Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- wok
- ostry nóż
- deskę do krojenia
WSKAZÓWKA! Opcjonalnie możesz dodać: ugotowany ryż lub makaron ryżowy.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Wszystkie warzywa starannie umyj i obierz. Szczypior pokrój w talarki. Czosnek i cebulę posiekaj, a resztę warzyw pokrój w talarki lub dużą kostkę.
KROK 2: SMAŻYMY WARZYWA
Do woka wlej olej, a następnie dodaj czosnek i cebulę. Smaż przez 1-2 minuty, aż warzywa nabiorą koloru. Podrzuć wszystkie składniki, żeby dokładnie je wymieszać. Dodaj kolejno marchewkę, paprykę oraz cukinię i podsmażaj przez 3 minuty. Znowu wymieszaj. Po upływie wyznaczonego czasu dodaj groszek cukrowy i smaż przez kolejne 2 minut.
KROK 3: PRZYPRAWIAMY DANIE
Polej warzywa sosem sojowym, dodaj pastę chili oraz cukier, a następnie równomiernie wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Ponownie wymieszaj i podsmażaj w sosie ok. 4 minuty.
KROK 4: SERWUJEMY DANIE
Gdy warzywa nasiąkną sosem, a ich aromat zacznie unosić się po całej kuchni, to znak, że posiłek jest gotowy. Teraz pozostaje tylko przełożyć warzywa do misek, dodać ryż lub makaron wedle uznania oraz ozdobić szczypiorem. Życzymy smacznego!
Zobacz podobne
przepisy
Ryż z mięsem mielonym i warzywami
Niezwykle prosty przepis na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad. Koniecznie wypróbuj podsmażane warzywa z mięsem mielonym i aromatycznymi dodatkami podane z ryżem. Jedz smacznie i fit!
Kaszotto z kurczakiem i warzywami
Szukasz pomysłu na obiad, który przygotujesz w mniej niż pół godziny? Już nie musisz! Wypróbuj przepis na kaszotto z kurczakiem i aromatycznym sosem pomidorowym.
Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Masz ochotę na coś orientalnego? Wypróbuj ten prosty przepis i zaproś aromatyczne smaki do swojego domu!
Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym
Przygotuj niezwykłe danie kuchni chińskiej! Oryginalny przepis na łososia według szefa chińskiej restauracji!
Jak zrobić warzywa z wykorzystaniem woka?
Wok to naczynie pochodzące z Azji, które wyglądem przypomina głęboką patelnię. Tradycyjnie woki produkuje się z żeliwa lub stali węglowej, dzięki czemu można w nich smażyć na wolnym ogniu i w wysokich temperaturach, a przygotowana potrawa zachowuje swoje walory smakowe i odżywcze. Warzywa z woka to sposób na udany i zdrowy posiłek, dlatego warto żebyś wiedział, jak zrobić to poprawnie.
W woku można przyrządzić danie metodą stir fry, polegającą na mieszaniu i smażeniu. Naczynie to zostało zbudowane tak, aby ułatwić podrzucanie składników, bez konieczności używania łyżek lub innych narzędzi. Długa rączka oraz wysokie, strome ścianki ułatwiają podrzucanie, zapobiegając jednoczesnego oparzenia się gorącym tłuszczem.
Przyrządzanie na woku takich dań jak warzywa stir fry pozwala zachować wiele witamin i składników odżywczych, a sam proces przygotowania trwa znacznie krócej niż na standardowej patelni, przez to, że naczynie nagrzewa się do wyższych temperatur. Specjalna konstrukcja woka ułatwia smażenie, bez konieczności używania dużej ilości tłuszczów. Nasz przepis na warzywa do woka także zawiera minimalną ilość tłuszczu, dlatego danie to doskonale sprawdzi się wszystkim osobom unikającym tłustych dań. Chcesz poznać kilka trików, które ułatwią Ci przyrządzanie dań z woka? Z chęcią zdradzimy Ci je w dalszej części tekstu.
