Hummus z pająkami z ciasta francuskiego

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender
  • piekarnik rozgrzany do 200°C (grzanie góra–dół)
  • papier do pieczenia
  • kokilki lub małe naczynia żaroodporne

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowujemy hummusy

Najpierw klasyczny. Do blendera przekładamy odsączoną ciecierzycę, tahini, sok z cytryny, czosnek, oliwę, sól i pieprz. Miksujemy na gładką, kremową pastę. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody, aby uzyskać aksamitną konsystencję.

Analogicznie przygotowujemy hummus z suszonymi pomidorami, dodając do składników pomidory i olej z zalewy.

Krok 2: Formujemy pająki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na:

- cienkie paski (nogi),

- małe kółka i owalne kształty (głowa i tułów).

Z przygotowanych elementów składamy pająki. Smarujemy je roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.

Ziarenka pieprzu wciskamy w głowy pająków jako oczy. Nogi posypujemy jasnym sezamem, a na tułowiu tworzymy krzyż z czarnego sezamu.

Kokilki wykładamy papierem do pieczenia tak, aby jego brzegi wystawały. W środku każdej kokilki układamy pająka tak, by nogi zwisały swobodnie po brzegach.

Krok 3: Pieczemy pająki

Kokilki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 12–15 minut – aż pająki będą złociste i chrupiące.

Krok 4: Podajemy przekąskę

Gotowy hummus przekładamy do miski. Możemy skropić go oliwą i posypać papryką w proszku.

Na wierzchu oraz wokół miski układamy upieczone pająki z ciasta francuskiego.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl