Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- słoik o pojemności 2 l z pokrywką
Kapusta fermentuje po około 2-4 dniach.
Krok 1: Zanurzamy kapustę w zalewie
Głąb kapusty pekińskiej odcinamy, kapustę dzielimy na liście i dobrze myjemy. Osączamy i rwiemy na kawałki o wielkości ok. 5 cm. Przekładamy do dużej miski. 40 g soli rozpuszczamy w 1 litrze wody i wlewamy do kapusty. Przykrywamy talerzem, obciążamy (np. dużym naczyniem napełnionym wodą) i odstawiamy na 5-6 godzin. W tym czasie kapustę w zalewie raz obracamy.
Krok 2: Kroimy warzywa
Kapustę odcedzamy na sicie, przekładamy do miski, zalewamy świeżą wodą i moczymy przez 5 minut. Imbir oraz czosnek obieramy i drobno ścieramy. Mieszamy z cukrem i chili. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Dodajemy z sosem sojowym do mieszanki składników.
Krok 3: Doprawiamy kapustę
Kapustę ponownie odcedzamy i dobrze osączamy. Następnie łączymy z mieszanką składników (możemy założyć jednorazowe rękawiczki, ponieważ chili w proszku może parzyć) i układamy warstwami w czystym, wypłukanym wrzątkiem i ostudzonym słoiku. 1½ łyżeczki soli rozpuszczamy w 750 ml wody i wlewamy do kapusty. Kilkakrotnie delikatnie uderzamy w słoik, aby usunąć nadmiar powietrza. Obciążamy czystym kamieniem lub szklaną pokrywką tak, aby kapusta znajdowała się pod powierzchnią cieczy. Słoik luźno okrywamy kawałkiem ręcznika papierowego i przykrywamy pokrywką. Odstawiamy do fermentacji w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na 2-4 dni.
Po tym czasie próbujemy kimchi i jeśli smak jest odpowiedni, wstawiamy słoik do lodówki.
Zobacz podobne
przepisy
Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Klasyczne polskie danie na Wigilię i nie tylko. Dwa rodzaje kapusty, grzyby i aromatyczne przyprawy to wyjątkowe połączenie.
Domowa kapusta kiszona
Najlepsza kiszona kapusta to ta zrobiona w domu! Wypróbuj prosty przepis, który zachwyci całą rodzinę!
Kiszonka orientalna
Spróbuj kiszonej kapusty w nowoczesnym wydaniu – z imbirem, sezamem i sosem sojowym!
Sałatka bawarska z kapusty
Kapusta, odrobina boczku, cebula i przyprawy nadają tej sałatce wyjątkowy smak, którego musisz spróbować!
Co to jest kimchi?
Kimchi – co to jest? Żeby dowiedzieć się, co to jest kimchi, należy zagłębić się w historię Korei Południowej. Źródła historyczne podają, że sposób fermentowania warzyw z dodatkiem ostrej papryki znany jest od wieków i z początku miał on służyć do przedłużania daty przydatności do spożycia ulubionych warzyw. Przygotowane w ten sposób warzywa szybko znalazły swoich miłośników, a proces przyrządzania kimchi na stałe wpisał się w tradycję kulinarną Korei.
Z czego powstaje kimchi? Kimchi przyrządza się z kapusty pekińskiej, białej rzodkwi, ogórka oraz ostrej papryczki w postaci sproszkowanej (gochugaru) lub pasty (gochujang). Kapustę oraz inne składniki naciera się papryczką i wsadza do naczynia przeznaczonego do fermentacji.
W oryginalnym przepisie znajduje się sos sojowy oraz sos ostrygowy i rybny, sól, cukier oraz czosnek, ale kimchi można przygotować także w bardziej minimalistycznej wersji, także wegetariańskiej. Gotowe kimchi zostawia się do sfermentowania na kilka dni, a nawet tygodni. Nie chcesz czekać tak długo? W kolejnym akapicie zdradzimy Ci jak zrobić pyszne i szybkie kimchi.
Kimchi – sprawdzony przepis kuchni koreańskiej
Jak przygotować idealne i szybkie kimchi? Tytułowy przepis na kimchi jest nieco uproszczoną wersją oryginalnego przepisu, która smakuje równie dobrze. Żeby przyrządzić pyszne, domowe i podstawowe kimchi z kapusty pekińskiej potrzebujesz tylko kilku świeżych składników, dużego naczynia oraz 2-3 dni, które przeznaczysz na fermentację.
Jak zrobić dobre kimchi po polsku? Zacznij od wybrania świeżych składników dobrej jakości — wszelkie objawy zepsucia przed rozpoczęciem fermentacji mogą popsuć cały jej przebieg, dlatego upewnij się dokładnie, czy kapusta, jak i inne składniki nie mają pleśni lub innych objawów zepsucia. Wybrane składniki należy umyć, a potem zasolankować i zostawić na kilka godzin.
Po upływie wyznaczonego czasu kapustę należy ponownie zalać solanką wraz z przyprawami, a potem przecedzić ją i pokroić. Rzepę, rzodkiew lub inne produkty, które mają znaleźć się w kimchi solidnie, natrzeć papryką, cukrem oraz solą i wybranymi przyprawami, zalać wrzątkiem i wsadzić do naczynia przeznaczonego do fermentacji i przykryć czystą ścierką. Naczynie należy odstawić w ciemne miejsce i poczekać, aż kimchi zacznie fermentować. Im dłużej będzie fermentowało, tym jego smak będzie bardziej intensywny.