Przygotowanie warzyw z woka po chińsku
Jak zrobić warzywa do woka, by po usmażeniu zachowały swoją chrupkość? Sekret tkwi w odpowiednim ich przygotowaniu. Żeby Twoje warzywa po chińsku pozostały jędrne i soczyste należy dostosować czas smażenia pojedynczych składników do ich wielkości. Jeśli kroisz drobno — smaż składniki maksymalnie 2-3 minuty, jeśli zaś pokroiłeś je na większe kawałki, wydłuż czas do 4-5 minut. Pamiętaj o tym, że obrane warzywa smażą się szybciej niż te ze skórką. Na samym początku używania woka, staraj się kroić warzywa w większe kawałki, dzięki czemu unikniesz ich przypalenia.
Przyrządzanie warzyw po chińsku na patelni wok
Jak smażyć warzywa w woku jak profesjonalista? Smażenie warzyw na woku to prawdziwa sztuka! Praca z żywym ogniem wymaga odwagi oraz wprawy, dlatego nie należy zniechęcać się na początku. Zacznij od odpowiedniego rozgrzania woka, zanim zaczniesz dodawać składniki. Naczynie powinno być bardzo gorące! Jeśli chcesz upewnić się, czy wok jest gotowy, wykorzystaj do tego krople wody — jeśli szybko odparuje, naczynie jest odpowiednio gorące.
Postaraj się o to, by ilość oleju była dostosowana do ilości składników. Jeśli dodasz go zbyt dużo, warzywa stracą swoją jędrność. Gdy wrzucisz składniki na woka, wykorzystaj technikę podrzucania i zagarniania, przypominająca ruch łopatki do mieszania składników. Podrzucaj warzywa energicznie, potrząsając wokiem. Na samym początku możesz wspomóc się w mieszaniu łopatką lub łyżką, ale po kilku użyciach z pewnością nabierzesz wprawy, a wszystkie dodatkowe narzędzia pójdą w odstawkę.
Poza samym sposobem smażenia, na smak i aromat przygotowywanych warzyw wpływ mają rzecz jasna przyprawy! Najlepsze przyprawy do woka to te w formie pasty, np. pasta z chili czy imbiru bądź tamaryndowca. Jakie jeszcze przyprawy do warzyw z woka polecamy? Gotując warzywa po chińsku, nie możesz zapomnieć o dodaniu sosu sojowego, octu i odrobiny cukru — w wielu azjatyckich kuchniach widoczna jest miłość do tego, co jest słodko-słone i kwaśne.
Podanie warzyw z woka
Zastanawiasz się, z czym podać warzywa z woka? Tego typu dania rewelacyjnie smakują z dodatkiem świeżych ziół takich jak szczypiorek czy kolendra, a także z dodatkiem limonki. Niektórzy dodają do nich również sezam lub pokrojone orzechy nerkowca. Wypróbuj wszystkie te składniki i przekonaj się sam, które dodatki pasują najlepiej do Twojego dania!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka à la Cesar z soczystym kurczakiem
- Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Kaczka po pekińsku
- Pieczone warzywa w sosie curry z mlekiem kokosowym i jogurtem
- Smażony camembert z brzoskwiniowym carpaccio
- Pad thai z warzywami i pieczonym łososiem
- Marynata azjatycka
- Gulasz niemiecki
- 3 sposoby na dania z ryżu
- Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
- Grillowany łosoś z kalafiorem
- KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
- Ryż smażony z warzywami
- Różowy makaron z burakami
- Sok ogórkowo-szpinakowo-jabłkowy z kiwi
- Sałatka włoska Panzanella
- Jogurtowiec z karambolą i migdałami
- Krem z białych szparagów i pora
- Pstrąg pieczony na ognisku na salsie z papryki i suszonych śliwek
- Pierś kaczki z purée pietruszkowym i salsą mandarynkową
- Shake malinowo-truskawkowy z bitą śmietaną
- Grillowane jabłka z kruszonką i lodami
- Zapiekanka ziemniaczana ze skwarkami i camembertem
- Krewetki z ananasem podawane na ciepło
- Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
- Ogórki faszerowane rybą i ryżem
- Bataty faszerowane pulled porkiem
- Carpaccio z łodygi brokułu
- Frittata keto
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)