Jackfruit w sosie teriyaki

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • sito
  • ręcznik papierowy
  • praskę do czosnku

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY JACKFRUITA

Jackfruita odsączamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Marchewkę kroimy w cienkie słupki. Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy i smażymy na nim owoc chlebowca i marchewkę przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek wyciskamy przez praskę. W misce łączymy wodę ze skrobią kukurydzianą. Następnie dodajemy cukier trzcinowy, sos sojowy, ocet ryżowy, imbir, czosnek i syrop klonowy.

KROK 3: DUSIMY JACKFRUITA

Zarumienionego jackfruita zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Całość gotujemy przez ok. 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje.

KROK 4: PODAJEMY DANIE

Papryczkę chili siekamy w cienkie paski. Jackfruita przenosimy na talerz i oprószamy papryczką i sezamem. Danie podajemy gorące z dodatkiem ryżu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!