Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę
- papier do pieczenia
Krok 1: Gotujemy składniki masy
Czysty talerzyk schładzamy w lodówce. Do większego garnka (o średnicy minimum 20 cm) przekładamy zestaloną część mleczka kokosowego. Wsypujemy cukier, a następnie dodajemy olej kokosowy. Gotujemy na średnim ogniu przez około 12-15 minut, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć i nabierze karmelowego koloru, przekładamy odrobinę na schłodzony talerz i wkładamy na chwilę do lodówki. Jeśli masa po schłodzeniu nie będzie się kleić, oznacza to, że jest gotowa.
Krok 2: Schładzamy masę w lodówce
Gotową masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy, a następnie schładzamy w lodówce.
Krok 3: Wykrawamy cukierki z masy
Schłodzoną, ale jeszcze plastyczną masę kroimy nożem posmarowanym olejem kokosowym na cukierki o wielkości około 4 x 2 cm. Gotowe krówki zawijamy w pocięty na mniejsze kawałki papier do pieczenia. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Zobacz podobne
przepisy
Kajmak na trzy sposoby
Poznaj trzy sposoby Pawła Małeckiego na domowy kajmak! Wystarczy tylko kilka składników i odrobina cierpliwości!
Miodowe sezamki ze słonecznikiem
Niemal wszystkie ulubione słodkości, możesz przygotować w domu. Jeśli uwielbiasz miodowe sezamki – spróbuj tych z przepisu Pawła Małeckiego.
Karmelki miodowe
Przygotuj karmelki o wyjątkowym smaku! Z dodatkiem anyżu, tymianku i oczywiście dużej ilości miodu!
Deser karmelowy z ryżem preparowanym
Paweł przygotowuje deser inspirowany tradycyjnymi szyszkami – ryż preparowany i słony krem kajmakowy! Pycha!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sernik piernikowy
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Ryba po japońsku
- Kapusta z grochem
- Wegańska ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Pierniki
- Wigilijny makowiec
- Uszka z grzybami
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (57)
1765 dni temu
W przepisie jest napisane, ze do wiekszego garnka przekladamy zestalona czesc mleczka kokosowego i za nic w swiecie nie moge sie domyslec, co to jest ta zestalona czesc mleczka kokosowego. Czy moge prosic o wyjasnienie, bo sama na to nie wpadne
odpowiedz
1764 dni temu
Dobrej jakości mleczko kokosowe po schłodzeniu powinno składać się z dwóch części - zestalonej śmietanki (twarda, biała, stała konsystencja). na dole puszki zaś wydziela się woda kokosowa. W tym przepisie używamy tylko tej stałej części. Zachęcamy również do obejrzenia filmu, na którym widać, czego używa Paweł :)
1718 dni temu
Mleczko kokosowe musi być chlodzone w lodówce przez dobę( chyba starczy noc ale nie jestem pewna) Po tym czasie po otwarciu puszki na gorze jest stala/twarda część a pod spodem płynna część. No i chodzi o tą stałą czyli górną część.
1707 dni temu
mleczko składa się z 2 części płynnej i zestalone, zestalona to ta twardsza
1366 dni temu
Mleko kokosowe w puszce jest jakby niewymieszane tzn. osobno jest część taka sztywna i połowa tego mleka to tak jakby "serwatka". Pewnie chodzi o włożenie do garnka tej części sztywnej. Nie należy wstrząsać wcześniej puszki. Tak myślę, bo używam na co dzień tego mleka. To moje spostrzeżenia.
1315 dni temu
Jest to ta gęsta część mleczka kokosowego. Zbiera się na wierzchu. Czyli nie mieszamy mleczka i nie wstrząsamy puszką. Najlepiej schłodzić mleczko przez dobę w lodowce, wówczas lepiej oddzieli się tłuszcz od wody. Otwieramy puszkę i łyżką zbieramy gęstą część.
