuli w pojemniku. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/3 sekundy. Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażyć (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/110°C.
Krok 4: Krojenie brzoskwiń
Brzoskwinie umyć, naciąć z wierzchu na krzyż, włożyć do wrzącej wody. Zostawić brzoskwinie przez chwilę we wrzątku, potem ściągnąć z nich skórkę. Miąższ oddzielić od pestki i pokroić na 3-cm kawałki.
Krok 5: Gotowanie brzoskwiń
Do pojemnika włożyć brzoskwinie, dodać sok z limonki i 1 szczyptę soli. Gotować (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/10 minut/90°C. Przełożyć chutney do miski i podać z krakersami.
RADY
Do ciasta na krakersy można dodawać dowolne mieszanki nasion i orzechów, należy przy tym zachować podane ilości nasion. Do krakersów pasują także dipy z twarożku albo awokado.
Zobacz podobne
przepisy
Carpaccio z kalarepy
Ponoć ma się po niej krzepę, czyli siłę! Chętnych, by to sprawdzić, zachęcamy jeszcze jedną cechą kalarepy: jako składnik carpaccio jest wyjątkowo smaczna!
![Carpaccio z kalarepy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e4eafb2bc656-630dbffed23f-kw29-kinga-paruzel-carpaccio-z-kalarepy.webp)
Antipasti
Szybkie do przyrządzenia i gotowane na parze przystawki antipasti we włoskim stylu. Te pyszne warzywa zaostrzą apetyt każdego gościa.
![Antipasti](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/2554670ae121-2a2009f537ff-kw20-2022-antipasti.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Nuggetsy z tempehu
Kawałki tempehu w chrupiącej panierce to roślinna wersja znanych nuggetsów z kurczaka. Pyszne i proste w przygotowaniu. Przekonaj się, jakie to smaczne!
![Nuggetsy z tempehu](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/36fb8d0c1564-ea8e3e14146b-kw29-kinga-paruzel-Nuggetsy-z-tempehu-1250x704.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Gofry na dwa sposoby
- Carpaccio z buraków z salsą z rukoli i serem kozim
- Kruche zajączki maślane
- Cassoulet z udkami kurczaka i boczkiem
- Tiramisu z jabłkami
- 3 sposoby na lunchbox
- Semifreddo z czarnym sezamem
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
- Risotto cytrynowo-kaparowe ze smażonymi krewetkami
- Chrupiące młode ziemniaki z pieca
- Makaron ryżowy z krewetkami
- Wegańska pieczona owsianka z orzechami
- Herbata jabłkowo-cynamonowa
- Czekoladowe babeczki z kubka
- Wegańskie lody czekoladowe z awokado
- Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku
- Kanapka drwala
- Lody truskawkowo-jogurtowe
- Roladki z karpia gotowane na parze
- Precle z warzywami
- Tosty z batatu i owocowe spring rollsy – lunchbox na słodko
- Jabłkowy chutney z kolendrą
- Banana split
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Pesto ze szpinaku
- Pasta mocy z bakłażanem i orzechami
- Wegański lunchbox do pracy
- Carbonara z boczkiem
- Ser feta w sezamowej panierce
Komentarze (0)