Tantuni wrap

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • praskę do czosnku

Przygotuj wcześniej:

Wodę zagotuj, aby w momencie użycia była gorąca.

Sposób przygotowania:

KROK 1:  PRZYGOTOWUJEMY MIESZANKĘ CEBULOWĄ

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki, posypujemy solą i dodajemy posiekaną drobno pietruszkę oraz miętę. Całość delikatnie masujemy dłońmi, aby cebula zmiękła.

KROK 2:  PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy masło. Na gorącym tłuszczu smażymy mięso, aż się zarumieni. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Całość smażymy, mieszając przez ok. 1 minutę. Następnie mięso zalewamy wodą. Wszystko mieszamy.

KROK 3: PODGRZEWAMY TORTILLE

Na gotujące się mięso wykładamy tortillę. Ostrożnie dociskamy ją do mięsa, aby zmiękła od unoszącej się pary i nabrała smaku. Tak samo przygotowujemy pozostałe trzy tortille.

KROK 4:  PRZYGOTOWUJEMY WRAPY TANTUNI

Pomidory kroimy w niewielką kostkę. Każdy z placków przekładamy na talerz, namoczoną stroną do góry. Następnie rozkładamy na nich mięso, tworząc jedną cienką linię. Na wierzch wykładamy pokrojone w kosteczkę pomidory (które możemy doprawić do smaku solą) i cebulę. Całość zwijamy w rulon i przekrawamy na pół. Danie podajemy od razu.

WSKAZÓWKA! Zamiast w tortillę farsz mięsny i warzywa możemy zawinąć w lawasz lub inne pieczywo w typie podpłomyka.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    17 dni temu
    pół łyżeczki wody?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    17 dni temu
    W przepisie używamy 0,5 szklanki wody. Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, poprawiliśmy listę składników :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!