Jak zrobić kimchi w domu? Triki na chrupiące, aromatyczne kimchi
Jak zrobić kimchi w domu? Przygotowanie domowego kimchi jest niezwykle proste, o ile posiada się dobry przepis i podstawową wiedzę na temat fermentacji. Żeby przyrządzić domowe kimchi o idealnej strukturze i smaku, należy zacząć od wybrania odpowiedniej kapusty. Do tej pysznej przekąski nadają się kapusty średniej wielkości, których liście nie są uszkodzone. Kapusta powinna być zbita, ale nie nazbyt twarda.
Wybraną kapustę dobrze przygotuj przed fermentacją. Najpierw porządnie ją umyj, a potem wymocz w solance przez co najmniej 3 godziny i wypłukaj. Czynność powtórz po raz drugi, a nawet trzeci, dodając do solanki wybrane przyprawy. Solankowanie pozwoli Ci utrzymać wilgoć w środku kapusty i uniknąć procesów gnilnych, dając efekt w postaci chrupiącego, aromatycznego kimchi.
Bardzo ważne jest także odpowiednie przyprawienie kapusty — postaraj się kontrolować ilość dodawanych przypraw, aby nie zdominowały za bardzo smaku całej kiszonki. Zbyt duża ilość przypraw doda kimchi nieco gorzkiego posmaku.
Co jeszcze dodać do kimchi, aby dodać mu więcej smaku? W niektórych przepisach znajdziesz kleik ryżowy, który pozwala przyspieszyć fermentację, przy jednoczesnym zachowaniu chrupkości warzyw. Jeśli chcesz, aby kimchi szybciej się ukisiło, dodaj do niego słodkie owoce np. gruszkę lub ananas — zawarty w nich cukier zmiękczy wszystkie składniki i przyspieszy fermentację.
Podczas przygotowywania kimchi zachowaj bezwzględną higienę, używając czystych naczyń i narzędzi — jeśli jakieś zanieczyszczenia dostaną się do kiszonki, zacznie się psuć. Bardzo ważne jest także jej odpowiednie przechowywanie po zakończeniu fermentacji. Najlepiej jest wsadzić naczynie do lodówki — niska temperatura zatrzyma fermentację.
Do czego podawać kimchi?
Zastanawiasz się, do czego podawać kimchi? Kimchi to wszechstronny składnik, który może być podawany jako dodatek do wielu koreańskich (ale nie tylko) potraw. Ta pyszna kiszonka stanowi także składnik wielu potraw — gulaszu kimchi jjiigae, naleśników kimchi-jeon lub smażonego ryżu bokkeumbap. Potrawy z kimchi charakteryzują się intensywnym, lekko słonym smakiem z mocno wyczuwalną ostrością.
Co jeszcze można zrobić z kimchi? Jeśli przepadasz za zupami, możesz przygotować aromatyczny ramen z dodatkiem kimchi. To danie z kimchi doskonale sprawdzi się w trakcie przeziębienia jako alternatywa dla tradycyjnego rosołu. Kimchi możesz wykorzystać także do sałatek, bowli, dań z makaronem, a nawet kanapek. Przekonaj się sam!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto na pierogi
- Piernik staropolski
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ryba po japońsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Uszka z grzybami
- Wegańska ryba po grecku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Śledzie po kaszubsku
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
440 dni temu
Zrobiona. Bardzo dobra. Polecam
odpowiedz
1403 dni temu
Jak długo można przechowywać kimchi w lodówce?
odpowiedz
1403 dni temu
Kimchi przełożone do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoika można przechowywać w lodówce nawet do miesiąca.
1325 dni temu
Dobrze ukiszone to nawet pół roku. Należy traktować jak każde inne kiszonki.
1412 dni temu
A kleik z mąki ryżowej gdzie, a sos rybny??? Koło kimczi to nawet nie leżało
odpowiedz
1405 dni temu
Sos rybny (jak i mąkę) akurat łatwo można zastąpić ;). W wersji wegańskiej dodaje się po prostu osoloną wodę. Nie zmienia to faktu, że zarówno przepis jak i przygotowanie zostawia wiele do życzenia :D. No i gdzie jest gochugaru? I proporcje mnie zastanawiają...
1467 dni temu
Dokładnie Gosciu - ten przepis z kimchi nie ma NIC wspólnego, niestety. Polecam szukać filmów z przepisem na kimchi na YT, nie robić z tego.
odpowiedz
1419 dni temu
no raczej
2097 dni temu
To zdecydowanie nie jest kimchi, prawdziwe kimchi robi się inaczej zupełnie
odpowiedz
1848 dni temu
A jak?
1710 dni temu
Dokładnie. Samo chili (papryczki) musi być konkretne, nie byle jakie.
2288 dni temu
to nie jest kim chi .niestety
odpowiedz
2333 dni temu
Co to ma być.... Gdzie jest sos rybny, kleik ryżowy, płatków chili (gochugaru)..... To nie jest kimchi tylko pekinka na ostro.
odpowiedz
2365 dni temu
Szkoda tylko, że to nie ma nic wspólnego z prawdziwym kimchi :v
odpowiedz
zobacz wszystkie