zobacz film Ciągutki z mleka i oleju kokosowego

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • formę
  • papier do pieczenia

Krok 1: Gotujemy składniki masy

Czysty talerzyk schładzamy w lodówce. Do większego garnka (o średnicy minimum 20 cm) przekładamy zestaloną część mleczka kokosowego. Wsypujemy cukier, a następnie dodajemy olej kokosowy. Gotujemy na średnim ogniu przez około 12-15 minut, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć i nabierze karmelowego koloru, przekładamy odrobinę na schłodzony talerz i wkładamy na chwilę do lodówki. Jeśli masa po schłodzeniu nie będzie się kleić, oznacza to, że jest gotowa.

Krok 2: Schładzamy masę w lodówce

Gotową masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy, a następnie schładzamy w lodówce.

Krok 3: Wykrawamy cukierki z masy 

Schłodzoną, ale jeszcze plastyczną masę kroimy nożem posmarowanym olejem kokosowym na cukierki o wielkości około 4 x 2 cm. Gotowe krówki zawijamy w pocięty na mniejsze kawałki papier do pieczenia. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (57)

Avatar
  • Gość Gość
    1765 dni temu
    W przepisie jest napisane, ze do wiekszego garnka przekladamy zestalona czesc mleczka kokosowego i za nic w swiecie nie moge sie domyslec, co to jest ta zestalona czesc mleczka kokosowego. Czy moge prosic o wyjasnienie, bo sama na to nie wpadne

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1764 dni temu
    Dobrej jakości mleczko kokosowe po schłodzeniu powinno składać się z dwóch części - zestalonej śmietanki (twarda, biała, stała konsystencja). na dole puszki zaś wydziela się woda kokosowa. W tym przepisie używamy tylko tej stałej części. Zachęcamy również do obejrzenia filmu, na którym widać, czego używa Paweł :)
  • Gość Gość
    1718 dni temu
    Mleczko kokosowe musi być chlodzone w lodówce przez dobę( chyba starczy noc ale nie jestem pewna) Po tym czasie po otwarciu puszki na gorze jest stala/twarda część a pod spodem płynna część. No i chodzi o tą stałą czyli górną część.
  • fb: Mela Gabrysia Banasik fb: Mela Gabrysia Banasik
    1707 dni temu
    mleczko składa się z 2 części płynnej i zestalone, zestalona to ta twardsza
  • Gość Gość
    1366 dni temu
    Mleko kokosowe w puszce jest jakby niewymieszane tzn. osobno jest część taka sztywna i połowa tego mleka to tak jakby "serwatka". Pewnie chodzi o włożenie do garnka tej części sztywnej. Nie należy wstrząsać wcześniej puszki. Tak myślę, bo używam na co dzień tego mleka. To moje spostrzeżenia.
  • Gość Gość
    1315 dni temu
    Jest to ta gęsta część mleczka kokosowego. Zbiera się na wierzchu. Czyli nie mieszamy mleczka i nie wstrząsamy puszką. Najlepiej schłodzić mleczko przez dobę w lodowce, wówczas lepiej oddzieli się tłuszcz od wody. Otwieramy puszkę i łyżką zbieramy gęstą część.
  • Gość Gość
    1184 dni temu
    Dzień dobry. Owa zestalona cześć mleczka kokosowego to taka biała, przypominająca śmietanę. Zaraz jak się otworzy wieczko. Na dole zwykle opada sama woda kokosowa. Pozdrawiam.
  • Gość Gość
    2113 dni temu
    Czy ta masa nada się jako nadzienie do tarty czy jest zbyt stała?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2112 dni temu
    Nie polecamy wykorzystywać tej masy do tarty :)
  • Gość Gość
    2117 dni temu
    czym można zastąpić mleko kokosowe? pytanie stąd iż mam alergię na kokosy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2115 dni temu
    Możesz zamienić mleko kokosowe na mleko skondensowane słodzone :)
  • Gość Gość
    2380 dni temu
    Ciągutki wyszły! Są pyszne! Tylko następnego dnia zamiast być ciągliwe wytrącił się cukier. Nadal są dobre tylko że kruche. Czy rodzaj użytego cukru ma znaczenie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2380 dni temu
    Im dłużej ciągutki leżą, tym są bardziej kruche :)
  • Kaśka Kaśka
    2384 dni temu
    Powiem ładnie..... nie wyszło i to z Waszego mleczka.. zawiedziona jestem przeokrutnie. Tak na przepisie jak i Lidlowym mleczku kokosowym.. do teraz język mi ucieka, ale drugiego podejścia nie zrobię :/

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2381 dni temu
    Aby ciągutki wyszły, należy dobrze odparować mleczko kokosowe. Pomocna w całym procesie jest próba przeprowadzona na talerzyku - tak jak sugeruje Paweł :)
  • Gość Gość
    2392 dni temu
    na obrazku cukierki są zawinięte w folię a nie papier :/ to chyba różnica

