
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
- piekarnik rozgrzany do 200°C (grzanie góra–dół)
- papier do pieczenia
- kokilki lub małe naczynia żaroodporne
Przygotowanie:
Krok 1: Przygotowujemy hummusy
Najpierw klasyczny. Do blendera przekładamy odsączoną ciecierzycę, tahini, sok z cytryny, czosnek, oliwę, sól i pieprz. Miksujemy na gładką, kremową pastę. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody, aby uzyskać aksamitną konsystencję.
Analogicznie przygotowujemy hummus z suszonymi pomidorami, dodając do składników pomidory i olej z zalewy.
Krok 2: Formujemy pająki z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na:
- cienkie paski (nogi),
- małe kółka i owalne kształty (głowa i tułów).
Z przygotowanych elementów składamy pająki. Smarujemy je roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
Ziarenka pieprzu wciskamy w głowy pająków jako oczy. Nogi posypujemy jasnym sezamem, a na tułowiu tworzymy krzyż z czarnego sezamu.
Kokilki wykładamy papierem do pieczenia tak, aby jego brzegi wystawały. W środku każdej kokilki układamy pająka tak, by nogi zwisały swobodnie po brzegach.
Krok 3: Pieczemy pająki
Kokilki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 12–15 minut – aż pająki będą złociste i chrupiące.
Krok 4: Podajemy przekąskę
Gotowy hummus przekładamy do miski. Możemy skropić go oliwą i posypać papryką w proszku.
Na wierzchu oraz wokół miski układamy upieczone pająki z ciasta francuskiego.
Zobacz podobne przepisy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)