Wyczesana pinsa z grilla według Nieuczesanej
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ: 

  • grill (najlepiej z pokrywą)
  • pojemniki do przenoszenia składników. 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ 

Starannie myjemy wszystkie warzywa. 

Szatkujemy niewielką część kapusty. Połowę cebulki kroimy w drobne piórka, a ogórek w plasterki. 4 pomidorki kroimy na ćwiartki. 

Wszystkie warzywa przekładamy do zamykanego pojemnika i dodajemy przyprawę do sałatek według instrukcji na opakowaniu. 

Odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów (jaśniejsze części) i przekładamy szparagi z resztą pomidorków do drugiego zamykanego pojemnika. Opcjonalnie skrapiamy całość oliwą. 

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY GRILLA 

Rozpalamy grilla, najlepiej z węglem drzewnym, tak aby cały węgiel się żarzył. 

Ustawiamy ruszt w najwyższej pozycji. 

KROK 3: GRILLUJEMY 

Pomidorki i szparagi kładziemy na ruszt na kilka minut, aby się przyrumieniły. Następnie odkładamy je do pojemnika. 

Na pinsie układamy kilka plastrów prosciutto. Kładziemy ją na ruszt i zamykamy pokrywę.

WKAZÓWKA: Jeśli czujesz, że nie masz wprawy, możesz także położyć na ruszcie folię aluminiową i dopiero na niej umieścić potrawę. 

KROK 4: SKŁADAMY DANIE 

Gdy tylko ciasto będzie miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz, przekładamy je na talerz. 

Na wierzchu układamy szparagi i pomidorki. Na środku kładziemy burratę, oprószamy całość gruboziarnistą solą oraz opcjonalnie skrapiamy oliwą dla smaku. Podajemy z sałatką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!