Hummus bil lahme

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • malakser

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Ciecierzycę namocz przez min. 12 godzin i gotuj w (świeżo nalanej) wodzie z sodą oczyszczoną przez ok. 1 godzinę.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: ROZDRABNIAMY CIECIERZYCĘ Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI

Ciecierzycę odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Następnie mieszamy ją dłonią, aby obrać z łusek. Po tym ponownie przelewamy ją wodą, odcedzamy i przekładamy do malaksera wraz z tahini, czosnkiem i harissą. Do składników wyciskamy sok z cytryny i doprawiamy je solą i pieprzem. Całość blendujemy przez ok. 2-3 minuty.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY HUMMUS

Ze ścianek malaksera zbieramy to, co się na nich osadziło, i dalej blendujemy, stopniowo dodając po kostce lodu i odrobinie oliwy. Gotowy hummus doprawiamy jeszcze do smaku solą i sokiem z cytryny.

KROK 3: SMAŻYMY MIĘSO

Wołowinę kroimy w kostkę. Na patelni, na dużym ogniu, rozgrzewamy masło klarowane i obsmażamy na nim mięso. Kiedy się zarumieni, rostbef doprawiamy solą i pieprzem.

KROK 4: PODAJEMY HUMMUS BIL LAHME

Hummus przekładamy na talerze, układamy na nim pokrojoną w kawałki pieczoną paprykę i wołowinę. Całość ozdabiamy ugotowaną ciecierzycą, polewamy masłem klarowanym z patelni, posypujemy natką pietruszki i podajemy z chlebkami pita.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Dodaj swój komentarz
Avatar
  • Gość Gość
    2 dni temu
    Humus mam, jest to nawóz do roślin, które nam na balkonie a konkretnie pomidorów, natomiast nie używam jako pokarmu w posiłkach ale co kto woli😂😄

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!