
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- słoik o pojemności 2 l z pokrywką
Kapusta fermentuje po około 2-4 dniach.
Krok 1: Zanurzamy kapustę w zalewie
Głąb kapusty pekińskiej odcinamy, kapustę dzielimy na liście i dobrze myjemy. Osączamy i rwiemy na kawałki o wielkości ok. 5 cm. Przekładamy do dużej miski. 40 g soli rozpuszczamy w 1 litrze wody i wlewamy do kapusty. Przykrywamy talerzem, obciążamy (np. dużym naczyniem napełnionym wodą) i odstawiamy na 5-6 godzin. W tym czasie kapustę w zalewie raz obracamy.
Krok 2: Kroimy warzywa
Kapustę odcedzamy na sicie, przekładamy do miski, zalewamy świeżą wodą i moczymy przez 5 minut. Imbir oraz czosnek obieramy i drobno ścieramy. Mieszamy z cukrem i chili. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Dodajemy z sosem sojowym do mieszanki składników.
Krok 3: Doprawiamy kapustę
Kapustę ponownie odcedzamy i dobrze osączamy. Następnie łączymy z mieszanką składników (możemy założyć jednorazowe rękawiczki, ponieważ chili w proszku może parzyć) i układamy warstwami w czystym, wypłukanym wrzątkiem i ostudzonym słoiku. 1½ łyżeczki soli rozpuszczamy w 750 ml wody i wlewamy do kapusty. Kilkakrotnie delikatnie uderzamy w słoik, aby usunąć nadmiar powietrza. Obciążamy czystym kamieniem lub szklaną pokrywką tak, aby kapusta znajdowała się pod powierzchnią cieczy. Słoik luźno okrywamy kawałkiem ręcznika papierowego i przykrywamy pokrywką. Odstawiamy do fermentacji w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na 2-4 dni.
Po tym czasie próbujemy kimchi i jeśli smak jest odpowiedni, wstawiamy słoik do lodówki.
Zobacz podobne
przepisy
Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Klasyczne polskie danie na Wigilię i nie tylko. Dwa rodzaje kapusty, grzyby i aromatyczne przyprawy to wyjątkowe połączenie.

Domowa kapusta kiszona
Najlepsza kiszona kapusta to ta zrobiona w domu! Wypróbuj prosty przepis, który zachwyci całą rodzinę!

Kiszonka orientalna
Spróbuj kiszonej kapusty w nowoczesnym wydaniu – z imbirem, sezamem i sosem sojowym!

Sałatka z kapusty po bawarsku
Kapusta, odrobina boczku, cebula i przyprawy nadają tej sałatce wyjątkowy smak, którego musisz spróbować!

Komentarze (13)
843 dni temu
Jak długo można przechowywać kimchi w lodówce?
odpowiedz
843 dni temu
Kimchi przełożone do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoika można przechowywać w lodówce nawet do miesiąca.
766 dni temu
Dobrze ukiszone to nawet pół roku. Należy traktować jak każde inne kiszonki.
852 dni temu
A kleik z mąki ryżowej gdzie, a sos rybny??? Koło kimczi to nawet nie leżało
odpowiedz
846 dni temu
Sos rybny (jak i mąkę) akurat łatwo można zastąpić ;). W wersji wegańskiej dodaje się po prostu osoloną wodę. Nie zmienia to faktu, że zarówno przepis jak i przygotowanie zostawia wiele do życzenia :D. No i gdzie jest gochugaru? I proporcje mnie zastanawiają...
908 dni temu
Dokładnie Gosciu - ten przepis z kimchi nie ma NIC wspólnego, niestety. Polecam szukać filmów z przepisem na kimchi na YT, nie robić z tego.
odpowiedz
860 dni temu
no raczej
1537 dni temu
To zdecydowanie nie jest kimchi, prawdziwe kimchi robi się inaczej zupełnie
odpowiedz
1288 dni temu
A jak?
1151 dni temu
Dokładnie. Samo chili (papryczki) musi być konkretne, nie byle jakie.
1729 dni temu
to nie jest kim chi .niestety
odpowiedz
1773 dni temu
Co to ma być.... Gdzie jest sos rybny, kleik ryżowy, płatków chili (gochugaru)..... To nie jest kimchi tylko pekinka na ostro.
odpowiedz
1805 dni temu
Szkoda tylko, że to nie ma nic wspólnego z prawdziwym kimchi :v
odpowiedz
zobacz wszystkie