
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Zagotowujemy cukier
Cukier trzcinowy gotujemy z wodą do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy miód, gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 minuty, cały czas obserwując, czy masa za bardzo się nie skarmelizowała. Gdy stwierdzimy, że ma złoty kolor, dodajemy uprażone ziarna sezamu i słonecznika oraz nasiona amarantusa.
Krok 2: Masę wylewamy na papier do pieczenia
Wszystko razem mieszamy i wylewamy całą masę na wcześniej przygotowany papier do pieczenia. Rozsmarowujemy, przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa jest chłodna, ale jeszcze plastyczna, ściągamy z góry papier do pieczenia. Masę kroimy w dowolne kształty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Świąteczne pierniczki
- Przekąski sylwestrowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto marchewkowe
- Makowiec japoński
- Makówki śląskie
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Mini burgery
- Klasyczna sałatka grecka
- Pieczona ryba po grecku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierniki
- Domek z piernika
- Uszka z grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Krokiety z mięsem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Sałatka gyros
- Zupa grzybowa z makaronem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)