
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY FALAFEL
Mieszamy ciecierzycę wraz z solą. Dodajemy natkę pietruszki, kolendrę, obraną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, kmin i czarny pieprz. Całość miksujemy, aż mieszanka zamieni się w gęstą pastę.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
W misce mieszamy ze sobą pastę tahini, sok z cytryny, wyciśnięty przez praskę czosnek, jogurt oraz sól.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY DANIE
Na dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy łyżkę oliwy. Wykładamy na nią równomiernie 1/3 masy na falafele. Przykrywamy masę tortillą i smażymy przez około 5 minut na średnim ogniu. Ostrożnie przewracamy na drugą stronę i przez chwilę podpiekamy tortillę.
Czynność powtarzamy dla pozostałych placków i masy na falafele.
KROK 4: PODAJEMY DANIE
Podsmażone placki z falafelem przekładamy na talerz. Każdy placek polewamy przygotowanym sosem, dodajemy pokrojone ogórki oraz talarki czerwonej cebuli. Całość posypujemy czarnuszką, chili i skrapiamy oliwą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Świąteczne pierniczki
- Mini burgery
- Ryba z piekarnika
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Makowiec japoński
- Łazanki
- Nuggetsy z kurczaka
- Sałatka gyros
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Krokiety z mięsem
- Ciasto na pierogi
- Pierniki
- Guacamole
- Burek ze szpinakiem
- Uszka z grzybami
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Klasyczna sałatka grecka
- Kutia
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)