
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- malakser
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Ciecierzycę namocz przez min. 12 godzin i gotuj w (świeżo nalanej) wodzie z sodą oczyszczoną przez ok. 1 godzinę.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ROZDRABNIAMY CIECIERZYCĘ Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
Ciecierzycę odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Następnie mieszamy ją dłonią, aby obrać z łusek. Po tym ponownie przelewamy ją wodą, odcedzamy i przekładamy do malaksera wraz z tahini, czosnkiem i harissą. Do składników wyciskamy sok z cytryny i doprawiamy je solą i pieprzem. Całość blendujemy przez ok. 2-3 minuty.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY HUMMUS
Ze ścianek malaksera zbieramy to, co się na nich osadziło, i dalej blendujemy, stopniowo dodając po kostce lodu i odrobinie oliwy. Gotowy hummus doprawiamy jeszcze do smaku solą i sokiem z cytryny.
KROK 3: SMAŻYMY MIĘSO
Wołowinę kroimy w kostkę. Na patelni, na dużym ogniu, rozgrzewamy masło klarowane i obsmażamy na nim mięso. Kiedy się zarumieni, rostbef doprawiamy solą i pieprzem.
KROK 4: PODAJEMY HUMMUS BIL LAHME
Hummus przekładamy na talerze, układamy na nim pokrojoną w kawałki pieczoną paprykę i wołowinę. Całość ozdabiamy ugotowaną ciecierzycą, polewamy masłem klarowanym z patelni, posypujemy natką pietruszki i podajemy z chlebkami pita.
Zobacz podobne
przepisy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
2 dni temu
Humus mam, jest to nawóz do roślin, które nam na balkonie a konkretnie pomidorów, natomiast nie używam jako pokarmu w posiłkach ale co kto woli😂😄
odpowiedz