Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sito
- ręcznik papierowy
- praskę do czosnku
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY JACKFRUITA
Jackfruita odsączamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Marchewkę kroimy w cienkie słupki. Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy i smażymy na nim owoc chlebowca i marchewkę przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek wyciskamy przez praskę. W misce łączymy wodę ze skrobią kukurydzianą. Następnie dodajemy cukier trzcinowy, sos sojowy, ocet ryżowy, imbir, czosnek i syrop klonowy.
KROK 3: DUSIMY JACKFRUITA
Zarumienionego jackfruita zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Całość gotujemy przez ok. 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje.
KROK 4: PODAJEMY DANIE
Papryczkę chili siekamy w cienkie paski. Jackfruita przenosimy na talerz i oprószamy papryczką i sezamem. Danie podajemy gorące z dodatkiem ryżu.
Zobacz podobne
przepisy
Tacos z jackfruitem w stylu carnitas
Klasyka kuchni w stylu meksykańskim, ale w wersji wegańskiej! Tacos inspirowane tacos carnitas, w których wieprzowinę zastępuje jackfruit. Zdecydowanie trzeba ich spróbować!
Pulled pork z jackfruita
W przepisie Kingi jackfruit, czyli owoc chlebowca, zastępuje szarpaną wieprzowinę. Podany z aromatycznym, pikantnym sosem barbecue idealnie sprawdzi się jako pyszny obiad.
Wegańskie nuggetsy z jackfruita
Nuggetsy jak mięsne, ale bez grama mięsa?! Wszystko za sprawą owocu chlebowca – jackfruita! Robi się je bardzo łatwo, a efekt jest naprawdę zaskakujący i przede wszystkim niezwykle smaczny.
Wegańskie pierożki dim sum z chlebowcem
Chińskie pierożki przygotowane na parze kryją w sobie bogactwo azjatyckich smaków! Ich wegańską wersję z jackfruitem (owocem chlebowca) przygotujecie dzięki przepisowi Kingi.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
- Pieczona ryba po grecku
- Śniadaniowe burrito
- Wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami
- Kurczak teriyaki z warzywami
- Tacos z jackfruitem w stylu carnitas
- Praliny z białą czekoladą i ciasteczkami
- Crumble warzywny z fetą i grana padano
- Śródziemnomorski burger z paprykowym relishem
- Kurczak duszony w piwie
- Placki bananowe z jogurtem i brzoskwiniami
- Kung pao z tofu i boczniakami
- Kalafior w jogurtowym sosie curry
- Sałatka z kurczakiem i chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi
- Ziemniaczki zapiekane kiełbasą w sosie curry
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- Warzywna potrawka w aromatycznym sosie
- Stek wołowy z ziemniaczkami i musem z pieczonego czosnku
- Sałatka z brukselki
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
- Sałatka śniadaniowa z chorizo
- Kiszone buraki z anyżem i goździkami
- Carskie tosty
- Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
- Serniczkowe zajączki
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Kabanosy w cieście francuskim
- Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
- Sałatka z boczkiem i chorizo
- Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)