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2392 dni temu
    Jedne są zawinięte w folię, drugie w papier :)
  • Gość Gość
    2406 dni temu
    Smak dziecinstwa hmm... blok czekoladowy :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2405 dni temu
    I na ten smak mamy przepis! https://kuchnialidla.pl/domowy-blok-czekoladowy
  • Inka Inka
    2408 dni temu
    Czy można w tym przepisie wykorzystać inne mleko roślinne, np. owsiane ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2407 dni temu
    Zdecydowanie nie. Mleczko kokosowe ma zupełnie inną konsystencję niż napój owsiany czy sojowy.
  • Gość Gość
    2408 dni temu
    Czy 300ml ma być stałej części mleczka kokosowego czy ogółem 300ml a z tego wybrać cześć stałą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2407 dni temu
    Puszka mleczka kokosowego ma 400 ml. Część stała to około 300 ml.
  • Gość Gość
    2410 dni temu
    CO TO ZNACZY : przekładamy (zestaloną) część mleczka kokosowego ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2409 dni temu
    Mleczko kokosowe składa się z części płynnej i stałej. Zestalona część czyli stała :)
  • Gość Gość
    2470 dni temu
    Wielkie dzięki za przepis :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2505 dni temu
    witam w wielu przepisach wykorzystuje się gęstą część mleczka a do czego wykorzystać płynną?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2504 dni temu
    Możesz dodawać do sosów, do koktajli lub zup :)
  • Gość Gość
    2707 dni temu
    Właśnie zrobiłam wegańskie ciągutki- są rewelacyjne, żadne kupne krówki nie mogą im się równać! Czekam na inne wegańskie przepisy :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2808 dni temu
    świetny !!! bardzo mi się podobają te wegańskie przepisy. więcej wegańskich <3

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2825 dni temu
    super, podoba mi się i do tego prosto i mało składników

    odpowiedz

  • Anna Anna
    2830 dni temu
    Super przepis, rzeczowa i sympatyczna prezentacja. Polecam :)

    odpowiedz

  • MALENA MALENA
    2831 dni temu
    Zrobilam i wyszly absolutnie fantastyczne!!! Smak boski i sie lekko ciagnely. Cala rodzina byla zachwycona. Przepis rozdalam trzy razy. Mialam puszke mleka 400 ml, nie szkodzi, po prostu trzeba tyc dluzej gotowac. Moim zdaniem, bo wiem po innych wypiekach z cukrem trzcinowym, CUKRU TRZCICNOWEGO NIE MOZNA ZASTAPIC BIALYM CUKREM. Cukier trzcinowy ma taka wlasciwosc, ze nadaje wypiekom lekkiej gumowatosci. Ciasteczka z bialym cukrem sa kruche, ciasteczka z trzcinowym cukrem, z tego samego przepisu, nie sa kruche, sa lekko "chewy" jak to jest napisane w niektorych przepisach po angielsku. Lekko gumowe. @ PAWEL: Uzyles cukru bialego czy trzcinowego?

    odpowiedz

  • Paweł Paweł
    2832 dni temu
    Nie wyszły:( wszystko dokładnie wg przepisu ale masa nie była po wystygnięciu ciągnąca tylko przypominała smarowidło nadające się na mazurka wielkanocnego. Może to jest lepszy pomysł. Próbowałem 2 krotnie z różnym mlekiem i za drugim razem podgrzewałem bardzo długo, żeby masa była gęstsza i lepiej stężała. Nic z tego. Napiszcie czy Wam wyszło !!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2829 dni temu
    Bardzo waży jest tutaj test talerzyka, o którym wspomina Paweł. Jeśli masa nie zastyga - należy ją gotować dłużej.
  • MALENA MALENA
    2834 dni temu
    Aaa! Mozna jeszcze z gory sypnac wiórkami kokosowymi!!!

    odpowiedz

  • MALENA MALENA
    2834 dni temu
    Baaaardzo jestem ciekawa tych krówek. Wszystko mam w domu i w weekend musze wypróbowac!!! Brzmi pysznie! A moj chlopak, weganin, bardzo sie ucieszy. :) Wiecej takich latwych przepisow.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2833 dni temu
    Dziękujemy za miłe słowa :)
  • Gość Gość
    2835 dni temu
    A co jak masa po 15min gotowania nie zgestniala ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2835 dni temu
    Gotujemy dalej :)
  • Ania Ania
    2835 dni temu
    czy możemy czymś zastąpić olej kokosowy? na przykład masłem?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2836 dni temu
    Super pomysł

    odpowiedz

  • Lorien Lorien
    2838 dni temu
    blok czekoladowy ;-) z orzechami i rodzynkami

    odpowiedz

  • ania ania
    2839 dni temu
    Moje od razu wyszły kruche a nie ciągutki ;-((

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2839 dni temu
    Moje niestety też, pierw kleiły się a później przeciągnęłam je za długo i w efekcie mam kruche. Czekają mnie kolejne próby, bo niezależnie od konsystencji są PYSZNE!!
  • kati kati
    2840 dni temu
    wegańskie przepisy w lidlu! <3 robicie to dobrze! :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2840 dni temu
    Cukierki pudrowe,murzynki lub szyszki z ryżu preparowanego. Myśle że pomogłam.

    odpowiedz

  • Ew Ew
    2840 dni temu
    Czy cukier mogę zastąpić np stewią czy ksylitolem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2840 dni temu
    Oczywiście :)
  • Gość Gość
    2841 dni temu
    Czy koniecznie musi być naczynie żaroodporne...skoro niczego nie pieczemy? ;>

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2841 dni temu
    Możesz oczywiście użyć innego naczynia :)
  • Cathy Cathy
    2841 dni temu
    Super! Cieszę się, że pokazujecie wegańskie przepisy :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2841 dni temu
    A co w przypadku, kiedy masa po schłodzeniu jednak będzie się kleiła?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2841 dni temu
    Gotujemy wówczas masę dłużej, a następnie robimy kolejny test :)
  • Gość Gość
    2841 dni temu
    w jakim celu przekładamy odrobinę na schłodzony talerz?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2841 dni temu
    Aby sprawdzić czy masa się nie klei - jeśli nie, oznacza to, że jest gotowa :)
  • Gość Gość
    2843 dni temu
    Świetna ta czołówka z "Sweet Master, zaprasza PM", mogłaby zostać na stałe

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!