
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tłuczek do mięsa
- tarkę o dużych oczkach
- tarkę o drobnych oczkach
- słoiki o pojemności 500 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: SZATKUJEMY KAPUSTĘ PEKIŃSKĄ
Kapustę pekińską szatkujemy na paski grubości około 3 cm. Przekładamy do miski i oprószamy solą. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie dociskamy kapustę tłuczkiem lub odciskamy ją w dłoniach, aby pozbyć się jak największej ilości soku.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE WARZYWA
Dymkę siekamy. Marchewkę i rzodkiew daikon ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek i imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
KROK 3: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Do miski z kapustą dodajemy warzywa, sos rybny i płatki chili. Całość mieszamy.
KROK 4: WYPEŁNIAMY SŁOIKI WARZYWAMI
Warzywa umieszczamy ciasno w dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych słoikach, wypełniając je do 1,5 cm poniżej górnej krawędzi. Zalewamy wodą zagotowaną z solą, tak aby solanka przykryła wszystkie warzywa.
KROK 5: ODSTAWIAMY KIMCHI DO FERMENTACJI
Zamknięte słoiki umieszczamy z dala od bezpośredniego światła. Warzywa fermentujemy od 3 do 21 dni, od czasu do czasu otwierając słoiki, aby uwolnić gazy fermentacyjne.
W razie potrzeby uzupełniamy poziom solanki tak, aby warzywa znajdowały się na poziomie 1,5 cm poniżej krawędzi słoika. Po sfermentowaniu schładzamy gotowe kimchi.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Mus truskawkowy
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Botwinka – przepis na zupę z botwiny
- Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
- Kurczak po wietnamsku
- Deser z tapioką
- Kurczak w sosie pomidorowym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Corn dog
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
209 dni temu
W składnikach jest "Rzodkiewka", a w treści przepisu "rzodkiew daikon". To są dwie zupełnie różne rzeczy! Szkoda, że kupiłem rzodkiewkę, a własnie jestem w trakcie realizacji przepisu i zorientowałem się, że do niczego mi się ona nie przyda, a brakuje mi rzodkwi daikon...
odpowiedz
206 dni temu
Jakubie, bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi na ten błąd na liście składników. Pracujemy nad tym, aby rzodkiew daikon trafiła na swoje miejsce :)
17 dni temu
no a teraz jeszcze ja się na to nabrałam,a błąd nie został naprawiony
507 dni temu
Zrobiłem według przepisu. Pardzo dobre Kimchi Podrawiam
odpowiedz
1157 dni temu
Szkoda tylko, że nie ma to nic współnego z oryginalnym kimchi
odpowiedz