Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- mikser/robot kuchenny
- matę silikonową do makaroników
- 2 rękawy cukiernicze
- wagę kuchenną
- termometr cukierniczy
- blachę do pieczenia
- blender/malakser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 130˚C
KROK 1: Gotujemy aquafabę
Aquafabę, czyli płyn z puszki ciecierzycy, wlewamy do garnka. Gotujemy na średnim ogniu, aż zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje. Pozostawiamy do wystudzenia. Finalnie potrzebujemy 120 ml gęstej aquafaby.
KROK 2: Przygotowujemy syrop cukrowy
Do rondelka wsypujemy 150 g cukru i wlewamy 50 ml wody. Podgrzewamy na średnim ogniu, nie mieszając.
KROK 3: Łączymy składniki masy na makaroniki
Migdały mieszamy razem z cukrem pudrem i przesiewamy przez sito o drobnych oczkach. Aqufabę dzielimy na pół. Jedną część dodajemy do migdałów oraz cukru pudru i dokładnie mieszamy, drugą przekładamy do misy miksera. Aquafabę ubijamy przez 3 minuty, zaczynając od najniższych obrotów miksera, następnie zwiększamy obroty i ubijamy 5-8 minut. Pod koniec wolno wsypujemy pozostałe 30 g cukru i dalej ubijamy. Kiedy temperatura syropu cukrowego osiągnie 110˚C (sprawdzamy termometrem cukierniczym lub przeprowadzamy próbę pióra), wlewamy go cienkim strumieniem do ubijanej na małych obrotach aquafaby. Następnie zwiększamy obroty i całość miksujemy kolejne 5-8 minut, aż masa się wystudzi. Ubitą aquafabę łączymy z masą migdałową w trzech turach, dokładnie mieszając.
KROK 4: Pieczemy makaroniki
Blachę piekarnikową wykładamy matą do makaroników lub papierem do pieczenia. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na blachę. Blachą uderzamy kilka razy o blat, żeby makaroniki odrobinę się rozlały oraz pozbyły nadmiaru powietrza. Makaroniki odstawiamy na 30-50 minut, aż będą suche oraz matowe i utworzy się na nich charakterystyczna skorupka. Po tym czasie pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 130˚C przez 12 minut. Makaroniki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Zdejmujemy z papieru, dopiero gdy będą całkowicie wystudzone.
KROK 5: Przygotowujemy krem
Do misy blendera przekładamy obrane i pozbawione pestki awokado oraz obranego banana. Dodajemy kakao, syrop klonowy i skórkę otartą z pomarańczy. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji i przekładamy do rękawa cukierniczego.
KROK 6: Dekorujemy makaroniki
Na połowę makaroników szprycujemy krem, a następnie przykrywamy je pozostałymi makaronikami. Czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej dekorujemy wierzch makaroników.
Zobacz podobne
przepisy
Makaroniki nadziewane czekoladą
Małe makaroniki i pyszna czekolada to połączenie, któremu trudno się oprzeć. Skusisz się?
Francuskie makaroniki
Klasyka francuskiego cukiernictwa - makaroniki przełożone pysznym kremem!
Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową
Inspirowany kuchnią Włoch przysmak w wydaniu naszego cukiernika – pyszne ciasteczka z orzechami i konfiturą.
„Podwodne” rogaliki migdałowe
Sprawdź pomysł Pawła na przygotowanie wyjątkowo puszystych i zaskakująco smacznych rogalików, ciekawą „wodną” metodą!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową
- Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
- Francuskie makaroniki
- Ciasto marchewkowe z czekoladą
- Piernik staropolski
- Gofry bananowe z polewą czekoladową
- Ciasto Fale Dunaju
- Wegańskie bounty owocowe
- Wegańskie naleśniki bez jajek z borówkami
- Wegańska tarta z malinami
- Muffiny z wiśniami
- Batony z orzechami pekan
- 3 dania z awokado: lody, chlebek i makaron
- Biszkopt z galaretką pomarańczową
- Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami
- Sorbet malinowo-brzoskwiniowy
- Markizy owsiane z marchewką i konfiturą truskawkową
- Wegańska pavlova
- Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami
- Placki ziemniaczane z musem jabłkowym
- Schab duszony z sałatką i brokułami
- Hummus z bobu
- Ciasteczka z wróżbą
- Sałatka mięsna podawana z ziołowym dressingiem ze śmietaną
- Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem
- Tosty francuskie z karmelizowanymi owocami
- Pierś kurczaka z ziemniakami i marchewką z groszkiem
- Kruche orzechowe babeczki z owocami leśnymi
- Oponki serowe z sosem malinowym
- Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)