Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- duże sitko
- ręczniki papierowe
- woreczek strunowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ODSĄCZAMY JACKFRUIT
Jackfruit odsączamy z zalewy na dużym sitku. Przelewamy zimną wodą i dodatkowo osuszamy za pomocą papierowego ręcznika.
KROK 2: MARYNUJEMY JACKFRUIT
W misce łączymy sos sojowy, sos sriracha, napój migdałowy i sól. Dodajemy kawałki jackfruita. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
W drugiej misce łączymy mąkę pszenną, słodką paprykę i zimną wodę. Mieszamy do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ
Płatki wkładamy do woreczka strunowego i rozgniatamy rękoma. Dodajemy bułkę tartą. Mieszamy i przesypujemy do osobnej miseczki.
KROK 5: PANIERUJEMY KAWAŁKI JACKFRUITA
Kawałki jackfruita obtaczamy w cieście, a następnie w płatkach wymieszanych z bułką tartą.
KROK 6: SMAŻYMY NUGGETSY
Na rozgrzaną patelnię wlewamy sporą ilość oliwy. Układamy na niej kawałki jackfruita w cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.
Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!
Nuggetsy z tempehu
Kawałki tempehu w chrupiącej panierce to roślinna wersja znanych nuggetsów z kurczaka. Pyszne i proste w przygotowaniu. Przekonaj się, jakie to smaczne!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zapiekana zupa cebulowa
- Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką
- Herbata myśliwska
- Potrawka z kurczaka z pieczarkami i oliwkami
- Wegańskie tofumisu
- Sernik japoński
- Zupa jarzynowa z klopsikami
- Wegański bigos z boczniakami
- Batoniki musli i mus czekoladowy z mango
- Chlebki naan z gorgonzolą i figami
- Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami
- Smoothie pancakes
- Chleb chmurka z TikToka
- Life changing bread
- Trifle truskawkowy z makaronikami
- Kiszone i suszone pomidory
- Sos do pizzy
- Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem
- Fajita z kurczaka
- Limonkowa babka majonezowa
- Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa
- Pasztet z kaczki z suszonymi owocami
- Sałatka chlebowa z jajem poszetowym według Okrasy
- Kruche ciasteczka – przepis
- Zupa fasolowa
- Gruszki parowane w białym winie
- Ciasto ucierane ze śliwkami
- Kurczak duszony w piwie
- Sos grzybowy ze świeżych grzybów – przepis
- Babeczki jogurtowe z owocami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
736 dni temu
Okropne. Marynowałem 3 godziny, a mimo tego jackfruit był twardawy i mdły. Nawet moja żona w 100% weganka wzgardziła tym czymś, a robiliśmy naprawdę wiele tego typu dań.
odpowiedz
804 dni temu
bleh, nie polecam :(
odpowiedz
896 dni temu
Zrobiłam, smakują octem.... Bardzonsię zawiodłam :C
odpowiedz
953 dni temu
bardzo fajny przepis, wypróbowałam i będę powtarzać. Dziękuję za super filmik.
odpowiedz
973 dni temu
Najgorsza kucharka kuchni lidla. Sugeruję pożegnać się z tą Panią. Nie dziwię się, że nie chciała spróbować na filmiku, bo danie jest ohydne.
odpowiedz
972 dni temu
Ja robiłam te nugietsy i uważam że są super, trochę dłużej trzeba marynować jackfruta w zalewie, najlepiej cała noc, dziękuję Kinga za ten przepis i polecam
973 dni temu
Fuj! Strata czasu! Właśnie przez takie przepisy ludzie zniechęcają się do kuchni wegańskiej. Zdecydowanie ODRADZAM.
odpowiedz
1041 dni temu
W przepisie nie ma soli, a na filmiku jest dodana do panierki.
odpowiedz
1039 dni temu
Zgadza się, należy dodać ½ łyżeczki soli. Przepis został zaktualizowany. Dziękujemy ;)
1190 dni temu
Bez Smaku...
odpowiedz