Kimchi
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • słoik o pojemności 2 l z pokrywką

Kapusta fermentuje po około 2-4 dniach.

Krok 1: Zanurzamy kapustę w zalewie

Głąb kapusty pekińskiej odcinamy, kapustę dzielimy na liście i dobrze myjemy. Osączamy i rwiemy na kawałki o wielkości ok. 5 cm. Przekładamy do dużej miski. 40 g soli rozpuszczamy w 1 litrze wody i wlewamy do kapusty. Przykrywamy talerzem, obciążamy (np. dużym naczyniem napełnionym wodą) i odstawiamy na 5-6 godzin. W tym czasie kapustę w zalewie raz obracamy.

Krok 2: Kroimy warzywa

Kapustę odcedzamy na sicie, przekładamy do miski, zalewamy świeżą wodą i moczymy przez 5 minut. Imbir oraz czosnek obieramy i drobno ścieramy. Mieszamy z cukrem i chili. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Dodajemy z sosem sojowym do mieszanki składników.

Krok 3: Doprawiamy kapustę

Kapustę ponownie odcedzamy i dobrze osączamy. Następnie łączymy z mieszanką składników (możemy założyć jednorazowe rękawiczki, ponieważ chili w proszku może parzyć) i układamy warstwami w czystym, wypłukanym wrzątkiem i ostudzonym słoiku. 1½ łyżeczki soli rozpuszczamy w 750 ml wody i wlewamy do kapusty. Kilkakrotnie delikatnie uderzamy w słoik, aby usunąć nadmiar powietrza. Obciążamy czystym kamieniem lub szklaną pokrywką tak, aby kapusta znajdowała się pod powierzchnią cieczy. Słoik luźno okrywamy kawałkiem ręcznika papierowego i przykrywamy pokrywką. Odstawiamy do fermentacji w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na 2-4 dni.

Po tym czasie próbujemy kimchi i jeśli smak jest odpowiedni, wstawiamy słoik do lodówki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Gość Gość
    843 dni temu
    Jak długo można przechowywać kimchi w lodówce?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    843 dni temu
    Kimchi przełożone do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoika można przechowywać w lodówce nawet do miesiąca.
  • Marta Marta
    766 dni temu
    Dobrze ukiszone to nawet pół roku. Należy traktować jak każde inne kiszonki.
  • Gość Gość
    852 dni temu
    A kleik z mąki ryżowej gdzie, a sos rybny??? Koło kimczi to nawet nie leżało

    odpowiedz

  • Gość Gość
    846 dni temu
    Sos rybny (jak i mąkę) akurat łatwo można zastąpić ;). W wersji wegańskiej dodaje się po prostu osoloną wodę. Nie zmienia to faktu, że zarówno przepis jak i przygotowanie zostawia wiele do życzenia :D. No i gdzie jest gochugaru? I proporcje mnie zastanawiają...
  • Gość Gość
    908 dni temu
    Dokładnie Gosciu - ten przepis z kimchi nie ma NIC wspólnego, niestety. Polecam szukać filmów z przepisem na kimchi na YT, nie robić z tego.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    860 dni temu
    no raczej
  • Gość Gość
    1537 dni temu
    To zdecydowanie nie jest kimchi, prawdziwe kimchi robi się inaczej zupełnie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1288 dni temu
    A jak?
  • Gość Gość
    1151 dni temu
    Dokładnie. Samo chili (papryczki) musi być konkretne, nie byle jakie.
  • Gość Gość
    1729 dni temu
    to nie jest kim chi .niestety

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1773 dni temu
    Co to ma być.... Gdzie jest sos rybny, kleik ryżowy, płatków chili (gochugaru)..... To nie jest kimchi tylko pekinka na ostro.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1805 dni temu
    Szkoda tylko, że to nie ma nic wspólnego z prawdziwym kimchi :v

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!