zobacz film Bułeczki drożdżowe à la dynie

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robot kuchenny
  • bawełnianą ściereczkę
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • kawałki sznurka o długości ok. 30 cm
  • nożyczki
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: MIESZAMY DROŻDŻE Z CUKREM I MLEKIEM

Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Drożdże wsypujemy do miseczki, dodajemy do nich cukier i całość dokładnie mieszamy, lekko rozgniatając drożdże, aż powstanie pasta. Do tak przygotowanych drożdży wlewamy część mleka i całość ponownie mieszamy.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO

Mąkę mieszamy z solą, granulowanym czosnkiem i papryką i dodajemy do misy robota kuchennego. Następnie wlewamy do niej mleko z drożdżami i cukrem oraz dodajemy żółtko i pozostałe mleko. Składniki wyrabiamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto, pod koniec dodając oliwę. Gotowe ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

WSKAZÓWKA! Białko odkładamy do posmarowania bułeczek przed pieczeniem.

KROK 3: PODSMAŻAMY SZALOTKĘ I PIECZARKI

Szalotkę i pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie cebulę podsmażamy na patelni i kiedy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Całość jeszcze przez chwilę smażymy i przekładamy do miski.

KROK 4: KROIMY SKŁADNIKI FARSZU

Czerwoną paprykę, mozzarellę i szynkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do podsmażonych składników. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

KROK 5: MIESZAMY SKŁADNIKI FARSZU

Wymieszane składniki doprawiamy tartym serem dojrzewającym oraz granulowanym czosnkiem i mieloną papryką.

WSKAZÓWKA! Aby farsz miał lepszą konsystencję, możemy dodać do niego kilka łyżek bulionu warzywnego.

KROK 6: NADZIEWAMY BUŁECZKI

Ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na osiem równych części. Formujemy z nich kuleczki, które następnie rozciągamy w dłoniach, aż powstaną koła. Na środek każdego z kół nakładamy 1-2 łyżki nadzienia i sklejamy ciasto, ponownie tworząc kulki. Kulki układamy na blasze do pieczenia, w dość dużych odstępach, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

KROK 7: FORMUJEMY Z BUŁECZEK DYNIE

Sznurki moczymy w oliwie i wiążemy tak, aby powstała swego rodzaju gwiazdka z ośmioma ramionami, z pętelką w środku. Na pętelce związanych sznurków układamy bułeczkę i podnosimy wszystkie sznurki tak, aby delikatnie wbiły się w bułeczkę, tworząc kształt dyni. Tak przygotowane sznurki wiążemy na górze bułeczek i obcinamy ich nadmiar. Gotowe dyniowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy pod bawełnianą ściereczkę, aby jeszcze trochę urosły.

WSKAZÓWKA! Jeśli nie chcemy, aby nasze bułeczki wyglądały jak dynie, możemy pominąć ten krok i upiec je bezpośrednio po drugim wyrastaniu.

KROK 8: PIECZEMY BUŁECZKI

Podrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i pieczemy przez ok. 18-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Upieczone studzimy i delikatnie zdejmujemy z nich sznurek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!