zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • formę
  • papier do pieczenia

Krok 1: Gotujemy składniki masy

Czysty talerzyk schładzamy w lodówce. Do większego garnka (o średnicy minimum 20 cm) przekładamy zestaloną część mleczka kokosowego. Wsypujemy cukier, a następnie dodajemy olej kokosowy. Gotujemy na średnim ogniu przez około 12-15 minut, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć i nabierze karmelowego koloru, przekładamy odrobinę na schłodzony talerz i wkładamy na chwilę do lodówki. Jeśli masa po schłodzeniu nie będzie się kleić, oznacza to, że jest gotowa.

Krok 2: Schładzamy masę w lodówce

Gotową masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy, a następnie schładzamy w lodówce.

Krok 3: Wykrawamy cukierki z masy 

Schłodzoną, ale jeszcze plastyczną masę kroimy nożem posmarowanym olejem kokosowym na cukierki o wielkości około 4 x 2 cm. Gotowe krówki zawijamy w pocięty na mniejsze kawałki papier do pieczenia. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (31)

Avatar
  • Gość Gość
    19 dni temu
    witam w wielu przepisach wykorzystuje się gęstą część mleczka a do czego wykorzystać płynną?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    19 dni temu
    Możesz dodawać do sosów, do koktajli lub zup :)
  • Gość Gość
    221 dni temu
    Właśnie zrobiłam wegańskie ciągutki- są rewelacyjne, żadne kupne krówki nie mogą im się równać! Czekam na inne wegańskie przepisy :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    322 dni temu
    świetny !!! bardzo mi się podobają te wegańskie przepisy. więcej wegańskich <3

    odpowiedz

  • Gość Gość
    339 dni temu
    super, podoba mi się i do tego prosto i mało składników

    odpowiedz

  • Anna Anna
    344 dni temu
    Super przepis, rzeczowa i sympatyczna prezentacja. Polecam :)

    odpowiedz

  • MALENA MALENA
    346 dni temu
    Zrobilam i wyszly absolutnie fantastyczne!!! Smak boski i sie lekko ciagnely. Cala rodzina byla zachwycona. Przepis rozdalam trzy razy. Mialam puszke mleka 400 ml, nie szkodzi, po prostu trzeba tyc dluzej gotowac. Moim zdaniem, bo wiem po innych wypiekach z cukrem trzcinowym, CUKRU TRZCICNOWEGO NIE MOZNA ZASTAPIC BIALYM CUKREM. Cukier trzcinowy ma taka wlasciwosc, ze nadaje wypiekom lekkiej gumowatosci. Ciasteczka z bialym cukrem sa kruche, ciasteczka z trzcinowym cukrem, z tego samego przepisu, nie sa kruche, sa lekko "chewy" jak to jest napisane w niektorych przepisach po angielsku. Lekko gumowe. @ PAWEL: Uzyles cukru bialego czy trzcinowego?

    odpowiedz

  • Paweł Paweł
    346 dni temu
    Nie wyszły:( wszystko dokładnie wg przepisu ale masa nie była po wystygnięciu ciągnąca tylko przypominała smarowidło nadające się na mazurka wielkanocnego. Może to jest lepszy pomysł. Próbowałem 2 krotnie z różnym mlekiem i za drugim razem podgrzewałem bardzo długo, żeby masa była gęstsza i lepiej stężała. Nic z tego. Napiszcie czy Wam wyszło !!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    344 dni temu
    Bardzo waży jest tutaj test talerzyka, o którym wspomina Paweł. Jeśli masa nie zastyga - należy ją gotować dłużej.
  • MALENA MALENA
    348 dni temu
    Aaa! Mozna jeszcze z gory sypnac wiórkami kokosowymi!!!

    odpowiedz

  • MALENA MALENA
    348 dni temu
    Baaaardzo jestem ciekawa tych krówek. Wszystko mam w domu i w weekend musze wypróbowac!!! Brzmi pysznie! A moj chlopak, weganin, bardzo sie ucieszy. :) Wiecej takich latwych przepisow.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    348 dni temu
    Dziękujemy za miłe słowa :)
  • Gość Gość
    350 dni temu
    A co jak masa po 15min gotowania nie zgestniala ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    350 dni temu
    Gotujemy dalej :)
  • Ania Ania
    350 dni temu
    czy możemy czymś zastąpić olej kokosowy? na przykład masłem?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    350 dni temu
    Super pomysł

    odpowiedz

  • Lorien Lorien
    353 dni temu
    blok czekoladowy ;-) z orzechami i rodzynkami

    odpowiedz

  • ania ania
    353 dni temu
    Moje od razu wyszły kruche a nie ciągutki ;-((

    odpowiedz

  • Gość Gość
    353 dni temu
    Moje niestety też, pierw kleiły się a później przeciągnęłam je za długo i w efekcie mam kruche. Czekają mnie kolejne próby, bo niezależnie od konsystencji są PYSZNE!!
  • kati kati
    354 dni temu
    wegańskie przepisy w lidlu! <3 robicie to dobrze! :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    355 dni temu
    Cukierki pudrowe,murzynki lub szyszki z ryżu preparowanego. Myśle że pomogłam.

    odpowiedz

  • Ew Ew
    355 dni temu
    Czy cukier mogę zastąpić np stewią czy ksylitolem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    355 dni temu
    Oczywiście :)
  • Gość Gość
    356 dni temu
    Czy koniecznie musi być naczynie żaroodporne...skoro niczego nie pieczemy? ;>

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    356 dni temu
    Możesz oczywiście użyć innego naczynia :)
  • Cathy Cathy
    356 dni temu
    Super! Cieszę się, że pokazujecie wegańskie przepisy :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    356 dni temu
    A co w przypadku, kiedy masa po schłodzeniu jednak będzie się kleiła?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    356 dni temu
    Gotujemy wówczas masę dłużej, a następnie robimy kolejny test :)
  • Gość Gość
    356 dni temu
    w jakim celu przekładamy odrobinę na schłodzony talerz?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    356 dni temu
    Aby sprawdzić czy masa się nie klei - jeśli nie, oznacza to, że jest gotowa :)
  • Gość Gość
    357 dni temu
    Świetna ta czołówka z "Sweet Master, zaprasza PM", mogłaby zostać na stałe

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram