
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- słoik o pojemności 2 l z pokrywką
Kapusta fermentuje po około 2-4 dniach.
Krok 1: Zanurzamy kapustę w zalewie
Głąb kapusty pekińskiej odcinamy, kapustę dzielimy na liście i dobrze myjemy. Osączamy i rwiemy na kawałki o wielkości ok. 5 cm. Przekładamy do dużej miski. 40 g soli rozpuszczamy w 1 litrze wody i wlewamy do kapusty. Przykrywamy talerzem, obciążamy (np. dużym naczyniem napełnionym wodą) i odstawiamy na 5-6 godzin. W tym czasie kapustę w zalewie raz obracamy.
Krok 2: Kroimy warzywa
Kapustę odcedzamy na sicie, przekładamy do miski, zalewamy świeżą wodą i moczymy przez 5 minut. Imbir oraz czosnek obieramy i drobno ścieramy. Mieszamy z cukrem i chili. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Dodajemy z sosem sojowym do mieszanki składników.
Krok 3: Doprawiamy kapustę
Kapustę ponownie odcedzamy i dobrze osączamy. Następnie łączymy z mieszanką składników (możemy założyć jednorazowe rękawiczki, ponieważ chili w proszku może parzyć) i układamy warstwami w czystym, wypłukanym wrzątkiem i ostudzonym słoiku. 1½ łyżeczki soli rozpuszczamy w 750 ml wody i wlewamy do kapusty. Kilkakrotnie delikatnie uderzamy w słoik, aby usunąć nadmiar powietrza. Obciążamy czystym kamieniem lub szklaną pokrywką tak, aby kapusta znajdowała się pod powierzchnią cieczy. Słoik luźno okrywamy kawałkiem ręcznika papierowego i przykrywamy pokrywką. Odstawiamy do fermentacji w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na 2-4 dni.
Po tym czasie próbujemy kimchi i jeśli smak jest odpowiedni, wstawiamy słoik do lodówki.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z kapusty po bawarsku
Kapusta, odrobina boczku, cebula i przyprawy nadają tej sałatce wyjątkowy smak, którego musisz spróbować!

Kiszonka orientalna
Spróbuj kiszonej kapusty w nowoczesnym wydaniu – z imbirem, sezamem i sosem sojowym!

Domowa kapusta kiszona
Najlepsza kiszona kapusta to ta zrobiona w domu! Wypróbuj prosty przepis, który zachwyci całą rodzinę!

Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Klasyczne polskie danie na Wigilię i nie tylko. Dwa rodzaje kapusty, grzyby i aromatyczne przyprawy to wyjątkowe połączenie.

Komentarze (12)
23 dni temu
Jak długo można przechowywać kimchi w lodówce?
odpowiedz
23 dni temu
Kimchi przełożone do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoika można przechowywać w lodówce nawet do miesiąca.
32 dni temu
A kleik z mąki ryżowej gdzie, a sos rybny??? Koło kimczi to nawet nie leżało
odpowiedz
26 dni temu
Sos rybny (jak i mąkę) akurat łatwo można zastąpić ;). W wersji wegańskiej dodaje się po prostu osoloną wodę. Nie zmienia to faktu, że zarówno przepis jak i przygotowanie zostawia wiele do życzenia :D. No i gdzie jest gochugaru? I proporcje mnie zastanawiają...
88 dni temu
Dokładnie Gosciu - ten przepis z kimchi nie ma NIC wspólnego, niestety. Polecam szukać filmów z przepisem na kimchi na YT, nie robić z tego.
odpowiedz
40 dni temu
no raczej
717 dni temu
To zdecydowanie nie jest kimchi, prawdziwe kimchi robi się inaczej zupełnie
odpowiedz
468 dni temu
A jak?
331 dni temu
Dokładnie. Samo chili (papryczki) musi być konkretne, nie byle jakie.
909 dni temu
to nie jest kim chi .niestety
odpowiedz
953 dni temu
Co to ma być.... Gdzie jest sos rybny, kleik ryżowy, płatków chili (gochugaru)..... To nie jest kimchi tylko pekinka na ostro.
odpowiedz
985 dni temu
Szkoda tylko, że to nie ma nic wspólnego z prawdziwym kimchi :v
odpowiedz
zobacz wszystkie