1184 dni temu
Dzień dobry. Owa zestalona cześć mleczka kokosowego to taka biała, przypominająca śmietanę. Zaraz jak się otworzy wieczko. Na dole zwykle opada sama woda kokosowa. Pozdrawiam.
2113 dni temu
Czy ta masa nada się jako nadzienie do tarty czy jest zbyt stała?
odpowiedz
2112 dni temu
Nie polecamy wykorzystywać tej masy do tarty :)
2117 dni temu
czym można zastąpić mleko kokosowe? pytanie stąd iż mam alergię na kokosy
odpowiedz
2115 dni temu
Możesz zamienić mleko kokosowe na mleko skondensowane słodzone :)
2380 dni temu
Ciągutki wyszły! Są pyszne! Tylko następnego dnia zamiast być ciągliwe wytrącił się cukier. Nadal są dobre tylko że kruche. Czy rodzaj użytego cukru ma znaczenie?
odpowiedz
2380 dni temu
Im dłużej ciągutki leżą, tym są bardziej kruche :)
2384 dni temu
Powiem ładnie..... nie wyszło i to z Waszego mleczka.. zawiedziona jestem przeokrutnie. Tak na przepisie jak i Lidlowym mleczku kokosowym.. do teraz język mi ucieka, ale drugiego podejścia nie zrobię :/
odpowiedz
2381 dni temu
Aby ciągutki wyszły, należy dobrze odparować mleczko kokosowe. Pomocna w całym procesie jest próba przeprowadzona na talerzyku - tak jak sugeruje Paweł :)
2392 dni temu
na obrazku cukierki są zawinięte w folię a nie papier :/ to chyba różnica
odpowiedz
2392 dni temu
Jedne są zawinięte w folię, drugie w papier :)
2406 dni temu
Smak dziecinstwa hmm... blok czekoladowy :)
odpowiedz
2405 dni temu
I na ten smak mamy przepis! https://kuchnialidla.pl/domowy-blok-czekoladowy
2408 dni temu
Czy można w tym przepisie wykorzystać inne mleko roślinne, np. owsiane ?
odpowiedz
2407 dni temu
Zdecydowanie nie. Mleczko kokosowe ma zupełnie inną konsystencję niż napój owsiany czy sojowy.
2408 dni temu
Czy 300ml ma być stałej części mleczka kokosowego czy ogółem 300ml a z tego wybrać cześć stałą?
odpowiedz
2407 dni temu
Puszka mleczka kokosowego ma 400 ml. Część stała to około 300 ml.
2410 dni temu
CO TO ZNACZY : przekładamy (zestaloną) część mleczka kokosowego ?
odpowiedz
2409 dni temu
Mleczko kokosowe składa się z części płynnej i stałej. Zestalona część czyli stała :)
2470 dni temu
Wielkie dzięki za przepis :)
odpowiedz
2505 dni temu
witam w wielu przepisach wykorzystuje się gęstą część mleczka a do czego wykorzystać płynną?
odpowiedz
2504 dni temu
Możesz dodawać do sosów, do koktajli lub zup :)
2707 dni temu
Właśnie zrobiłam wegańskie ciągutki- są rewelacyjne, żadne kupne krówki nie mogą im się równać! Czekam na inne wegańskie przepisy :D
odpowiedz
2808 dni temu
świetny !!! bardzo mi się podobają te wegańskie przepisy. więcej wegańskich <3
odpowiedz
2825 dni temu
super, podoba mi się i do tego prosto i mało składników
odpowiedz
2830 dni temu
Super przepis, rzeczowa i sympatyczna prezentacja. Polecam :)
odpowiedz
2831 dni temu
Zrobilam i wyszly absolutnie fantastyczne!!! Smak boski i sie lekko ciagnely. Cala rodzina byla zachwycona. Przepis rozdalam trzy razy. Mialam puszke mleka 400 ml, nie szkodzi, po prostu trzeba tyc dluzej gotowac. Moim zdaniem, bo wiem po innych wypiekach z cukrem trzcinowym, CUKRU TRZCICNOWEGO NIE MOZNA ZASTAPIC BIALYM CUKREM. Cukier trzcinowy ma taka wlasciwosc, ze nadaje wypiekom lekkiej gumowatosci. Ciasteczka z bialym cukrem sa kruche, ciasteczka z trzcinowym cukrem, z tego samego przepisu, nie sa kruche, sa lekko "chewy" jak to jest napisane w niektorych przepisach po angielsku. Lekko gumowe. @ PAWEL: Uzyles cukru bialego czy trzcinowego?
