Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
 - piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
 
Krok 1: Nożem siekamy składniki
Mąkę pszenną i cukier puder przesiewamy. Na deskę wysypujemy mąkę, cukier puder i mączkę migdałową. Dodajemy schłodzone masło, pokrojone w kostkę. Całość siekamy nożem. Herbatę oraz cukier waniliowy rozcieramy w moździerzu. Dodajemy połowę skórki otartej z pomarańczy i rozcieramy. Mieszankę dodajemy do mąki i siekamy.
Krok 2: Herbaciane paluszki układamy na blaszce
Dodajemy żółtka i siekamy do połączenia składników. Następnie ciasto zagniatamy (jeśli ciasto nie będzie się kleić, możemy dodać odrobinę zimnej wody). Z kawałków ciasta formujemy wałeczki o średnicy ok. 1,5 cm. Z góry lekko spłaszczamy, a następnie tniemy nożem ukośnie na kawałki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 22-25 minut.
Krok 3: Przygotowujemy cukier do obsypania ciastek
W moździerzu rozcieramy herbatę z dwoma rodzajami cukru. Dodajemy drugą połowę skórki pomarańczowej i jeszcze chwilę rozdrabniamy. Mieszankę wysypujemy na płaski talerz. Wypieczone, jeszcze gorące paluszki obtaczamy w cukrowej posypce i odkładamy na bok do wystudzenia.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa grzybowa z makaronem
 - Sernik pistacjowy
 - Bardzo puszysty sernik z wiaderka
 - Ryba po japońsku
 - Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
 - Kutia
 - Jajka na miękko
 - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
 - Golonka pieczona po bawarsku
 - Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
 - Piernik świąteczny
 - Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
 - Burek ze szpinakiem
 - Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
 - Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
 - Uszka z grzybami
 - Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
 - Ryba z piekarnika
 - Klasyczna sałatka grecka
 - Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
 
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 


				
				
				
				
				
				
				
				
    
Komentarze (3)
3307 dni temu
czy zamiast mąki migdałowej można użyć kokosowej?
Odpowiedz
3304 dni temu
Możesz wypróbować taką zamianę! Daj znam koniecznie znać, jak smakowało! :)
3310 dni temu
Wyglądają apetycznie
Odpowiedz