Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- praskę do czosnku
Przygotuj wcześniej:
Wodę zagotuj, aby w momencie użycia była gorąca.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MIESZANKĘ CEBULOWĄ
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki, posypujemy solą i dodajemy posiekaną drobno pietruszkę oraz miętę. Całość delikatnie masujemy dłońmi, aby cebula zmiękła.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy masło. Na gorącym tłuszczu smażymy mięso, aż się zarumieni. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Całość smażymy, mieszając przez ok. 1 minutę. Następnie mięso zalewamy wodą. Wszystko mieszamy.
KROK 3: PODGRZEWAMY TORTILLE
Na gotujące się mięso wykładamy tortillę. Ostrożnie dociskamy ją do mięsa, aby zmiękła od unoszącej się pary i nabrała smaku. Tak samo przygotowujemy pozostałe trzy tortille.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY WRAPY TANTUNI
Pomidory kroimy w niewielką kostkę. Każdy z placków przekładamy na talerz, namoczoną stroną do góry. Następnie rozkładamy na nich mięso, tworząc jedną cienką linię. Na wierzch wykładamy pokrojone w kosteczkę pomidory (które możemy doprawić do smaku solą) i cebulę. Całość zwijamy w rulon i przekrawamy na pół. Danie podajemy od razu.
WSKAZÓWKA! Zamiast w tortillę farsz mięsny i warzywa możemy zawinąć w lawasz lub inne pieczywo w typie podpłomyka.
Zobacz podobne
przepisy
Wrapy z kurczakiem i chrupiącymi warzywami
Znudziły Ci się kanapki na drugie śniadanie? Przygotuj pyszne tortille z kurczakiem i kolorowymi świeżymi warzywami!
Burek z serem kozim i oliwkami
Przygotuj jedno z najpopularniejszych dań kuchni tureckiej! Burek, czyli ciasto zapiekane z serem kozim i oliwkami.
3 sposoby na spring rollsy (z łososiem wędzonym, z warzywami, z pieczonym boczkiem)
Z warzywami, boczkiem czy łososiem wędzonym? W najnowszym przepisie Karola każdy znajdzie swój ulubiony przepis na spring rollsy.
Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim
Pyszne, chrupiące ciasto z farszem z mięsa mielonego i pomidorów to danie, które będzie idealnym urozmaiceniem klasycznego grilla. Wypróbuj ten orientalny przepis przy najbliższej okazji!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
- Tortilla de patatas z chorizo i papryką piquillo
- Tortille z farszem z mięsa wegańskiego i pomidorów
- Pieczona szynka z piersi indyka
- Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
- Fajitas wołowe z warzywami
- Tortille Junajtedillo
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Ognisty kebab z marynowaną papryką i pitą
- Kurczak po wietnamsku
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z krewetkami
- Piersi kurczaka zapiekane w sosie z jabłkiem i serem
- Kanapkowe wrapy z warzywami
- Śniadaniowe burrito
- Tostadas z wołowiną
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
17 dni temu
pół łyżeczki wody?
odpowiedz
17 dni temu
W przepisie używamy 0,5 szklanki wody. Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, poprawiliśmy listę składników :)