odpowiedz
2832 dni temu
Nie wyszły:( wszystko dokładnie wg przepisu ale masa nie była po wystygnięciu ciągnąca tylko przypominała smarowidło nadające się na mazurka wielkanocnego. Może to jest lepszy pomysł. Próbowałem 2 krotnie z różnym mlekiem i za drugim razem podgrzewałem bardzo długo, żeby masa była gęstsza i lepiej stężała. Nic z tego. Napiszcie czy Wam wyszło !!
odpowiedz
2829 dni temu
Bardzo waży jest tutaj test talerzyka, o którym wspomina Paweł. Jeśli masa nie zastyga - należy ją gotować dłużej.
2834 dni temu
Aaa! Mozna jeszcze z gory sypnac wiórkami kokosowymi!!!
odpowiedz
2834 dni temu
Baaaardzo jestem ciekawa tych krówek. Wszystko mam w domu i w weekend musze wypróbowac!!! Brzmi pysznie! A moj chlopak, weganin, bardzo sie ucieszy. :) Wiecej takich latwych przepisow.
odpowiedz
2833 dni temu
Dziękujemy za miłe słowa :)
2835 dni temu
A co jak masa po 15min gotowania nie zgestniala ?
odpowiedz
2835 dni temu
Gotujemy dalej :)
2835 dni temu
czy możemy czymś zastąpić olej kokosowy? na przykład masłem?
odpowiedz
2836 dni temu
Super pomysł
odpowiedz
2838 dni temu
blok czekoladowy ;-) z orzechami i rodzynkami
odpowiedz
2839 dni temu
Moje od razu wyszły kruche a nie ciągutki ;-((
odpowiedz
2839 dni temu
Moje niestety też, pierw kleiły się a później przeciągnęłam je za długo i w efekcie mam kruche. Czekają mnie kolejne próby, bo niezależnie od konsystencji są PYSZNE!!
2840 dni temu
wegańskie przepisy w lidlu! <3 robicie to dobrze! :D
odpowiedz
2840 dni temu
Cukierki pudrowe,murzynki lub szyszki z ryżu preparowanego. Myśle że pomogłam.
odpowiedz
2840 dni temu
Czy cukier mogę zastąpić np stewią czy ksylitolem?
odpowiedz
2840 dni temu
Oczywiście :)
2841 dni temu
Czy koniecznie musi być naczynie żaroodporne...skoro niczego nie pieczemy? ;>
odpowiedz
2841 dni temu
Możesz oczywiście użyć innego naczynia :)
2841 dni temu
Super! Cieszę się, że pokazujecie wegańskie przepisy :)
odpowiedz
2841 dni temu
A co w przypadku, kiedy masa po schłodzeniu jednak będzie się kleiła?
odpowiedz
2841 dni temu
Gotujemy wówczas masę dłużej, a następnie robimy kolejny test :)
2841 dni temu
w jakim celu przekładamy odrobinę na schłodzony talerz?
odpowiedz
2841 dni temu
Aby sprawdzić czy masa się nie klei - jeśli nie, oznacza to, że jest gotowa :)
2843 dni temu
Świetna ta czołówka z "Sweet Master, zaprasza PM", mogłaby zostać na stałe
odpowiedz
zobacz wszystkie