Frozen bites o smaku matchy i mango

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • sitko o drobnych oczkach
  • bambusowy pędzelek do herbaty matcha
  • blachę do pieczenia lub inne płaskie naczynie
  • folię spożywczą
  • pojemnik odpowiedni do przechowywania w zamrażarce

Przygotuj wcześniej:

Wodę podgrzej, aby w momencie użycia była letnia.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MATCHĘ

Matchę przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach. Zalewamy herbatę letnią wodą i dokładnie mieszamy za pomocą pędzelka aż do całkowitego połączenia składników.

KROK 2: ŁĄCZYMY MLECZKO KOKOSOWE Z DODATKAMI

Mleczko kokosowe wstrząsamy lub dokładnie mieszamy i przekładamy po równo do dwóch misek. Do każdej z nich dodajemy następnie po 1 łyżce syropu klonowego. Do jednej z misek przelewamy gotową matchę i ocieramy skórkę z limonki. Zawartość obu naczyń ponownie mieszamy.

KROK 3: PRZEKŁADAMY MASĘ DO NACZYNIA

Blachę do pieczenia wykładamy folią spożywczą. Białą część mleczka dajemy na dno. Na nią wykładamy zieloną masę, tworząc abstrakcyjne wzory.

KROK 4: OZDABIAMY MASĘ KOKOSOWĄ

Plastry mango z puszki kroimy w dość wąskie paski. Układamy je na mleczku kokosowym.

KROK 5: ZAMRAŻAMY I ŁAMIEMY FROZEN BITES

Całość oprószamy sezamem i chłodzimy w zamrażarce przez min. 3 godziny. Zamrożoną masę łamiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do pojemnika i dalej przechowujemy w zamrażarce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!