Krakersy z chutneyem brzoskwiniowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C (góra-dół).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: Ugniatanie ciasta

Do pojemnika miksującego włożyć ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, pełnoziarnistą mąkę pszenną, 150 ml letniej wody, 1 łyżkę oliwy z oliwek i ½ łyżeczki soli i zagniatać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program ugniatanie. Ciasto przełożyć na kawałek papieru do pieczenia. Starannie umyć pojemnik miksujący.

Krok 2: Pieczenie krakersów

Ciasto na krakersy cienko rozwałkować omączonym wałkiem na papierze do pieczenia na grubość 3 mm i wciągnąć papier na blachę. Nożem zaznaczyć na cieście kwadraty o boku 4 cm. Piec krakersy 30 minut, potem ostudzić i połamać wzdłuż zaznaczonych linii.

Krok 3: Przygotowanie składników na chutney

Obrać cebule, przepołowić i włożyć do pojemnika miksującego. Rozmaryn umyć, otrząsnąć z wody, oberwać igiełki i dodać do cebuli w pojemniku. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/3 sekundy. Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażyć (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/110°C.

Krok 4: Krojenie brzoskwiń

Brzoskwinie umyć, naciąć z wierzchu na krzyż, włożyć do wrzącej wody. Zostawić brzoskwinie przez chwilę we wrzątku, potem ściągnąć z nich skórkę. Miąższ oddzielić od pestki i pokroić na 3-cm kawałki.

Krok 5: Gotowanie brzoskwiń

Do pojemnika włożyć brzoskwinie, dodać sok z limonki i 1 szczyptę soli. Gotować (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/10 minut/90°C. Przełożyć chutney do miski i podać z krakersami.

RADY

Do ciasta na krakersy można dodawać dowolne mieszanki nasion i orzechów, należy przy tym zachować podane ilości nasion. Do krakersów pasują także dipy z twarożku albo awokado.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!