Miodowe sezamki ze słonecznikiem

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Zagotowujemy cukier

Cukier trzcinowy gotujemy z wodą do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy miód, gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 minuty, cały czas obserwując, czy masa za bardzo się nie skarmelizowała. Gdy stwierdzimy, że ma złoty kolor, dodajemy uprażone ziarna sezamu i słonecznika oraz nasiona amarantusa.

Krok 2: Masę wylewamy na papier do pieczenia

Wszystko razem mieszamy i wylewamy całą masę na wcześniej przygotowany papier do pieczenia. Rozsmarowujemy, przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa jest chłodna, ale jeszcze plastyczna, ściągamy z góry papier do pieczenia. Masę kroimy w dowolne kształty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Herbaciane paluszki

Łatwe w wykonaniu kruche ciasteczka z dodatkiem roztartej w moździerzu herbaty!

Herbaciane paluszki
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 35 ten przepis nie jest wegetariański

Paweł Małecki

Energetyczne batony

Domowe, energetyczne batony, które możesz zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły!

Energetyczne batony

poziom trudności: średni czas przygotowania: 3:00 liczba porcji: 10 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Kruche ciasteczka z orzechami

Pyszne kruche ciasteczka, doskonałe jako słodka przekąska na drugie śniadanie!

Kruche ciasteczka z orzechami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 30 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!