Proste kimchi

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • tłuczek do mięsa
  • tarkę o dużych oczkach
  • tarkę o drobnych oczkach
  • słoiki o pojemności 500 ml

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: SZATKUJEMY KAPUSTĘ PEKIŃSKĄ

Kapustę pekińską szatkujemy na paski grubości około 3 cm. Przekładamy do miski i oprószamy solą. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut.

Po tym czasie dociskamy kapustę tłuczkiem lub odciskamy ją w dłoniach, aby pozbyć się jak największej ilości soku.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE WARZYWA

Dymkę siekamy. Marchewkę i rzodkiew daikon ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek i imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

KROK 3: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Do miski z kapustą dodajemy warzywa, sos rybny i płatki chili. Całość mieszamy.

KROK 4: WYPEŁNIAMY SŁOIKI WARZYWAMI

Warzywa umieszczamy ciasno w dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych słoikach, wypełniając je do 1,5 cm poniżej górnej krawędzi. Zalewamy wodą zagotowaną z solą, tak aby solanka przykryła wszystkie warzywa.

KROK 5: ODSTAWIAMY KIMCHI DO FERMENTACJI

Zamknięte słoiki umieszczamy z dala od bezpośredniego światła. Warzywa fermentujemy od 3 do 21 dni, od czasu do czasu otwierając słoiki, aby uwolnić gazy fermentacyjne.

W razie potrzeby uzupełniamy poziom solanki tak, aby warzywa znajdowały się na poziomie 1,5 cm poniżej krawędzi słoika. Po sfermentowaniu schładzamy gotowe kimchi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!